Γιώργος Δάλλας: Η οριστική ερήμωση της περιοχής δεν θα είναι αποτέλεσμα του οποιαδήποτε κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Φιλιατών Γιώργος Δάλλας με επιστολή του απαντά για την τοποθέτησή του στο ψήφισμα που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο με αφορμή το φημολογούμενο κλείσιμο δημόσιων υπηρεσιών στο δήμο Φιλιατών . Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

"Δόθηκε πριν λίγες ημέρες στην δημοσιότητα το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών , που ψηφίστηκε στη πρώτη συνεδρίασή του, στις 26 Γενάρη 2011 και μάλιστα ως θέμα προ ημερήσιας διάταξης.
Στη συζήτηση του θέματος αντέδρασα έντονα , δεν υπερψήφισα το ψήφισμα εκτός του ζητήματος της Παιδείας και πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη ώρα να πληροφορηθούν και οι συμπατριώτες μας στο Δήμο Φιλιατών αλλά και το ευρύτερο κοινό τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις μας.
Σε μια εποχή που επικρατεί η γενικευμένη ιδεοληψία του πιο χειρότερου λαϊκισμού , η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής, κυρίως για λόγους πολιτικής προέλευσης δεν ήταν δυνατό να αποφύγει την υποταγή της σε παρωχημένα αιτήματα και συνθήματα.
Αν και είχε δηλώσει προεκλογικά δια του επικεφαλής της ότι πιστεύει στον Καλλικράτη, δηλαδή στην κατάργηση και συνένωση αυτοτελών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης , διοικητικά και οικονομικά , διότι δήθεν αποτελεί την απάντηση στις νέες συνθήκες οργάνωσης της χώρας , όταν ήλθε η ώρα να κρίνει την κυβερνητική πολιτική στην αναδιάρθρωση των κρατικών υπηρεσιών και οργανισμών, θυμήθηκε τον παλιό καλό της, σοσιαλιστικό κρατικοδίαιτο, εαυτό και έκρινε όσα τελικά συμπεριέλαβαν στο ψήφισμα.

Δεν νομίζω σήμερα να έχει μείνει αμφιβολία σε κάθε λογικά σκεπτόμενο Έλληνα ότι εκείνο που τελικά χρεοκόπησε αφήνοντας πίσω του 350 δις ευρώ δημόσιο χρέος , ένα μνημόνιο και τριάντα χρόνια μελλοντικής λιτότητας, είναι το μοντέλο της κρατικής διόγκωσης είτε στον τομέα των δημοσίων υπηρεσιών , είτε στον τομέα των ΔΕΚΟ , στο οποίο απέβλεπε και κάθε τοπική κοινωνία λαμβάνοντας το μερίδιο από τα δανεικά , που καλούμαστε σήμερα να θέσουμε τις βάσεις και τους τρόπους αποπληρωμής τους.

Επομένως εκείνο που έπρεπε να απασχολήσει τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αν η αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κινείται στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων με ταυτόχρονη καλύτερη , ταχύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη. Τώρα αν μέσα από την εξοικονόμηση αυτή θα μπορούσαν και τοπικές κοινωνίες με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είναι ο Δήμος Φιλιατών, να διεκδικήσουν και ένα μερίδιο από την συνολική εξοικονόμηση για να το επενδύσουν σε παραγωγικά έργα και δραστηριότητες με πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα παραγωγής εισοδήματος και θέσεων εργασίας , αυτό είναι πράγματι το ζήτημα που θα έπρεπε να είναι το θέμα συζήτησης , απόψεων και προτάσεων.

Η οριστική ερήμωση της περιοχής δεν θα είναι αποτέλεσμα του οποιαδήποτε κλεισίματος των δημοσίων υπηρεσιών, γιατί αν ήταν έτσι και τώρα και παλιότερα που υπήρχαν περισσότερες υπηρεσίες και υπάλληλοι, δεν θάχε πάρει ο τόπος τον δρόμο που πήρε. Σίγουρα τον δρόμο αυτό έδειχναν και με τα έργα και την πολιτική τους πολλές δημοτικές αρχές στο παρελθόν και όπως φαίνεται αυτήν την πρακτική σκοπεύει να ακολουθήσει και τούτη η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής. Φαίνεται πως στις βάσεις που έθεσαν οι προηγούμενοι θα συνεχίσουν και οι σημερινοί.

Στην αρχή της συνεδρίασης , μετά την ενημέρωση του Δημάρχου, είπα πως περίμενα να ακούσω ως πρώτη τακτική συνεδρίαση του συμβουλίου, κάποιες προγραμματικές δηλώσεις σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα δημοτική πλειοψηφία και πρόφτασε να μου απαντήσει ο Δήμαρχος ότι , δεν πρόκειται να κάνει δηλώσεις γιατί θα κάνουν έργα. Και το επιβεβαίωσε με το πρώτο ψήφισμα. Και όπως φαίνεται σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης της χώρας θάχουμε αφορμές για νέα ψηφίσματα. Πάντως στη συζήτηση αυτή δεν πρόφτασα να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου , γιατί μόλις τόλμησα να πω ,πως και για την στρατιωτική μονάδα δεν μπαίνει για μένα θέμα διατήρησης, τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας όσο και δημότες με οχλαγωγία φρόντισαν να με διακόψουν , για να μείνει αιωρούμενη η τοποθέτησή μου, αφού δεν με άφησαν να προχωρήσω στη διατύπωση της πρότασης. Ελπίζω σε επόμενη συνεδρίαση να έχουν την σοβαρότητα και την υποχρέωση να ακούσουν και άλλες απόψεις και προτάσεις που θα τις καταθέτουμε και εγγράφως.

Η ουσία της διατήρησης μιας υπηρεσίας, για την επικρατούσα άποψη φαίνεται πως είναι , το ενοίκιο στον ιδιώτη που καταβάλλει, τα εμπορεύματα και οι υπηρεσίες συγκεκριμένων εμπόρων και επαγγελματιών που αγοράζουν, ψηφοφόροι βέβαια της δημοτικής πλειοψηφίας και όχι φυσικά του συνόλου των δημοτών και κατοίκων της περιοχής καθώς και η συμμετοχή στελεχών και υπαλλήλων τους , στον συνδυασμό του Δημάρχου.

Με την ευκαιρία αυτή να απαντήσω και στην από 29-1-2011 ανακοίνωση της τοπικής επιτροπής Φιλιατών της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτα αν μιλούν για μένα , να ξέρουν ότι διεκδίκησα την πλειοψηφία στο Δήμο Φιλιατών, όχι για να διαφεντεύω, αλλά για να τον υπηρετήσω τον τόπο και τον υπηρετώ καλά και από την πλευρά της του επικεφαλής της μειοψηφίας. Δεν περίμενα φυσικά να είχαν άλλη άποψη από αυτή που επικράτησε στην τελευταία, λεγόμενη νέα διακυβέρνηση Καραμανλή, που αποδοκιμάστηκε από τον Ελληνικό Λαό με την πιο ταπεινωτική ήττα του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και φυσικά δεν νομίζω να συμπεριλαμβάνεται στις ιδέες και προτάσεις του Προέδρου Αντώνη Σαμαρά, για την νέα αντιμνημονιακή αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Μεσολόγγι 10-2-2011
Δάλλας Γεώργιος
Δημοτικός Σύμβουλος Φιλιατών




Δεν υπάρχουν σχόλια: