Ελληνική «κιβωτός» στη Βενετία

Η ελληνική «Κιβωτός» βρίσκεται στη Βενετία. Αφορμή η 12η Διεθνής Eκθεση Αρχιτεκτονικής Biennale, όπου πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, με τίτλο «Κιβωτός, παλαιοί σπόροι για τις νέες μητροπολιτικές καλλιέργειες», που επιμελήθηκαν οι εθνικοί επίτροποι, αρχιτέκτονες Ζήσης Κοτιώνης και Φοίβη Γιαννίση, χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχα στοιχεία τα αρωματικά βότανα της ελληνικής γης.
Η αρχέτυπη ιδέα της «Κιβωτού» διαπραγματεύεται τις σχέσεις της αρχιτεκτονικής με το τοπίο και τους ανθρώπους που το κατοικούν, ενώ αναπόφευκτα θέτει τη σχέση τοπικού και οικουμενικού, ιστορικού και σύγχρονου. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων προσφέρονταν εδέσματα που παρασκευάζονταν επί τόπου με πρώτες ύλες από το περιεχόμενό της.
«Η αειφόρος ανάπτυξη απαιτεί άλλα πρότυπα και προσδιορίζει εκ νέου την ανάγκη σεβασμού αρχέτυπων τρόπων λειτουργίας. Ο αγροτικός χώρος, η ύπαιθρος και το φυσικό τοπίο που αντιμετωπίστηκαν άνευ όρων ως πόρος προς κατανάλωση και πλουτισμό, θέτουν επιτακτικά νέους κανόνες. Το περιβάλλον θα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένας πολύπλοκος και ευαίσθητος υποδοχέας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και όχι ως πεδίο αλόγιστης δράσης» σημείωσε σχετικά με το μήνυμα της «Κιβωτού» η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη.
Η πολυδιάστατη έκθεση που συνοδεύει την «Κιβωτό» ασχολείται με την οπτική της αρχιτεκτονικής πάνω στις γεωργικές πρακτικές και το αστικό, ημιαστικό και αγροτικό τοπίο. Περιλαμβάνει οπτικό υλικό και κείμενα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και επιστήμονες συναφών χώρων, με θέματα αρχιτεκτονικής, γεωλογίας, αρχαιοβοτανολογίας, ανθρωπολογίας, πολιτικής επιστήμης, περιβαλλοντικής αρχαιολογίας, ιστορίας της διατροφής και φιλοσοφίας.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα κυκλοφορήσει επίσης ειδική έκδοση-κατάλογος για το περίπτερο και την ελληνική συμμετοχή που έχει διοργανώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στοχεύοντας στην αναβάθμιση και διεθνή προβολή του ελληνικού αρχιτεκτονικού έργου. Η Biennale θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: