10οι Πανελλήνιοι Ποιητικοί Αγώνες

Η Επιτροπή διεξαγωγής των ποιητικών αγώνων Κέρκυρας προκηρύσσει τους 10ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες.
Στους φετινούς αγώνες μπορούν να πάρουν μέρος Έλληνες ποιητές, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, με 1 έως 5 ποιήματά τους.
Το θέμα, φέτος, είναι :

«ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
(σκάνδαλα - μνημόνια - ανεργία - το μέλλον της νεολαίας μας, αντίδραση του λαού, κ.λ.π.)
Τα ποιήματα να μην ξεπερνούν τους 30 στίχους
και να είναι δακτυλογραφημένα.
Σε ξεχωριστό, μικρό φάκελο
να υπάρχουν: όνομα - διεύθυνση ( και email, αν υπάρχει) ,
τηλέφωνο, βιογραφικό
και απόδειξη κατάθεσης 5 Ευρώ για κάθε ποίημα
(κατάθεση στον αρ. 65879425 Εμπορική τράπεζα)
και να στέλνονται στη διεύθυνση :
Επιτροπή Διεξαγωγής Ποιητικών Αγώνων
Πλατεία Καμπούλι 14 - 49080 - Λευκίμμη
( υπ' όψιν Σπ. Σαμοΐλη - συνθέτη )
με την ένδειξη «για το διαγωνισμό ποίησης ».
Η προθεσμία συμμετοχής λήγει στις 15 Αυγούστου 2011.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους

Μιχάλη Βιολάρη - τραγουδιστή, Σαράντη Αλιβιζάτο - στιχουργό
Νίκο Παπακώστα - συνθέτη - εκπρόσωπο ΕΜΣΕ,
Σπύρο Σαμοΐλη - συνθέτη

Θα βραβευτούν 10 ποιήματα
από τα οποία, πέντε θα μελοποιηθούν
από τον συνθέτη και καλλιτεχνικό Δ/ντη των αγώνων
Σπύρο Σαμοΐλη.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 3 φάσεις :
Ανακοίνωση των 50 καλύτερων.
Ανακοίνωση των 20 καλύτερων
Ανακοίνωση των Δέκα και δημοσίευση των μελοποιημένων,
μέχρι 15 Σεπτέμβρη 2011.
Τον Οκτώβρη του 2011 θα γίνει συναυλία, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας,
με τα μελοποιημένα ποιήματα των τριών τελευταίων ποιητικών αγώνων.
και ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ.

Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΑ Ιονίων νήσων.
Για περισσότερες πληροφορίες :
26620 22047 - 6977 424227 Σπ. Σαμοϊλης
Sam.spiro@hotmail.com
…συνέχεια »

Βραδιά Πνεύματος και Πολιτισμού Παπαδατών Πρέβεζας



Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011 και ώρα 8:30 μ.μ. Πλατεία Παπαδατών
Παρουσίαση του Β' τόμου και του ψηφιακού δίσκου της
"Περιήγησης στο δημοτικό τραγούδι"

του
Σωκράτη Σ. Βασιλείου

Οργάνωση:
Δήμος Ζηρού & Τοπικό Συμβούλιο Παπαδατών,
Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπαδατών,
Περιβαλλοντικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Θεσπρωτικού Θε.Λο.Πο.Λα. Εστία Ηπειρωτών
…συνέχεια »

Η αλήθεια για τη δήθεν παράνομη συνταγογράφηση πανάκριβων φαρμάκων και της δήθεν απάτης σε βάρος …. ασθενών!


Του κ. Χρήστου Τσώνη
Δικηγόρου και πρώην Προέδρου του Νοσοκομείου Φιλιατών

Στην Αθηναϊκή Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ της 8-5-2011 και στη σελίδα 24 αυτής αναγράφτηκε με πηχυαίους τύλους δημοσίευμα που αφορούσε το Νοσοκομείο Φιλιατών με τον τίτλο ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΟΤΙ “ΤΑΞΙΔΕΥΣΑΝ” ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ – Η υπέρ- συνταγογράφηση είχε στόχο ….. εξαγωγικό, Έκθεση – βόμβα Επιθεωρητών Υγείας αποκαλύπτει την …. υπέρ δραστηριότητα γιατρού του ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Φιλιατών.
Στην ίδια σελίδα της εφημερίδας αυτής υπήρχαν φωτοτυπημένες σελίδες του χαρακτηρισμένου ως ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΥ εγγράφου “των επιθεωρητών” αυτών, που υποτίθεται ότι συνέταξαν το πόρισμα των, αναφερόμενη στο περιεχόμενο αυτού, με τη αναφορά ότι η συγκεκριμένη έκθεση έχει σταλεί και στο ΣΔΟΕ για να διερευνηθεί σε συνεργασία με τις Τελωνειακές Αρχές η διαρροή σκευασμάτων!!!

Στη Θεσπρωτική Εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ της 9-5-2011 και στη πρώτη σελίδα αυτής με πηχυαίους τίτλους πόρισμα … σοκ!!! ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ … “ΑΣΘΕΝΩΝ”, γίνεται αναφορά για δήθεν “σκάνδαλο” στο Νοσοκομείο Φιλιατών με πρωταγωνιστή γιατρό ή γιατρούς, οι οποίοι δήθεν προέβαιναν σε συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασθενείς(;) ασφαλιστικών ταμείων “εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων” ότι δήθεν οι “ασθενείς”, μόνο ασθενείς δεν ήσαν, πολλές διαγνώσεις δεν ήταν αξιόπιστες, ότι θα διερευνούντο οι φάκελοι ασθενών ακόμη και αποβιωσάντων, ότι η ζημιά που προκλήθηκε σε ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχεται στο ποσό των 500.000 € και ότι το πόρισμα αυτό έχει αποσταλεί μεταξύ των άλλων και στη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών για να επιβληθούν πειθαρχικές ποινές!!! και ότι δήθεν οι συνταγογραφήσεις αυτές εγένοντο σε βιβλιάρια ασφαλισμένων Ελλήνων και όχι Αλβανού πολιτών!!! όπως αρχικά εφημολογείτο.

Δημοσιεύσεις παρομοίων κειμένων εγένοντο την περίοδο αυτή και στην εφημερίδα ΒΔΕΛΛΑ και σε άλλες Εφημερίδες του Θεσπρωτικού τύπου.
Επειδή από τις δημοσιεύσεις αυτές δημιουργήθηκε κυριολεκτικά “σύγχυση”, παντελής έλλειψη ορθής και πραγματικής πληροφόρησης, πλήρους και σκόπιμης παραπληροφόρησης από κέντρα Διοίκησης που έπρεπε κατά το νόμο και την ηθική να πληροφορούν “σωστά” το Θεσπρωτικό λαό και την Κοινωνία και θα αφήνεται “ανοικτό” το θέμα της εκ προθέσεως προσπάθειας σπίλωσης από “επαγγελματίες κομματικούς εγκάθετους και ξενόφερτους εισαγόμενους δήθεν ειδικούς” για την επίλυση των προβλημάτων της Θεσπρωτικής μας Κοινωνίας, των οποίων η άγνοια, τα λάθη ή έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος και η στείρα δογματική κομματική και μόνο προσέγγιση των πραγμάτων για τη δική των και μόνο και κατά την άποψή των “ανάδειξη” οδήγησε και οδηγεί στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, κρίθηκε σκόπιμο και ωφέλιμο “τώρα ”, να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία και ο Θεσπρωτικός Λαός για την αλήθεια “των όσων παρασκηνιακά ανεύθυνων, αναληθών – παραπλανητικών και υποθετικών “σεναρίων” γύρω από το παραπάνω θέμα και εκ του πονηρού μερικοί “καλοθελητές” σκόπιμα και προς ίδιο συμφέρον “κυκλοφόρησαν” και μάλιστα στον Τύπο και στο Μ.Μ.Ε.

Γίνεται αναφορά εδώ για τα εκ του “πονηρού” και για σκόπιμη παραπληροφόρηση με ολοφάνερη πρόθεση να “θιγούν” ορισμένοι ή συγκεκριμένος γιατρός του Νοσοκομείου, μη αρεστός στο “σύστημα” από υπευθύνους υποτίθεται του Νοσοκομείου Φιλιατών και του συστήματος Υγείας, οι οποίοι αφ΄ ενός μεν “κυκλοφόρησαν” στον τύπο εμπιστευτικά χαρακτηρισμένα έγγραφα και “εμπιστευτικό πόρισμα” “Επιθεωρητών” , άλλοι δε εξ αυτών έσπευσαν και έδωσαν επ΄ αυτών συνέντευξη σε Μ.Μ.Ε με υποτιθέμενες λεπτομέρειες του δήθεν πορίσματος των Επιθεωρητών, εμπιστευτικού εγγράφου, το οποίο δεν περιήλθε ακόμη στους υποτιθέμενους αποδέκτες αυτού !!! Για τις παράνομες αυτές πράξεις των εμπλεκομένων στο θέμα αυτό πολύ σύντομα “οι υπεύθυνοι” θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Μετά από αυτά η αλήθεια και τα περί την αλήθεια “γεγονότα” έχουν ως εξής :
Τον Ιούλιο 2009 μετά από γραπτή καταγγελία Ιατρού του Νοσοκομείου Φιλιατών (κ. Ανδρέα Ζουριδάκη), σχετική με υπερβολική κατά την άποψη του συντογογράφηση σκευάσματος ερυθροποιητίνης Α και με το εμπορικό άνομο ΕΡRΕΧ 40.000 από την Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Φιλιατών που έκανε στο Επιστημονικό Συμβούλιο αυτού, το τελευταίο με το από 24-7-2009 έγγραφό του διεβίβασε την καταγγελία αυτή στο Διοικητικό Συμβούλιο Νοσοκομείου Φιλιατών,το οποίο Διοικητικό Συμβούλιο με την υπ΄ αριθμ. 7/7-7-2-010 απόφασή του αποφάσισε να διενεργηθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε) για το παραπάνω και μοναδικό αναφερόμενο θέμα από την Διευθύντρια Παιδιατρικής και Διευθύντρια Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας, κ. Ουρανία Ραυτοπούλου, η οποία σημειώτεον, προτάθηκε από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών, όπως αυτό χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Εισήγησή της, της 7-7-2010 προς τα μέλη του Δ. Σ αυτού και η οποία ήταν εντελώς άγνωστη στον καταγγελλόμενο Ιατρό.

Με βάση την εντολή αυτή του Δ.Σ του Νοσοκομείου Φιλιατών και η κ. Ραυτοπούλου, η οποία επελέγη και προτάθη από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου και είχε την ιδιότητα της Διευθύντριας Παθολογικού Τομέα, μετα από ενδελεχή έρευνα και έλεγχο που διενήργησε στο Νοσοκομείο Φιλιατών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων από όπου άντλησε στοιχεία αρχείου και εξέτασε για το παραπάνω “καταγγελθέν” και μόνο θέμα, εξέδωσε ειδικούς αιματολόγους και κατέθεσε στο Νοσοκομείο Φιλιατών το από 11-11-2010 δεκατετρασέλιδο και εμπεριστατωμένο πόρισμά της, στο οποίο κατέληγε απολύτως στις εξής διαπιστώσεις :
Α) Από την διενεργηθείσα Ε.Δ.Ε, προκύπτει ότι ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Φιλιατών απολαμβάνει το σεβασμό των συνεργατών του, τακτικών ή περιστασιακών.
Κάτω από δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές μοναδικός ειδικευμένος, λειτουργεί μία καλά οργανωμένη Κλινική στο πλαίσιο μικρού Νομαρχιακού Νοσοκομείου, παράγει αξιόλογο έργο και προσφέρει ικανοποιητικό επίπεδο υπηρεσιών στην Τοπική Κοινωνία.
Έχει κρατήσει τις δεξιότητες που διδάχτηκε κατά την άσκηση του στην Παθολογία και τις έχει ενσωματώσει στην καθημερινή λειτουργία του τμήματος του (λήψη μυελού) και διδάσκει την τεχνική στους ειδικευμένους, όταν σε μεγάλα Νοσοκομεία Παθολογικές Κλινικές καλούν το Νευρολόγο για διενέργεια Οσφυονωτιαίας παρακέντησης. Παράλληλα παρακολουθεί τις νεότερες εξελίξεις της ειδικότητάς του και τις ενσωματώνει στην καθημερινή ιατρική πράξη στο τμήμα του.
Έχει αναπτύξει καλές σχέσεις συνεργασίας με τα τριτοβάθμια νοσοκομεία της περιοχής προς όφελος των ασθενών του.
Εξαντλεί τα μέσα που του προφέρονται σε τοπικό επίπεδο για διεύρυνση των ασθενών του και όταν χρειάζεται φροντίζει για περαιτέρω έλεγχο με παραπομπή των ίδιων ή παρασκευασμάτων σε εξειδικευμένα κέντρα.
Στο πλαίσιο νοσηλείας ασθενών στην Παθολογική συνταγογραφεί κάποιες φορές φάρμακα και άλλων ειδικοτήτων στην έξοδό τους, πρακτική που ακολουθείται πάγια σε όλες τις Κλινικές και στο Νεφρολογικό Εξωτερικό Ιατρείο.
Μέχρι αρχές του 2009 δεν υπάρχει συγκεκριμενοποίηση οδηγιών για συνταγογράφηση ερυθροποιητίνης σε MDS, ενώ έχει γενικευθεί η χρήση για το εν λόγω νόσημα από αιματολόγους και Παθολόγους από το 2000. Είναι αναμενόμενη η κατεξοχήν συνταγογράφηση από τον Δ/ντη Παθολογίας κ. Τσώνη στο πλαίσιο λειτουργίας μικρού Νομαρχιακού Νοσοκομείο που στερείται εξειδικεύσεων. Δεν προκύπτει σαφής τήρηση συστηματικού ελέγχου με Γ. αίματος κάθε μήνα ούτε από τον καταγγέλλοντα. Κ. Ζουριδάκη.Ουσιαστικά συστηματοποιούνται οι κανόνες συνταγογράφησης μόνο από τις αρχές του 2009 με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ που επίσημα περιλαμβάνει το MDS στις ενδείξεις συνταγογράφησης. Από τον Ιανουάριο 2010 με νόμο περιορίζεται η συνταγογράφηση εντός ενδείξεως ΕΟΦ, με αποτέλεσμα κατακόρυφη μείωση συνταγογράφησης ακόμη και από αιματολόγους.
Δεν προκύπτει ΥΠΕΡΚΑΤΑΧΡΗΣΗ Ερυθροποιητικών παραγόντων από τον κ. Τσώνη.

Β) Στο ίδιο πόρισμα επισημαίνεται ότι ο καταγγέλλων ιατρός κ. Ζουριδάκης,διεπιστώθη από τη διενεργήσασα την Ε.Δ.Ε. ότι διέθετε σε ασθενείς του το ίδιο φάρμακο !!! για το οποίο έκανε την καταγγελία !!! στην Κλινική του και μάλιστα σε μεγαλύτερη δόση με το αναφερόμενο από αυτόν αιτιολογικό … “Θεωρώ, ότι ένας νεφρολόγος όταν ο ασθενής του έχει νεφρική ανεπάρκεια σε συνδυασμό με MDS μπορεί να χορηγήσει μεγαλύτερη δόση ερυθροποιητίνης !!!(καταγγελλόμενο φάρμακο), λέγοντας ότι “δεν αμφισβητώ τις ενδείξεις, αμφισβητώ τις προθέσεις …. ΘΕΩΡΩ ΕΦΟΣΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΣΟ Η ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΦΑΡΜΑΚΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ Ε.Ο.Φ.

Και εδώ συμβαίνει το εξής νομικό και πραγματικό παράδοξο, του ότι με διαπιστωμένη από την διενεργηθείσα Ε.Δ.Ε, τη χορήγηση και μάλιστα σε μεγαλύτερη δόση και αναιτιολόγητα σε μερικές περιπτώσεις του ίδιου “καταγγελομένου από τον κ. Ζουριδάκη φαρμάκου και ενώ όχι μόνο απαλλάσσεται κατά τα ανωτέρω ο καταγγελόμενος Ιατρός κ. Τσώνης, αλλά του απονέμεται και εύφημος μνεία για τον τρόπο ασκήσεως των Ιατρικών του υπηρεσιών και προσφοράς του στο Νοσοκομείο, η κ. Διοικήτρια - ενεργούσα προφανώς κατά παράβαση των καθηκόντων της - όπως βασίμως εκτιμάται ότι θα κρίνουν και τούτο τα αρμόδια Δικαστήρια, αντί να παραπέμψει τουλάχιστον και τον καταγγέλοντα και να διενεργήσει και κατ΄ αυτού Ε.Δ.Ε για το ίδιο θέμα, Διέτασε παρανόμως και παραδόξως από μόνη, τη διενεργήσασα την ολοκληρωμένη Ε.Δ.Ε κ.Ραυτοπούλου την άσκηση συμπληρωματικής και επί του ιδίου θέματος Ε.Δ.Ε , το αποτέλεσμα της οποίας αγνοείται μέχρι σήμερα και παρά την υποβληθείσα από 16-5-2011 σχετική αίτηση του καταγγελομένου Ιατρού !!!

Ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ εύκολα μετά από αυτά να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να κρίνει τις συμπεριφορές, τις πράξεις και τις παραλήψεις όλων των εμπλεκομένων προσώπων στο θέμα αυτό. Σημειώνεται εδώ ότι όλα αυτά τα χρόνια που εγένετο η χορήγηση του φαρμάκου αυτού, στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Φιλιατών, η χορήγηση αυτή, η οποία θα μπορούσε να γίνεται παραλλήλως από περισσότερους του ενός Παθολόγους Ιατρούς, εγένετο εκ των πραγμάτων νομίμως και με την κρατούσα μέχρι τα τότε Ιατρική αντίληψη στους ασθενείς, όπως αυτό επισημαίνεται στην Ε.Δ.Ε αλλά και επιβεβαιώνεται από πληθώρα σχετικών Ιατρικών εκθέσεων και αξιόλογων Ιατρών και Καθηγητών αλλά και από τον ίδιο τον καταγγέλλοντα κατά τα ανωτέρω, μόνο από τον Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Φιλιατών, ο οποίος κρατούσε “μόνος” και με τη βοήθεια των ειδικευμένων στην Παθολογία Ιατρών την κλινική αυτή και τούτο γιατί όλα αυτά τα χρόνια απουσίαζαν οι Παθολόγοι της Κλινικής κ. Μηνάς Ντουμάζιος –Διευθυντής Παθολογίας και κ. Γεωργίου Γιαννουλης Αναπληρωτή Δ/ντη, οι οποίοι ασκούσαν τα καθήκοντα του Δημάρχου .

Μετά ταύτα και ενώ ο οποιοσδήποτε πλέον θα ανέμενε - μετά τον πανηγυρικό και επίσημο “έπαινο” που απεδόθη από τη Διενεργήσασα την Ε.Δ.Ε και με αποκλειστική επιλογή της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Φιλιατών, Διευθύντριας Παθολογικού Τομέα Νοσοκομείου Λευκάδας κ. Ραυτοπούλου,στο Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής και τους συνεργάτες του του Νοσοκομείου Φιλιατών, όπως ο κάθε πολίτης εύκολα πλέον μετά την λεπτομερή και ακριβή αναφορά των ως άνω γεγονότων, μπορεί να αντιληφθεί, συμβαίνει το εξής πρωτοφανές, παράδοξο και παράξενο γεγονός :
Η κ. Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών - και προφανώς για δικούς της λόγους - και επειδή το πόρισμα αυτό της Ε.Δ.Ε “δεν την ικανοποιούσε” προέβη αντί επαίνου προς τον καταγγελόμενο στην αυθαίρετη και παράνομη ενέργειά της να αποστείλει στην διενεργήσασα την ως άνω Ε.Δ.Ε κ. Ραυτοπούλου, έγγραφό της χωρίς προηγούμενα ούτε να ενημέρωσε αλλά ούτε – κυρίως και να αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο Νοσοκομείου Φιλιατών, με το οποίο “έκανε γνωστό” σε αυτή, ότι δεν προέβη σε έκδοση ορθού και σωστού πορίσματος και ότι θα έπρεπε να κρίνει και να αποφασίσει διαφορετικά γιατί δήθεν το πόρισμα δεν “ απαντούσε” στα τεθέντα ζητήματα !!!,τα οποία ετέθησαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, τα μέλη του οποίου μέχρι και σήμερα, όπως διαβεβαίωσαν μερικά εξ΄ αυτών, τον υπογράφοντα, δεν ρωτήθηκαν καν από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου για το έγγραφο της “συμπληρωτικής” Ε.Δ.Ε, την οποία κατά το νόμο ούτε μπορούσε να ζητηθεί και πολύ περισσότερο μονόπλευρα από την Διοικήτρια, η οποία προέβη στην παράνομη αυτή πράξη, να ζητήσει μόνο αυτή συμπληρωματική Ε.Δ.Ε χωρίς απόφαση του Δ.Σ, το οποίο με την προαναφερθείσα απόφαση του διέταξε την διενέργεια Ε.Δ.Ε!!!
Ας σημειωθεί εδώ ότι ουδέποτε και μέχρι σήμερα ο καταγγελόμενος εκλήθη από την κ. Διοικήτρια ή το Δ.Σ του Νοσοκομείου προς παροχή οποιασδήποτε θέσεως ή εξηγήσεως. Μετά ταύτα με την από 16-5-2011 αίτηση του Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Φιλιατών, εζητήθη από την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Φιλιατών το “πόρισμα” και της ως άνω συμπληρωματικής διεξαχθείσης από αυτή Ε.Δ.Ε, η οποία στις 18-5-2011 απάντησε ότι αρνείται τη χορήγηση αυτής επικαλούμενη διατάξεις που θεσπίζουν τη μυστικότητα της ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.Σημειωτέον ότι το αποτέλεσμα της ως άνω κυρίας; Ε.Δ.Ε ουδέποτε εκοινοποιήθη στον καταγγελόμενο, καθώς επίσης και παρά την υποβληθείσα από 16-5-2011 αίτηση, δεν έχει κοινοποιηθεί και χορηγηθεί στον αιτούντα το αποτέλεσμα ή απάντηση της συμπληρωματικής αυλής !!!

Μετά την επανειλημμένη στοχοποίηση του Διευθυντή του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Φιλιατών και τη δημοσίευση δια του τύπου των στατιστικών στοιχείων του Νοσοκομείου Φιλιατών (με προεξέχουσα την Παθολογική Κλινική) γεννάται εύλογο το ερώτημα:
Μήπως ο Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής αποτελεί το τελευταίο προπύργιο αντίστασης του Νοσοκομείου Φιλιατών, το οποίο πρέπει να πέσει ώστε να είναι ευκολότερη η υποβάθμισή του, η οποία “προσπαθείται” όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων ημερών, με άπαντες ακόμη και στις σχετικές συνεδριάσεις των παραγόντων του Νομού Θεσπρωτίας και του Δήμου Φιλιατών, τους υποτιθέμενους “αρμοδίους” για τη λειτουργία και τη σωτηρία αυτού, οι οποίοι “λάμπουν” δια της απουσίας των, έστω και για μία απλή ενημέρωση του Θεσπρωτικού Λαού για τα τεκταινόμενα εις αυτό;

Όμως παρακαλείται η κ. Διοικήτρια να δώσει απ΄ ευθείας στη δημοσιότητα όλο το πόρισμα της διενεργηθείσης Ε.Δ.Ε και το αποτέλεσμα και της αιτηθείσης από αυτή συμπληρωτικής Ε.Δ.Ε οποιοδήποτε και ένα είναι, προκειμένου να πληροφορηθεί ο Θεσπρωτικός Λαός και να μάθε την πραγματική αλήθεια και όχι την από συγκεκριμένους κύκλους σερνόμενη, εκπορευόμενη, δόλια και “παραγόμενη” φημολογία οι οποίοι προτάσουν οποιοδήποτε άλλο συμφέρον και όχι το συμφέρον του Νοσοκομείου Φιλιατών και της τοπικής Κοινωνίας.

Μετά τη δημοσίευση του παρόντος κειμένου σε τοπικές Εφημερίδες και αφού υπάρξει ένα χρονικό διάστημα ολίγων ημερών, προκειμένου να υπάρξει σχετική αντίδραση από τους υπευθύνους της Διοίκησης του Νοσοκομείου Φιλιατών, στα όσα παραπάνω λεπτομερώς και με πλήρη αλήθεια των γεγονότων αναφέρονται και εάν τα αναφερόμενα αυτά γεγονότα δεν έχουν έτσι (έστω και ένα σημείο αναφοράς των ) παρέχοντας ως πληρεξούσιος Δικηγόρος εν προκειμένω ενεργών και ως προς τούτο και κατ΄ εντολή του καταγγελομένου το πλήρες δικαίωμα στην κ. Διοικήτρια Νοσοκομείου Φιλιατών της πλήρους δημοσιοποιήσεως του αποτελέσματος της Ε.Δ.Ε και του αναμενόμενου συμπληρωματικού!!! επ΄ αυτής αποτελέσματος, με την ημεροχρονολογία εκδόσεως του (συμπληρωματικού), τη χορήγηση σε αυτού στον καταγγελόμενο και την απ΄ ευθείας δημοσιοποίηση αυτών στον τύπο και στα Μ.Μ.Ε της περιοχής μας, στα οποία μέχρι σήμερα καμία απολύτως αναφορά δεν έχει κάνει σε αντίθεση με το φερόμενο ως Πόρισμα δύο Επιθεωρητών, το οποίο αναφέρεται στο ίδιο κριθέν ως άνω δια της Ε.Δ.Ε θέμα, το οποίο φέρεται ως Εμπιστευτικό και μη περατωθέν και το οποίο ως τέτοιο υποτίθεται πως είναι “άγνωστο” σε όλους, αλλά αποτέλεσε “είδηση” σε τοπικές και Αθηναϊκές Εφημερίδες με δημοσιευμένο περιεχόμενο αυτού
, αλλά και αντικείμενο συζήτησης στο ART.TV Αρτας και συνέντευξης με παράνομο περιεχόμενο της κ. Διοικήτριας Νοσοκομείου Φιλιατών, η οποία μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο αυτού !!! του μέχρι και σήμερα χαρακτηρισμένου ως Εμπιστευτικού, η εμπιστευτικότητα του οποίου εμπόδιζε και εμποδίζει μέχρι και σήμερα τη χορήγηση εγγράφων προς τον καταγγελόμενο !!!.

Για το σημαντικό εαυτό θέμα δεύτερου πορίσματος παρά την τελεσιδικία της διενέργειας της ως άνω Ε.Δ.Ε , του τρόπου λήψεως και του περιεχομένου αυτού και προς πλήρη γνώση και ενημέρωση του Θεσπρωτικού Λαού, και της αλήθειας των γεγονότων και όχι των κατάπτυστων φημών και αερολογιών, θα ακολουθήσει δεύτερη δημοσίευση με όλα τα πραγματικά και νομικά περιστατικά αυτού.



http://892fm.blogspot.com/2011/07/blog-post_3892.html
…συνέχεια »

Η Αντιγόνη Φίλη για το ΧΥΤΑ Ελληνικού

Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!
Επιτρέψτε μου αρχικά να θέσω έναν προβληματισμό. Όντως, είμαστε για μία ακόμα φορά στο ίδιο έργο θεατές. Όπως στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, το ίδιο συνέβη και στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, άλλη θέση επιλέχθηκε και αλλού κατασκευάστηκε ο ΧΥΤΑ, χωρίς να επιτευχθεί και εκεί η κοινωνική συναίνεση. Κι αυτό έγινε με κύρια ευθύνη των πολιτικών. Ποιος είναι τελικά ο ρόλος μας; Γιατί μας ψηφίζουν; Ποια συμφέροντα καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε; Ποια η αξιοπιστία μας; Και τέλος, γνωρίζουμε αυτό που λέγεται ευθιξία;

Ερχόμενη στο δια ταύτα, κατανοώ τη δίκαιη αντίδραση των κατοίκων και των φορέων στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού. Η κατάσταση που επικρατεί όμως στο Λεκανοπέδιο με τον ΧΑΔΑ της Δουρούτη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εσείς το ζείτε καθημερινά. Ο ΧΑΔΑ εγκυμονεί κίνδυνους τόσο για την υγεία όσο και για το περιβάλλον, σε περίπτωση π.χ. πυρκαγιάς.
Θεωρώ πως ο ΧΥΤΑ Ελληνικού πρέπει να λειτουργήσει σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε τη λειτουργία τεσσάρων ΧΥΤΑ στην Ήπειρο. Αν θέλουμε να μιλάμε για μία ενιαία Περιφέρεια Ηπείρου, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικές δεσμεύσεις και εξαιρέσεις (και ιδιαίτερα από διορισμένους Γ.Γ.) ή εκβιαστικά διλήμματα του τύπου λειτουργία του ΧΥΤΑ για τρία ή για δέκα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να ισχύει άλλο καθεστώς για τους ΧΥΤΑ Βλαχέρνας και Καρβουναρίου και άλλο για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού, λες και εμείς οι Θεσπρωτοί, οι Αρτινοί ή οι Πρεβεζάνοι είμαστε αποπαίδια της περιφέρειας.
Ο κάθε ΧΥΤΑ δε, αφού μετατραπεί σε ΧΥΤΥ και με τη δημιουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ΑΣΑ θα δέχεται τα υπολείμματα της περιοχής του και μέρος αυτών της Πρέβεζας. Δεν μπορεί ο όγκος των σκουπιδιών των Ιωαννίνων, που αποτελεί τον κύριο όγκο των σκουπιδιών της Ηπείρου, να μεταφερθεί στους άλλους δύο ΧΥΤΥ. Έχουμε δηλώσει πως κάτι τέτοιο θα μας βρει αντίθετους.
Κλείνοντας, είναι υποχρέωση των δήμων να προχωρήσουν στην ανακύκλωση και διαλογή των απορριμάτων, η δε Περιφέρεια οφείλει να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία όλων των ΧΥΤΑ και αργότερα ΧΥΤΥ, με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και συνεχείς ελέγχους, για να εμπεδωθεί στους Ηπειρώτες το αίσθημα της ασφάλειας και για να είμαστε αξιόπιστοι απέναντί τους".

…συνέχεια »

Χριστιανοί άγιοι στην τουρκική λατρεία

Ο άγιος Γεώργιος κι ο άγιος Θεόδωρος, ο άγιος Νικόλαος και ο άγιος Χαράλαμπος δεν είναι άγιοι μόνον της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας αλλά λατρεύονται και από τους Τούρκους! Υπάρχουν όμως κι άλλοι! Ο αρχάγγελος Μιχαήλ ειδικά, λατρευόταν από τους Γενίτσαρους ενώ και μία αρχαία ειδωλολατρική γιορτή, ο κλήδονας, που πολύ προσπάθησε η Βυζαντινή εκκλησία να καταργήσει, όχι μόνον δεν εξέλειπε αλλά πέρασε και στους μουσουλμάνους! Σε όλα αυτά τα σπουδαία αναφέρθηκε στην ομιλία της «Η λατρεία των αγίων στους Τούρκους» η καθηγήτρια Τουρκολογίας κυρία Ελισάβετ Ζαχαριάδου στο συμπόσιο των Δελφών, που έγινε το Σαββατοκύριακο για «Το Βυζάντιο και την ιστορική του συνέχεια».

«Η λατρεία των Χριστιανών αγίων έχει επιζήσει ακόμη και σήμερα ανάμεσα στα λαϊκά τουρκικά στρώματα», λέει η κυρία Ζαχαριάδου. «Αλλωστε οι δίαυλοι μετάδοσης βυζαντινών πολιτιστικών στοιχείων στους Τούρκους υπήρξαν πολλοί από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσής τους στα εδάφη της Μικράς Ασίας». Δεν είναι περίεργο λοιπόν, που ακόμη και το νόμισμα στη Μικρά Ασία συχνά έφερε μορφές _κάτι που απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς από το Κοράνι_ και μάλιστα μορφές αγίων, όπως του αγίου Γεωργίου.
Μερικοί από αυτούς τους αγίους μάλιστα ταυτίστηκαν ως ένα σημείο με κάποιον τούρκο άγιο. Οπως ο άγιος Γεώργιος ο Καππάδοξ με τον Χιζίρ - Ελιάς των Τούρκων, που η γιορτή του ήταν στις 5-6 Μαΐου με την άνθηση της φύσης. Επίσης, στο καππαδοκικό χωριό Σινασός ο άγιος Χαράλαμπος ταυτίστηκε με τον Χατζή Μπεκτάς, τον προστάτη των Γενιτσάρων, οι οποίοι όμως λάτρευαν και τον αρχάγγελο Μιχαήλ, αποκαλώντας τον «Τζαναλιτζή», που μεταφράζεται ως ψυχοβγάλτης, το λειτούργημα δηλαδή του Αρχαγγέλου να παίρνει την ψυχή. Επιπλέον υπήρχε και ο άγιος Αμφιλόχιος, που όπως πίστευαν οι Τούρκοι στον τάφο του στο Ικόνιο γίνονταν θαύματα.
Η κυρία Ζαχαριάδου όμως, εντόπισε και έναν Ρωμαιοκαθολικό άγιο, ο οποίος λατρευόταν στη Μεθώνη. Ηταν ο άγιος Λέων, ένας γερμανός προσκυνητής, που πέθανε στη Μεθώνη πριν να φθάσει στους Αγίους Τόπους και σύμφωνα με τους Τούρκους έκανε πολλά θαύματα σε όλη την περιοχή. Και όσον αφορά τον κλήδονα: «Η γιορτή αυτή, που γινόταν με μεγάλη συμμετοχή των λαϊκών στρωμάτων, χριστιανικών και τουρκικών, άρχιζε την παραμονή, όταν γυναίκες και κορίτσια γέμιζαν μια στάμνα, η καθεμιά με ένα προσωπικό της αντικείμενο. Την επόμενη μέρα το πρωί ένα κορίτσι έβγαζε ένα - ένα τα αντικείμενα από τη στάμνα ενώ μία γυναίκα απάγγελλε στιχάκια, που υποτίθεται, πως έλεγαν το μέλλον της κατόχου του αντικειμένου...», αναφέρει η κυρία Ζαχαριάδου.
Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη αλλά με καταγωγή από την Καππαδοκία, με έργο που αναφέρεται κυρίως στα Υστεροβυζαντινά χρόνια _ από το 1204 και μετά_ η κυρία Ελισάβετ Ζαχαριάδου θεωρείται από τις σημαντικότερες ερευνήτριες στο πεδίο των τουρκικών σπουδών. Εχει δημιουργήσει μάλιστα με τον συνάδελφό της κ. Βασίλη Δημητριάδη την έδρα Τουρκολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και το πρόγραμμα Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών. Στο ερώτημα λοιπόν πώς διαδόθηκαν χριστιανικοί άγιοι στον τουρκικό πληθυσμό της Μικράς Ασίας έχει να απαντήσει πώς: «Μία πρώτη εξήγηση είναι ότι οι Τούρκοι αυτής της περιοχής αποτελούσαν μειονότητα _ έστω την άρχουσα μειονότητα_ και επηρεάστηκαν από την πλειονότητα, τους χριστιανούς δηλαδή, που είχαν βαθιές ρίζες στη χώρα».
Ολα άρχισαν τον 11ο αιώνα, όταν οι Σελτζούκοι Τούρκοι ξεχύθηκαν στη Μικρά Ασία φθάνοντας ως τα εδάφη απέναντι από τη Κωνσταντινούπολη, μετά από την ήττα του βυζαντινού στρατού στη μάχη του Μαντζικέρτ (1071). Η θρησκεία των Τούρκων που είχαν εγκατασταθεί εκεί δεν ήταν ωστόσο το Ισλάμ των μουσουλμάνων θεολόγων, αυτό που κήρυσσαν μέσα στα τζαμιά αλλά μία μορφή μυστικιστική με ασκητική τάση, που διέδιδαν οι λεγόμενοι «σουφοί». Και τα κέντρα της λατρείας των σουφοί άλλωστε, δεν ήταν τα τζαμιά αλλά κάποια μικρά κτίσματα γνωστά ως τεκκέδες, τους οποίους ίδρυαν παντού.
«Εχει και η ισλαμική θρησκεία τους αγίους της, αλλά όχι μάρτυρες όπως είναι οι δικοί μας. Ο μουσουλμάνος άγιος είναι δάσκαλος ή θεραπευτής, γιατρός ή στρατιωτικός και πάντως άνθρωπος που έζησε υποδειγματική ζωή» λέει η κυρία Ζαχαριάδου. Προσθέτοντας πως: «Οι τάφοι τέτοιων ανθρώπων γίνονταν τόποι προσκυνήματος, κέντρα λατρείας, τόποι θεραπείας και πανηγυριών, όπου οι σουφοί βοηθούσαν τους προσερχόμενους να καταλάβουν καλύτερα το νόημα του Ισλάμ, το οποίο όμως ήταν ένα λαϊκό Ισλάμ, ανάμεικτο με προϊσλαμικές και τοπικές δοξασίες. Και παρά την αντίδραση των παραδοσιακών μουσουλμάνων θεολόγων, των ουλεμά, αυτή η μορφή του Ισλάμ επικράτησε στην περιοχή που σήμερα ονομάζουμε Τουρκία».
Ακόμη και μέσα στους κόλπους της σελτζουκικής, σουλτανικής οικογένειας μάλιστα οι ισλαμικές αρχές του Κορανίου δεν τηρούνταν με σεβασμό. Οπως αφηγείται η κυρία Ζαχαριάδου αυτό συνέβη με τον σουλτάνο Καϊχουσράφ Ι, ο οποίος είχε βαφτιστεί χριστιανός _είχε και χριστιανή μητέρα_ παρ΄ όλα αυτά όμως, όταν πέθανε ο πατέρας του (1192) ανέβηκε αυτός στο θρόνο. Αλλο ζήτημα ήταν η κοπή του νομίσματος, που παρ΄ότι στον ισλαμικό κόσμο συμβολίζει την εξουσία, στη Μικρά Ασία πολύ συχνά δεν ακολουθούσε τα παραδοσιακά ισλαμικά πρότυπα και αντί να φέρει επιγραφές από το Κοράνι ή το όνομα του ηγεμόνα στο αραβικό αλφάβητο, συχνά είχε μορφές αγίων. Αλλά και οι επιγραφές ήταν συχνά γραμμένες στα ελληνικά και μάλιστα με το βυζαντινό χρονολογικό σύστημα και όχι με έτος Εγίρας, όπως ισχύει στους Μουσουλμάνους.
Η ερευνήτρια θέτει και το ζήτημα του μεικτού γάμου ανάμεσα στους τούρκους πολεμιστές που έφθαναν στη Μικρά Ασία και χριστιανές γυναίκες του ντόπιου πληθυσμού, αιχμάλωτες ή και ελεύθερες. Και όπως λέει αυτοί οι γάμοι μαρτυρούνται από πολλές πηγές (από το χρονικό του Καταλανού Muntaner ως το χρονικό του Οθωμανού Ashikpashazade). «Μπορούμε να φανταστούμε με αρκετή αληθοφάνεια πως οι χριστιανές γυναίκες - εφόσον είχαν από το Κοράνι το δικαίωμα να διατηρούν τη θρησκεία τους - είχαν στα σπίτια τους σταυρούς και εικόνες, μπροστά στις οποίες προσεύχονταν, κυρίως σε κρίσιμες ώρες, όπως όταν τα παιδιά τους ήταν άρρωστα ή όταν γινόταν σεισμοί», σημειώνει η ίδια. Τον 12ο αιώνα άλλωστε ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είχε βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόβλημα ορισμένων Τούρκων από σελτζουκικά εδάφη, οι οποίοι είχαν βαφτιστεί χριστιανοί, όταν ήταν μικρά παιδιά, γιατί όπως έλεγαν το βάφτισμα εμπόδιζε να μπει στον άνθρωπο κάποιο κακό πνεύμα ή γιατί πίστευαν, ότι οι αβάφτιστοι βρωμούν σα τα σκυλιά!
Γύρω στο 1308 πάντως το σελτζουκικό κράτος έπαψε να υπάρχει και λίγες δεκαετίες αργότερα οι Οθωμανοί Τούρκοι ανέλαβαν την ηγεσία των Τούρκων της Μικράς Ασίας ιδρύοντας την αυτοκρατορία που έζησε ως το 1922. Και μόλις το 1927 ο Κεμάλ Ατατούρκ εξέδωσε διαταγή να κλείσουν οι τεκκέδες, τα θρησκευτικά κέντρα των σουφοί.

http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=410577&h1=true
…συνέχεια »

Ο Ραούλ Κάστρο πέντε χρόνια στο τιμόνι της Κούβας

Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την αλλαγή εξουσίας στην Κούβα. Από τον Φιντέλ στον Ραούλ Κάστρο, από την «παλιά σοσιαλιστική γραμμή» στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου;
«Να βγούμε από το χάος χωρίς να υποκύψουμε στο νόμο της ζούγκλας», έγραφε το 2009 ο Κουβανός κοινωνιολόγος Αουρέλιο Αλόνσο μισό αιώνα μετά την επανάσταση στην Κούβα, μετά από 49 χρόνια εξουσίας του Φιντέλ Κάστρο και ένα χρόνο μετά την οριστική διαδοχή του από τον αδελφό του Ραούλ.

Ο Ραούλ Κάστρο δήλωνε (2006) ότι στοχεύει στην ανανέωση του μοντέλου, στη βελτίωση του σοσιαλισμού. Τόνιζε μάλιστα πως στο νέο μοντέλο «η αγορά θα διαδραματίζει σημαντικότερο ρόλο». «Η Κούβα», έλεγε «χρειάζεται έναν συμμετοχικό και δημοκρατικό σοσιαλισμό».

Πέντε χρόνια αργότερα 320.000 Κουβανοί έχουν άδειες άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος. Ανάμεσά τους πολλοί νέοι άνθρωποι, αλλά και συνταξιούχοι.
Στο άμεσο μέλλον ο Ραούλ Κάστρο δρομολογεί την μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 1 εκατομμύριο.
Πριν από ένα χρόνο άρχισε τις πρώτες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις -και προ πολλού απαραίτητες- στην οικονομία της Κούβας υπογραμμίζοντας ότι: «Πρόκειται απλώς για την ‘μεταλλαγή’ ξεπερασμένων μοντέλων και μεθόδων. Ή θα διορθώσουμε τα λάθη μας ή θα παρασυρθούμε στον γκρεμό και μαζί μας θα χαθούν και οι προσπάθειες ολόκληρων γενεών.»

Σε αναμονή οι Κουβανοί

Την περασμένη Τρίτη (26.07.11) στον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων της επανάστασης κυριάρχησε ξανά ενθουσιώδης ατμόσφαιρα και όρκοι πίστεως στο σοσιαλισμό και τον Φιντέλ.
Την ίδια στιγμή σε ένα μικρό δρόμο στο κέντρο της Αβάνας εκατοντάδες μικροπωλητές, πουλούσαν νόμιμα πια επαναστατικά σουβενίρ με τον Τσε, λουλούδια και φρούτα, πούρα μέχρι και πίνακες ζωγραφικής.
Η νεαρή Κάτι, άνεργη ζωγράφος, πουλάει τους πίνακές της στους τουρίστες και πιστεύει πως οι Κουβανοί πρέπει να κάνουν υπομονή: «Δεν μπορώ να πω ότι βελτιώθηκε η κατάσταση 100%. Ευελπιστώ όμως στα αποτελέσματα των αλλαγών. Ας περιμένουμε.»
Μέχρι πότε; Αναρωτιούνται πολιτικοί παρατηρητές και υπογραμμίζουν ότι ο Ραούλ Κάστρο δεν έσπασε τον συγκεντρωτισμό, ούτε τη γραφειοκρατική δυσκινησία, ενώ προχωρά με αργούς ρυθμούς σαν να μην θέλει να υλοποιήσει την ηλικιακή ανανέωση του κόμματος.
Τις θέσεις-κλειδιά στο κόμμα, στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό κατέχουν ακόμη αφοσιωμένα στο καθεστώς στελέχη.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι ο Ραούλ απελευθέρωσε τους περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους και τους αντικαθεστωτικούς. Βέβαια οι μη κυβερνητικές οργανώσεις ζητούν να απελευθερωθούν όλοι.

Πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν ότι είναι άγνωστον προς το παρόν εάν η ‘παλιά φρουρά’ θα καταφέρει να μεταρρυθμίσει τις ίδιες τις κατακτήσεις της.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Ραούλ Κάστρο προσπαθεί να βελτιώσει άμεσα το βιοτικό επίπεδο, αλλά μέχρι τώρα δρομολογεί αργά τις πολιτικές αλλαγές που υποσχέθηκε πριν από πέντε χρόνια.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15277381,00.html
…συνέχεια »

Ουίλιαμ και Κέιτ στα Σύβοτα

Την βουτιά τους στην «Πισίνα» στο γραφικό όρμο των Συβότων που προσεγγίζεται μόνο με σκάφος έκαναν σήμερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός, πανέμορφη Κέιτ Μίντλετον.
Τις μέρες αυτές φημολογούνταν ότι το πριγκιπικό ζεύγος κάνει διακοπές εν πλω στα Επτάνησα. Τελικά δεν πρόκειται για φήμη καθώς σήμερα εθεάθησαν στα Σύβοτα να απολαμβάνουν το τιρκουάζ της θάλασσας και τον λαμπερό ήλιο. Τα Σύβοτα για μία ακόμη χρονιά αποτελεί προορισμό διάσημων όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς κοσμικής ζωής.
Το πριγκιπικό ζεύγος πάντως συνεχίζει να αρμενίζει στα Επτάνησα με τη βασιλική θαλαμηγό Big Aron
http://www.epiruspost.gr/reportaz/paraskinio/9029-2011-07-30-11-51-50.html
…συνέχεια »

Ηγουμενίτσα: Έκρυψαν τσιγάρα ανάμεσα σε πατάτες

Μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων εντόπισαν και κατάσχεσαν οι λιμενικές αρχές στην Ηγουμενίτσα από φορτηγό-ψυγείο που μετέφερε κατεψυγμένες πατάτες.
Ο οδηγός της νταλίκας, που φέρεται πως είχε ξεκινήσει από τη Βουλγαρία με προορισμό την Ιταλία, συνελήφθη ενώ η ακριβής καταμέτρηση του λαθραίου εμπορεύματος θα γίνει σημερα παρουσία τελωνειακών υπαλλήλων.
…συνέχεια »

Αλκίνοος, μόνος, στο Καπέσοβο

Μια ξεχωριστή συναυλία περιμένει «πιστούς» και μη του Αλκίνοου Ιωαννίδη στις 22 Αυγούστου (Δευτέρα, 20.30, 10 € είσοδος), στο Καπέσοβο, στην Πασχάλιο σχολή.
Ο μουσικός θα εμφανιστεί μόνος, με την κιθάρα του, παίζοντας τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και διασκευές σε τραγούδια άλλων, με τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο συνήθως τις χειρίζεται.
…συνέχεια »

Κλείνει το Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης Φιλιατών

Κλείνει το ΚΠΕ Φιλιατών, ¨λόγω οργανωτικών αδυναμιών¨, αναφέρει ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου. Έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και με δημοσιεύσεις τους ανέφεραν τις λανθασμένες κατευθύνσεις που έπαιρνε αυτό, ο Θωμάς Σόρογκας- τέως Σύμβουλος Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, η εφημερίδα ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ κλπ. Έτσι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός και η αναφορά του Υπουργείου περί ¨οργανωτικών αδυναμιών¨. Μας εκπλήσσει όμως η αδιαφορία της νέας δημοτικής αρχής, παρά το ότι μήνες τώρα κάποιοι κτυπούσαν καμπανάκι του κίνδυνου για το ΚΠΕ λόγω των εμφανών λειτουργικών αδυναμιών του.
Μας απογοητεύει η συνέχεια - η προηγούμενη δημοτική αρχή Φιλιατών - το ¨ξαπόστειλε¨ να στεγαστεί στη Βρυσέλλα, η δε νέα δεν έκανε κάτι να διορθωθεί η κατάσταση. Η Β΄βάθμια εκπαίδευση Θεσπρωτίας δεν φάνηκε ικανή να στηρίξει την λειτουργία του. Ούτε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Ηγουμενίτσας, που είχαν συμφέρον από την λειτουργία του δεν αγωνίστηκαν να μην κλείσει… Κρίμα..!
....…Γ.Κ. filiates.blog
«Προφητικό» αποδεικνύεται και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Μάρτιος 2011) το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «…ο λοξός δρόμος που ακολουθεί προς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δημιουργεί ερωτηματικά। Ίσως πιστεύουν ότι η λέξη περιβάλλον στο τίτλο κάθε εκδήλωσης είναι ικανή να μετατρέψει τα πάντα συμβατά προς τους βασικούς στόχους του κέντρου. Περιβάλλον και … (εδώ βάζετε τον τίτλο όποιας εκδήλωσης επιθυμείτε)» … «…τι στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντολογικές αυθαιρεσίες αποτελούν μάστιγα για τον τόπο μας, είναι περίεργο να γίνονται εκδηλώσεις φαινομενικά τουλάχιστον ασύμβατες με το περιβάλλον.» και καταλήγει το δημοσίευμα: «...το μέλλον του κέντρου, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις οικονομικές δυσκολίες, διαγράφεται αβέβαιο.
Και είναι βέβαιο ότι τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου σε ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου, θα ακούγονται ως ασκήσεις υποκρισίας και λαϊκισμού.»
Οι «οργανωτικές αδυναμίες» απ ότι φαίνεται εντοπίστηκαν εγκαίρως αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν τις έλαβαν υπόψη…
…συνέχεια »

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Τo ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων

Την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ στο Δήμο Αρταίων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την διάρκεια της επίσκεψής του χθες στην Άρτα. Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στο θέμα, είπε ότι το ΥΠΠΟΤ προφανώς και συμφωνεί στην παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ, άλλωστε η πρόταση ακούστηκε από τα πιο επίσημα χείλη, του Πρωθυπουργού. Η κυρία Μενδώνη εξήγησε ότι αυτές τις μέρες ψηφίζεται τροπολογία στη Βουλή, τροπολογία που προβλέπει ότι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» όπως είναι και το ΞΕΝΙΑ Άρτας, θα μπορούν να παραχωρηθούν απλά και μόνο με μία υπουργική απόφαση.
…συνέχεια »

Έπιασαν ξανά τον αρχηγό της «εταιρείας δολοφόνων»

Τον κατηγορούν για την αρπαγή εύπορης 57χρονης χήρας
Ο αρχηγός της «εταιρείας δολοφόνων», Χρήστος Παπαδόπουλος, που είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη τη δεκαετία του ΄80 για τις δολοφονίες πλούσιων ηλικιωμένων και την απόσπαση των περιουσιών τους συνελήφθη χθες στο Μενίδι με την κατηγορία ότι οργάνωσε την αρπαγή 57χρονης γυναίκας.
Πρόκειται για τη χήρα γνωστού, εύπορου αντικέρ και ιδιοκτήτη παλαιοπωλείου στην Αθήνα, η οποία γνώρισε τον Παπαδόπουλο (73 χρόνων σήμερα) μέσω γνωστών της προκειμένου, ως δικηγόρος, να τακτοποιήσει κληρονομικά της θέματα.


Η υπόθεσή της θυμίζει θρίλερ αφού κρατείτο κλεισμένη επί πέντε μήνες σε διώροφη κατοικία στη Συκιά Κορινθίας και βρέθηκε εντελώς τυχαία όταν η καθαρίστρια ανέβηκε, κατά παράβαση των εντολών που είχε από τον ιδιοκτήτη, στον πρώτο όροφο.

Ο 50χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού, ο οποίος επίσης κατηγορείται με ένα ακόμη άτομο, εκτιμάται ότι γνωρίστηκε με τον Παπαδόπουλο στη φυλακή όπου εξέτιε ποινή για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην Κρήτη.

Τόσο ο Παπαδόπουλος, που αρνείται τις κατηγορίες, όσο και ο 50χρονος είχαν αποφυλακιστεί. Το σπίτι στην Κορινθία ανήκει στη σύζυγο του 50χρονου η οποία έχει πεθάνει.

Ο Παπαδόπουλος συνελήφθη στο σπίτι εξαδέλφης του όπου διέμενε τις τελευταίες ημέρες. Στο παρελθόν, πριν αποκαλυφθεί η δράση της εταιρείας δολοφόνων, είχε εκλεγεί και δήμαρχος Νέας Χαλκηδόνας


…συνέχεια »

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Την κορυφή του κόσμου απολαμβάνει η ελληνική γυναικεία υδατοσφαίριση.
Η εθνική ομάδα πιστοποίησε την ανωτερότητά της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σανγκάης, νικώντας στον τελικό την Κίνα με 9-8, και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο.
Είναι ο πρώτος παγκόσμιος τίτλος για ελληνική ομάδα οποιουδήποτε αθλήματος (σε επίπεδο ανδρών/γυναικών) και ταυτόχρονα η κορυφαία επιβεβαίωση για τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση.
Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Κίνα): 2-2, 0-2, 4-4, 2-1
Τα γκολ:
ΚΙΝΑ: Πινγκ Λιου 2, Γι Γουάνγκ 2, Τζιν Χε, Φέι Τενγκ, Γιουτζούν Σουν, Ντονγκλούν Σονγκ
ΕΛΛΑΔΑ: Ρουμπέση 3, Ασημάκη 3, Μανωλιουδάκη, Μελιδόνη, Λιόση
Παπανδρέου: "Μας έκαναν περήφανους"
Τα συγχαρητήριά του προς τα κορίτσια της εθνικής ομάδας πόλο, που πέτυχαν τη "χρυσή" νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στη Σανγκάη, απηύθυνε με δήλωσή του από την Άρτα, όπου βρίσκεται, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
"Μας έκαναν περήφανους", τόνισε ο πρωθυπουργός.
…συνέχεια »

«Πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των βιολογικών καθαρισμών

Το «πράσινο φως» για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των απορροών των βιολογικών καθαρισμών όσων επιχειρήσεων στην Ήπειρο έχουν αποδέκτη υδάτινο οικοσύστημα, άναψε με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εισηγητής της πρότασης ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που τόνισε ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η λήψη μέτρων προστασίας για τους ποταμούς Καλαμά, Άραχθο, Λούρο, Αώο, Αχέροντα, τον Αμβρακικό και τη λίμνη Παμβώτιδα.

Όλες οι μονάδες – συμπλήρωσε- που διαθέτουν σύστημα βιολογικής ή και χημικής επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και έχουν υδάτινο αποδέκτη, θα πρέπει απαραίτητα και σε διάστημα ενός έτους να εφοδιαστούν με μετρητή καταγραφικό των τιμών ποιοτικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχος για το κατά πόσο αυτά τα απόβλητα δύνανται να διατίθενται σε υδάτινους αποδέκτες.
Τα αποτελέσματα θα γνωστοποιούνται τα στοιχεία στην Περιφέρεια με on line σύνδεση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι βγάζει ο κάθε βιολογικός καθαρισμός, για να προστατεύουμε το περιβάλλον», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης που αναφέρθηκε και στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το Ειδικό Κλιμάκιο που έχει συγκροτηθεί με απόφασή του, και το οποίο ως τώρα, μεταξύ άλλων, έχει ελέγξει τους Βιολογικούς καθαρισμούς Πάργας, Ηγουμενίτσας, «ΠΙΝΔΟΥ», «ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ», επιχειρήσεων Πάργας κ.α.

Προτάσεις για τις υδατοκαλλιέργειες

Ένας από τους πλέον δυναμικούς και αναπτυσσόμενους κλάδους της ηπειρωτικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι οι υδατοκαλλιέργειες και το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Τετάρτης προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού.
Εισηγητής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Β. Ψαθάς, που επισήμανε ότι η μελέτη δεν κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας εσωτερικών υδάτων που θα συμπληρωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο μετά την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων των λεκανών απορροής. Σε όλους τους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου υπάρχουν μονάδες υδατοκαλλιέργειας γλυκέων υδάτων όπου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών είναι κατάλληλα για την εκτροφή αρκετών ειδών Σε αυτές τις μονάδες θεωρείται απαραίτητο να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ποσότητα νερού σε μακροχρόνια βάση, να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων από μονάδες που ήδη λειτουργούν στις περιπτώσεις που η παροχή νερού γίνεται από τον ίδιο υδάτινο πάροχο και να μην απαγορεύεται η ίδρυση μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά να εξετάζεται για κάθε περίπτωση.
Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι με τη λήξη της πενταετούς προθεσμίας, οι δεξαμενές από τον Αμβρακικό πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ υπογράμμισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συνυπάρχουν μονάδες ασφαλτικών και υδατοκαλλιεργειών στη Λωρίδα Σαγιάδας, κάνοντας ευθέως αναφορά σε προσπάθεια να υπογραφεί σχετική απόφαση πριν την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες.
Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι για τις δεξαμενές πετρελαίου που είναι εγκαταστημένες στον Αμβρακικό Κόλπο, ως πλειοψηφούσα παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα απαιτήσει να φύγουν. «Και θα φύγουν: Τελεία και παύλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης, συνεχίζοντας είπε, ότι τάσσεται κατά της δυνατότητας να μεταφέρονται στη Σαγιάδα μονάδες που σήμερα λειτουργούν εκτός Ηπείρου και υπογράμμισε την ανάγκη να μεταφερθούν στην συγκεκριμένη περιοχή και όσες σήμερα βρίσκονται στον κόλπο της Ηγουμενίτσας. Για το θέμα της συνύπαρξης ιχθυοκαλλιεργειών και μονάδων ασφαλτικών αποκάλυψε ότι ασκούνται πιέσεις ώστε να ξεπεραστούν εκκρεμότητες πριν την ψήφιση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου: «Τις πιέσεις αυτές τις υφιστάμεθα όλοι μας. Σέβομαι τη δουλειά αυτών που παράγουν. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να συνυπάρχουν μονάδες και δεξαμενές πετρελαίων και ασφαλτικών μαζί με τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Δεν το λέω τυχαία. Αυτές τις ημέρες δέχτηκα παρεμβάσεις με επιχειρήματα γιατί πρέπει να συνυπάρχουν οι μονάδες. Υπάρχει λένε απόφαση του ΣτΕ. Τότε, προκύπτει το ερώτημα, γιατί να φύγουν οι δεξαμενές πετρελαίου από τον Αμβρακικό; Μου είπαν μάλιστα ότι αγόρασαν εκτάσεις για αυτό το σκοπό, αν και γνώριζαν ότι εκεί υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες».
Το λόγο πήραν επίσης και τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων, πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι, ο μελετητής κ. Γιάννης Μπελάς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, ο οποίος κατέθεσε σειρά προτάσεων, δηλώνοντας ότι αν υπογραφεί η αδειοδότηση για τα ασφαλτικά και τις δεξαμενές πετρελαίου, ο κλάδος της υδατοκαλλιέργειας δεν θα έχει μέλλον.
Την ανάγκη προστασίας του κλάδου, με αρμονία όμως προς την περιβαλλοντική προστασία, επισήμανε ο Β. Αργύρης.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9743:l-r-------&catid=36:top-news


…συνέχεια »

Νέοι δασικοί χάρτες σε Γιάννενα και Θεσπρωτία, από το Κτηματολόγιο

Δύο διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς μελετών κατάρτισης δασικών χαρτών, συνολικού προϋπολογισμού 38,9 εκατ. ευρώ, προκήρυξε η Κτηματολόγιο Α.Ε. εν όψει της επικείμενης προκήρυξης του νέου προγράμματος κτηματογράφησης που αφορά 268 περιοχές 19 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Ο πρώτος διεθνής διαγωνισμός «Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε πυρόπληκτες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας» συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και έχει προϋπολογισμό 37,2 εκατ. ευρώ.

Οι συμβάσεις που θα ανατεθούν μέσα από τον διαγωνισμό, αφορούν στην κατάρτιση δασικών χαρτών για το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής (εκτός Αγίου Όρους), Πιερίας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Μαγνησίας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αχαΐας και Ηλείας (εκτός των περιοχών για τις οποίες έχουν ήδη καταρτιστεί δασικοί χάρτες στο πλαίσιο παλαιότερων προγραμμάτων κτηματογράφησης). Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται σε 24 εκατ. στρέμματα.
Σημειώνεται ότι οι περιοχές που εντάσσονται στο συγχρηματοδοτούμενο έργο είναι περιοχές που κατά κύριο λόγο είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007 ή περιλαμβάνουν εκτεταμένα τμήματα από περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.
Ο δεύτερος διεθνής διαγωνισμός «Μελετών κατάρτισης δασικού χάρτη σε 79 περιοχές της χώρας», προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατάρτιση δασικών χαρτών για όσες περιοχές του νέου προγράμματος κτηματογράφησης των 268 περιοχών δεν συμπεριλαμβάνονται στον προαναφερθέντα διαγωνισμό που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ.
Οι 79 περιοχές ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Βοιωτίας, Θεσπρωτίας, Κοζάνης, Κορινθίας, Ξάνθης και Σερρών. Η δασική έκταση των περιοχών αυτών εκτιμάται στα 781.600 στρέμματα.

…συνέχεια »

Παραγράφηκε η δωροδοκία σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ο εισαγγελέας του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος τάχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ των απόψεων του ανακριτή του Δικαστικού Συμβουλίου Βασίλη Λαμπρόπουλου, δηλαδή ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.
Παράλληλα, ο κ. Μαύρος ασπάστηκε και την άποψη του κ. Λαμπρόπουλου, ότι το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αποδίδεται στον Άκη Τσοχατζόπουλο, δεν μπορεί να εκδικαστεί από το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά από τα Τακτικά Δικαστήρια.

Ειδικότερα, ο κ. Μαύρος σε πρόταση του προς το Δικαστικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι πρέπει να αρθεί η διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ του κ. Λαμπρόπουλου και της Βουλής υπέρ του ανακριτή και υπογραμμίζει ότι ως προς το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, πρέπει να παύσει οριστικά η δίωξη σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, λόγω παρόδου της αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς έχουν παρέλθει δύο και πλέον κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής χωρίς να κινηθεί καμιά διαδικασία σε βάρος του.
Αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) ο κ. Μαύρος τονίζει ότι για το αδίκημα αυτό ο κ. Τσοχατζόπουλος πρέπει να δικαστεί από τα Ποινικά Τακτικά Δικαστήρια, καθώς κατά το χρόνο τέλεσης του (αδικήματος) δεν ασκούσε υπουργικά καθήκοντα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για την υπόθεση της απευθείας ανάθεσης ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 σε γερμανικά ναυπηγεία και τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal.
Το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο θα συνέλθει μέσα στην επόμενη εβδομάδα για να αποφανθεί οριστικά με βούλευμα.
Η τοποθέτηση Λαμπρόπουλου
Παραγεγραμμένο είναι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, το οποίο αποδίδεται στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, υπογραμμίζει ο ανακριτής του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, Βασίλης Λαμπρόπουλος, στη διαφωνία -όπως λέγεται στη νομική ορολογία -προς τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου, Νικόλαο Μαύρο.
Αντίθετα, ο κ. Λαμπρόπουλος ως προς το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που αποδίδεται στον πρώην υπουργό, επισημαίνει ότι αρμόδια για την εκδίκαση του επίμαχου αδικήματος είναι τα τακτικά δικαστήρια.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αντιμετωπίζει το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος για την υπόθεση τής απευθείας ανάθεσης ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214 σε γερμανικά ναυπηγεία και τη γερμανική εταιρεία HDW/Ferrostaal.
Ειδικότερα, ο κ. Λαμπρόπουλος αφού μελέτησε τη δικογραφία, που του διαβιβάστηκε από τη Βουλή, διαπίστωσε ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας έχει παραγραφεί, καθώς έχουν παρέλθει από τη διάπραξη του αδικήματος δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι της Βουλής. Κατά συνέπεια, το αδίκημα αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, είναι ήδη παραγεγραμμένο.
Ακόμη, στην 30σέλιδη διαφωνία του ο κ. Λαμπρόπουλος επισημαίνει ότι για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου δεν είναι αρμόδιο το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά τα Ποινικά Τακτικά Δικαστήρια.
Επί της διαφωνίας αυτής του κ. Λαμπρόπουλου, ο εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου κ. Μαύρος θα υποβάλει πρόταση προς το Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί οριστικά με βούλευμα.
Ανάλογη διαδικασία είχε ακολουθηθεί και στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής για τα υποβρύχια
Με την ενημέρωση που θα κάνει αύριο, Παρασκευή, στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Άμυνας, ολοκληρώνονται οι εργασίες της Επιτροπής που διερευνά την εξέλιξη των συμβάσεων για τα γερμανικά υποβρύχια, από το 2002 μέχρι το 2009.
Στην Επιτροπή θα καταθέσει αύριο και ο πρώην υπουργός Άμυνας της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα συνταχθεί και
…συνέχεια »

Μεγαλέξανδρος στο Λούβρο με 600 αρχαιότητες

Το Μουσείο διαφημίζει από τώρα τη μεγάλη έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου
Γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα στην πρόσοψη του Λούβρου προαναγγέλλοντας την μεγάλη έκθεση για την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, που πρόκειται να εγκαινιασθεί σε τρεις μήνες από τώρα, στις 13 Οκτωβρίου. Περισσότερα από 600 αρχαία έργα τέχνης από την Ελλάδα κυρίως αλλά και από τις συλλογές του Λούβρου θα παρουσιασθούν στην έκθεση για την οποία συνεργάζονται έλληνες και γάλλοι επιστήμονες με στόχο να συστήσουν στο γαλλικό και το διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά. Μία κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη, αφού οι σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Μακεδονία είναι προϊόν μόλις των τελευταίων 30 χρόνων.
Στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου, σε 1.100 τ. μ. δηλαδή, οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει για την ανάπτυξη της έκθεσης, η οποία με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» θα αφηγηθεί την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες, σε εννέα θεματικές ενότητες. Η αρχή γίνεται από τους Μυκηναϊκούς χρόνους και φθάνει ως την Υστερη αρχαιότητα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα εκτεθούν αρχαιότητες, που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armιe d' Orient).
Ο κατάλογος της έκθεσης _ πάνω από 800 σελίδες_ έχει ήδη γραφτεί εξάλλου, με τη συμμετοχή 70 επιστημόνων, Ελλήνων και Γάλλων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτύπωσης. Και στην Ελλάδα κατασκευάζονται τα ειδικά κιβώτια με τα οποία θα ταξιδέψουν με ασφάλεια οι πολύτιμοι θησαυροί για το Παρίσι. Ταυτόχρονα, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης που θα είναι ανοικτή ως 16 Ιανουαρίου 2012 οργανώνεται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου), που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του κοινού στη Βόρεια Ελλάδα.
Να σημειωθεί μάλιστα ότι ως αντίδωρο γι΄ αυτή την έκθεση, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα 5 Μουσεία της πόλης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του.
…συνέχεια »

Τι αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την Τετάρτη

Από τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ανακοινώνεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση:
1)Ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη 2η τροποποίηση του Προϋπολογισμού Εσόδων – Εξόδων Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2011.
2)Συμπλήρωσε την αριθμ. 4/15/10-2-2011 προηγούμενη απόφασή του.
3)Αποφάσισε, ομόφωνα, για τη λήψη μέτρων προστασίας των υδάτινων αποδεκτών Περιφέρειας Ηπείρου, αποδεχόμενο σχετική εισήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου.


4)Έλαβε, κατά πλειοψηφία, απόφαση σχετικά με τη χορήγηση τριών (3) αδειών πλωτών μέσων για πραγματοποίηση τουριστικών και δρομολογιακών πλόων στη λίμνη Παμβώτιδα και ενέκρινε την ανανέωση της άδειας πλεύσης και του σκάφους, που πραγματοποιεί τουριστική ξενάγηση στον ποταμό Αχέροντα και έχει λήξει η άδειά του, καθώς και τη χορήγηση τριών (3) νέων αδειών για την πραγματοποίηση τουριστικών πλόων, επίσης, στον Αχέροντα.
Για τη χορήγηση των νέων αδειών θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (έκδοση προκήρυξης κ.λ.π.)
Ταυτόχρονα, αποφάσισε, την τροποποίηση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου για τη λίμνη Παμβώτιδα.
5)Έκανε, κατά πλειοψηφία, αποδεκτή την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας για τις απόψεις σχετικά με το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις Υδατοκαλλιέργειες στην Ήπειρο, συμπληρώνοντας την και με πρόσθετες παρατηρήσεις που έγιναν από την παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας, τον Πρόεδρο των επιχειρηματιών κ.λ.π.
…συνέχεια »

Στους Συνοριακούς Σταθμούς Κακαβιάς και Μέρτζανης η Γενική Γραμματέας

Τις συνθήκες λειτουργίας και τις κτιριακές υποδομές των μεθοριακών σταθμών Κακαβιάς και Μέρτζανης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων είδε από κοντά η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στη διάρκεια της επίσκεψής της την Τετάρτη. Η Γενική Γραμματέας συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώθηκε από τους προϊσταμένους των τελωνείων, τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων και το προσωπικό (πολιτικό και αστυνομικό) για τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση των κτιριακών κυρίως υποδομών.

Όπως είναι γνωστό με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις συστήνονται Τμήματα Συνοριακών Σταθμών τα οποία είναι αρμόδια για τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση των χερσαίων Συνοριακών σταθμών, καθώς και για την άρτια λειτουργία τους. Στο πλαίσιο αυτό η Γενική Γραμματέας έχει ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών στους Συνοριακούς Σταθμούς, Τελωνεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.Μετά την επίσκεψή της στο Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, στη Νίκη και την Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, σειρά είχαν η Κακαβιά και η Μέρτζανη όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες λειτουργίας των Σταθμών και είδε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους. Κυρίαρχο αίτημα που τέθηκε στη Γενική Γραμματέα είναι η κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες των Σταθμών καθώς η κίνηση διαρκώς αυξάνεται γεγονός που και η ίδια διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στην Κακαβιά όπου από το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι της Τετάρτης είχαν καταγραφεί 4.000 διελεύσεις.Η Γενική Γραμματέας από την πλευρά της, συνεχάρη το πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό των δύο Σταθμών για τις επιτυχίες τους στην αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών (διακίνηση ναρκωτικών, κλεμμένων οχημάτων κ.λ.π.) και τους διαβεβαίωσε πως οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα βρίσκονται στο πλευρό τους και σε συνεργασία μαζί τους θα προχωρούν στη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Ταυτόχρονα τους ζήτησε να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση ατόμων και αγαθών, που παρατηρείται ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, καθώς και οι δύο σταθμοί αποτελούν τις κύριες πύλες της χώρας από και προς τη γειτονική Αλβανία.
…συνέχεια »

Την Κυριακή 31 Ιουλίου ο 7ος κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού

Την προσεχή Κυριακή 31-7-2011 θα διεξαχθεί ο 7ος κολυμβητικός διάπλους Αμβρακικού Κόλπου. Οι αθλητές θα κολυμπήσουν 11 χιλιόμετρα, ξεκινώντας τη διαδρομή από τη Βόνιτσα Αιτ/νίας με κατάληξη το λιμανάκι της Κορωνησίας. Σε σχετική ανακοίνωση – πρόσκληση αναφέρονται τα εξής: «Η κολυμβητική διαδρομή στόχο έχει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, τη μεταφορά του μηνύματος «Σώστε τον Αμβρακικό», και στηρίζεται από το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Δήμου Αρταίων, μιας και η Κορωνησία υπάγεται πλέον στο Δήμο Αρταίων.
O 1ος κολυμβητικός διάπλους είχε πραγματοποιηθεί το έτος 2005 από ένα μόνο αθλητή τον κ. Γεώργιο Τσαφούλη, εμπνευστή της ιδέας αυτής, ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί τη ψυχή της εκδήλωσης. Ακολούθησαν οι επόμενες χρονιές, και σιγά-σιγά πλαισίωναν την εκδήλωση περισσότεροι αθλητές, με αποτέλεσμα την περσινή χρονιά να διασχίσουν τον Αμβρακικό και αθλητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, θέλοντας και αυτοί να μεταφέρουν το μήνυμα της διάσωσης του Αμβρακικού Κόλπου. Τηλέφωνο επικοινωνίας για συμμετοχή: 2681-0-41482 κ. Γεώργιος Τσαφούλης».
…συνέχεια »

Αρχίζουν την Παρασκευή στα Γιάννινα οι εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Πανηπειρωτικού Συνεδρίου

Αρχίζουν αύριο στα Γιάννινα οι εργασίες του δεύτερου Παγκόσμιου Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού στο οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής, μετέχουν 150 εκπρόσωποι οργανώσεων από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική, την Αυστραλία, και την Ασία.
Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από τις 29 έως και τις 31 Ιουλίου 2011 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai - Xenia.

Σκοπός του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για τους απανταχού Ηπειρώτες ομογενείς από όλο τον κόσμο, είναι να σφυρηλατηθούν ακόμα πιο ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί και να εξεταστούν καινούριοι τρόποι προώθησης της συνεχούς εξέλιξης της Ηπείρου, εν μέσω μάλιστα της τόσο δυσμενούς για τη χώρα συγκυρίας.
Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Γρηγόρης Νιώτης ενώ θα τιμήσουν με την παρουσία τους εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και πολλοί τοπικοί άρχοντες της Ηπείρου.
Στις εργασίες της Παρασκευής θα γίνει ο απολογισμός του προέδρου και της εξελεγκτικής επιτροπής, ενώ το Σάββατο θα συζητηθούν προοπτικές συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.


…συνέχεια »

Ιστορία αιώνων κρυμμένη κάτω από την αιθάλη

Το πρώτο έργο αρχαιολογικής υπηρεσίας στην Ήπειρο με παράλληλο αρχαιολογικό και όχι μόνο ενδιαφέρον, που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Κληματιά του δήμου Ζίτσας. Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες το έργο της αποκατάστασης του αρχαιολογικού πάρκου μεταβυζαντινών μνημείων, όπως ονομάζεται το σύνολο των 5 μνημείων στην ευρύτερη περιοχή, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία έργα της υπηρεσίας, μέσα από την ολοκλήρωση του οποίου, θα προκύψουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορική, κοινωνική και οικονομική ζωή της μεταβυζαντινής
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Βαρβάρα Παπαδοπούλου στα τρία από τα πέντε συνολικά μνημεία του προγράμματος έχουν βρεθεί σημαντικές τοιχογραφίες και στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου στην Κληματιά γίνεται ουσιαστικά ένα πιλοτικό βήμα, για να διαπιστωθεί τι μπορεί να προκύψει ως πληροφορία και γνώση για την περίοδο κατασκευής των μνημείων.
Επίκεντρο των εργασιών τους πρώτους μήνες υλοποίησης του έργου είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου στο κέντρο της Κληματιάς, στο οποίο από τις αρχές Απριλίου εξελίσσονται εργασίες καθαρισμού των σπάνιων τοιχογραφιών του, ενώ προηγήθηκαν κάποιες εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο στα τέλη του 2010.
Στο σύνολο των εργασιών που πρόκειται να γίνουν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων επισκευές στεγών, τοποθέτηση νέων παραθύρων όπου αυτό απαιτείται, αποξήλωση παλαιών και τοποθέτηση νέων ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και άλλα.
Βασική προτεραιότητα ωστόσο σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου είναι ο καθαρισμός, η συντήρηση και η ανάδειξη των τοιχογραφιών. Τοιχογραφίες που ανάγονται στα μέσα του 16ου αιώνα, όμως το σημαντικότερο είναι ότι επιβεβαιώνεται πλέον ότι πρόκειται για έργο των σπουδαίων Θηβαίων ζωγράφων του 16ου αιώνα, αδελφών Φράγκου και Γεώργιου Κονταρή που εργάστηκαν σε πολλά μνημεία της Ηπείρου την ίδια περίοδο.
Πολλά πράγματα και πολλές απορίες θα είχαν ήδη λυθεί εάν υπήρχε η κτητορική επιγραφή του ναού, όμως αυτή έχει χαθεί, πιθανότατα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όταν έγινε η επέκταση του ναού.
«Από την τεχνοτροπία ωστόσο μπορούμε με βεβαιότητα να εντάξουμε το έργο αυτό στο εργαστήριο των αδερφών Κονταρή, που ξέρουμε ότι έχουν εργαστεί και στην εκκλησία Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην ίδια περιοχή.
Θα προσπαθήσουμε στην πορεία να διαπιστώσουμε εάν εργάστηκαν και οι δύο ή ο ένας εξ’ αυτών στον Άγ. Δημήτριο ή εάν εργάστηκαν άτομα από το εργαστήριό τους. Είναι ωστόσο μία πολύ καλή ζωγραφική, χαρακτηριστική της σχολής ΒΔ Ελλάδας, ένα κορυφαίο έργο τους και είμαστε ευτυχείς που ξεκινάμε από αυτό», σημείωσε η κα Παπαδοπούλου.
Η αρχαιολόγος Πολυξένη Δημητρακοπούλου που είναι και υπεύθυνη του έργου τόνισε, ότι ο ναός χρονολογείται το 1558, ωστόσο οι τοιχογραφίες προσδιορίζονται τη δεκαετία μέχρι το 1568.
«Είναι σίγουρα το ίδιο συνεργείο που εργάστηκε στο ναό της Μεταμόρφωσης, κάτι που συμπεραίνουμε με τον παραλληλισμό της εικονογράφησης. Με την πρόοδο των εργασιών μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν έστω ο ένας εκ των αδελφών Κονταρή εργάστηκε σε αυτόν το ναό», σημείωσε.

Αρκετές δυσκολίες

Το έργο του καθαρισμού και της συντήρησης των τοιχογραφιών δεν είναι εύκολο, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που σύμφωνα με τον Μπάμπη Αποστολίδη, συντηρητή αρχαιοτήτων οι τοιχογραφίες ήταν εξαρχής καλυμμένες από αιθάλη, αλλά και σε διάφορα σημεία με λαδομπογιά, ασβέστη, βερνίκι και τσιμέντο.
«Είναι αλήθεια, ότι δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη δυσκολία στον καθαρισμό και στη διατήρηση των τοιχογραφιών, αλλά περιμέναμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα. Ουσιαστικά περιμέναμε να είναι πιο ανθεκτικές», τόνισε, ενώ η Βάσια Αυδίκου, επίσης συντηρήτρια αναφέρθηκε στην προσωπική ικανοποίηση που έχει ένας συντηρητής αποκαλύπτοντας τη μαγεία μίας τοιχογραφίας που ουσιαστικά παραμένει κρυμμένη από τα μάτια των πολιτών για αιώνες.
Εκτός από τους δύο προαναφερθέντες στο ναό του Αγ. Δημητρίου εργάζονται ακόμη οι συντηρητές Κωνσταντίνος Τσιάγκρας, Αρετή Πρίγγη, ενώ για ένα δίμηνο στο πρώτο στάδιο των εργασιών, δούλεψε και η Βάσω Γκιοξάρη.
http://www.epirusonline.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9716:2011-07-27-23-32-35&catid=36:top-news
…συνέχεια »

Ταξίδια χλιδής "εκτός έδρας" πληρώνει το Δημόσιο

Πλασματικές αποζημιώσεις για δαπάνες "εκτός έδρας" δημοσίων υπαλλήλων σε διάφορα υπουργεία εντόπισαν οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει επιτόπιους ελέγχους και κυρώσεις σε προϊσταμένους και υπαλλήλους που έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου για πλασματικά έξοδα.


Σε επείγουσα εγκύκλιο τονίζει ότι από τις εκθέσεις των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ), πολλές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις αποζημιώσεις εκτός έδρας για "την οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων" και όχι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των υπηρεσιών.
Ειδικότερα όπως σημειώνει στην εγκύκλιο, από τις εκθέσεις των ΥΔΕ παρατηρούνται φαινόμενα όπως:
* Εξάντληση του ανωτάτου ορίου ημερών εκτός έδρας πολύ πριν από το τέλος του έτους και πολλές φορές, υπέρβαση αυτού.
* Ασαφείς αιτιολογίες στις εντολές μετακίνησης ή μετακινήσεις υπαλλήλων των οποίων ο κλάδος ή ειδικότητα δεν σχετίζονται με το σκοπό και το λόγο μετακίνησης.
* Συχνή έκδοση των διαταγών μετακίνησης εκ των υστέρων και χωρίς την ύπαρξη σχετικής πίστωσης, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων.
* Συχνές διανυκτερεύσεις υπαλλήλων εκτός ξενοδοχείων σε φιλικά σπίτια ή συνεχείς μετακινήσεις σε αποστάσεις που δικαιολογούν την καταβολή εξόδων μετακίνησης.
* Πληρωμή δαπανών της αυτής μετακίνησης ή εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος από διαφορετικές πηγές (τακτικός Π/Υ, Π.Δ.Ε., Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης κ.λπ.).
* Μη αναγραφή των απαιτούμενων στοιχείων επί της εντολής μετακίνησης.
Ακόμα παρατηρείται ότι μεγάλος αριθμός φορέων εξαντλεί το σύνολο των πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, για μετακινήσεις υπαλλήλων εκτός έδρας, αλλά και το ανώτερο όριο ημερών μετακίνησης για όλους τους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κλάδου και ειδικότητας.
"Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογες αμφιβολίες, αλλά και δυσμενή σχόλια, αναφορικά με την αναγκαιότητα των μετακινήσεων και τη μεταβολή του χαρακτήρα αυτών, από την κάλυψη συγκεκριμένων υπηρεσιακών αναγκών, σε έμμεσο τρόπο οικονομικής ενίσχυσης των υπαλλήλων", υπογραμμίζει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός.
Καλεί δε τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους της νομιμότητας και να καταγράφονται οι παρατυπίες.


…συνέχεια »

Σέρβοι πυρπόλησαν μεθοριακό σταθμό στο Κόσοβο

Μια ομάδα οπλισμένων Σέρβων πυρπόλησε μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο βόρειο Κόσοβο και άνοιξε πυρ κατά στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της KFOR.
"Η κατάσταση χειροτέρευσε στον μεθοριακό σταθμό ελέγχου Γιάρινιε και επιβεβαιώθηκε ότι διαπράχθηκε ενέργεια εμπρησμού κατά της θέσης αυτής (...) Υπήρξαν επίσης επιβεβαιωμένες πληροφορίες για πυροβολισμούς που ερρίφθησαν στο προσωπικό της KFOR που βρίσκεται εκεί κοντά", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Στην ανακοίνωσή της η KFOR δεν αναφέρει τραυματισμούς και δεν διευκρινίζει αν οι άνδρες της δύναμης αυτής ανταπέδωσαν τα πυρά. Ωστόσο διευκρινίζει ότι εστάλησαν ενισχύσεις στα σύνορα.
Σέρβος αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι είδε δεκάδες άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα, οπλισμένους με μοχλούς, ρόπαλα και τσεκούρια, κοκτέιλ Μολότοφ και φωτοβολίδες να πυρπολούν το μεθοριακό σταθμό.
Αξιωματικοί των τελωνείων και της αστυνομίας κατάφεραν να διαφύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR μετά την πυρπόληση του μεθοριακού σταθμού στον οποίο βρίσκονταν και την καταδίωξή τους από τους οπλισμένους Σέρβους

…συνέχεια »

Ημερίδα για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στο Ζαγόρι

Ημερίδα με θέμα τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Ζαγορίου διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο 30 Ιουλίου στο χωριό Κουκούλι. Το κοινό μέσα από ομιλίες και ανοιχτή συζήτηση θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για την ιστορία των θρησκευτικών μνημείων και τόπων λατρείας στα Ζαγοροχώρια.
Ο Σωτήρης Χαραλάμπους, αρχαιολόγος της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα μιλήσει για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια στο Κεντρικό Ζαγόρι. Η αρχαιολόγος Ανθή Φιλίδου θα αναφερθεί στις φορητές εικόνες του ναού Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι.
Θα αναπτυχθούν επίσης θέματα όπως η συντήρηση των εικόνων στους ναούς του Ζαγορίου (ομιλήτρια η Αυγή Ευθυμιάδου, συντηρήτρια έργων τέχνης), αλλά και οι χορηγίες στα μοναστήρια της περιοχής (εισήγηση από την διευθύντρια της 8ης Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου). Ο πρόεδρος της αδελφότητας Κουκουλιωτών Σπύρος Τσουμάνης θα μιλήσει για τις εκκλησίες και τα εξωκλήσια στο Κουκούλι. Την ημερίδα που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ του Σαββάτου διοργανώνει η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Αδελφότητα Κουκουλιωτών «Ευγένιος Πλακίδας».
http://www.agon.gr/news/121/ARTICLE/12644/2011-07-27.html
…συνέχεια »

Εγκρίθηκε και η δεύτερη τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας

Με τις ψήφους μόνο της πλειοψηφίας εγκρίθηκε τελικά η 2η τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του σημερινού Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι παρατάξεις της Αριστεράς στη λογική ότι έχουν καταψηφίσει στο σύνολό του τον προϋπολογισμό έδωσαν αρνητική ψήφο και στην τροποποίησή του, ενώ ενστάσεις που στράφηκαν κυρίως στη νομιμότητα των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν από την Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε η παράταξη του Βαγγέλη Αργύρη «Ήπειρος Τόπος Να Ζεις».

Πιο συγκεκριμένα η Αθηνά Ιωάννου, υποστήριξε ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, αφού όπως είπε έπρεπε να περάσει από την οικονομική επιτροπή και για γίνει ενημέρωση του Σώματος.

Η κ. Ιωάννου έκανε λόγο και για ασυμφωνία των προσβλεπόμενων εσόδων με τις εγκεκριμένες πιστώσεις ΚΑΠ για τα αντίστοιχα έργα, λέγοντας ότι η φιλοσοφία της Περιφερειακής Αρχής συνοψίζεται στο «βλέποντας και κάνοντας».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βαγγέλης Αργύρης σημείωσε ότι ο νόμος είναι συγκεκριμένος για τον προϋπολογισμό διερωτώμενος αν οι αυξομειώσεις σε έσοδα και έξοδα που προτείνει η υπηρεσία αφορούν εικονικά ή πραγματικά έσοδα για την κάλυψη εξόδων.
Σε ότι αφορά το θέμα της νομιμότητας ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει νομικό κενό, κάτι που σημείωσε και ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα άρθρα είναι σε αναστολή.
Ταυτόχρονα ο κ. Καχριμάνης επισήμανε ότι κάθε μήνα η οικονομική υπηρεσία στέλνει ενημέρωση στο υπουργείο Εσωτερικών για τις ενέργειές της για κάθε περιφερειακή ενότητα, διευκρινίζοντας ότι αν δεν το κάνει θα υποστεί μειώσεις στους ΚΑΠ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να αποδείξει ότι όλα γίνονται βάση της νομοθεσίας.
Τέλος για τις αυξομειώσεις των εσόδων σημείωσε ότι μέσα στον προϋπολογισμό υπάρχουν έργα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς πόρους, άσχετα αν η Περιφέρεια δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ, καθώς και ότι τα χρήματα που έρχονται κάθε μήνα από τους ΚΑΠ εξαρτώνται άμεσα από την κίνηση της αγοράς, αφού υπολογίζονται με βάση ποσοστό επί του ΦΠΑ κι έτσι δεν μπορούν να προϋπολογιστούν πάντα με ακρίβεια.

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19962-2011-07-27-16-49-38.html



…συνέχεια »

Έριξαν 400 κιλά χασίς στη θάλασσα!

Ανοιχτά της Ηγουμενίτσας
Ξανάρχισαν και δια θαλάσσης τις αποστολές μεγάλων φορτίων χασίς οι «βαρόνοι» των αλβανικών καρτέλ ναρκωτικών! Μια τεράστια ποσότητα περίπου 400 κιλών, βρήκαν οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος να… «κολυμπάει» ανοιχτά της Ηγουμενίτσας και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν το σκάφος που τα πέταξε..
Το πλωτό σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής εντόπισε τα τέσσερα δέματα με τα ναρκωτικά κατά την διάρκεια περιπολίας του στην θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί Πρασούδι και αμέσως σήμανε συναγερμό.
Πλωτά από τα λιμεναρχεία Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας ξεκίνησαν έρευνες για να εντοπίσουν το σκάφος που ξεφόρτωσε τα ναρκωτικά, ενώ στα παράλια της Ηγουμενίτσας περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούσαν να εντοπίσουν σε ερημικές ακτές τους παραλήπτες του φορτίου.
Ωστόσο, οι έρευνες δεν απέφεραν αποτέλεσμα και τα 400 κιλά ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που ανέλαβε την προανάκριση για την υπόθεση. Τον Μάιο του 2010, ανάλογη υπόθεση είχε αναστατώσει την Κέρκυρα, όταν επί δυο μερόνυχτα η θάλασσα ξέβραζε σάκους με συνολικά 258 κιλά χασίς. Τότε, είχε συλληφθεί γνωστός επιχειρηματίας που τα μετέφερε με ταχύπλοο, αλλά και οι συνεργοί του.
Φωτο: 892fm.blogspot.com

…συνέχεια »

Άγνωστοι έκλεψαν καλώδια αξίας 10,000€ στον Αετό Φιλιατών

Την 25-07-2011 καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας ότι κατά το χρονικό διάστημα από 22-07-2011 έως 25-07-2011 άγνωστος-άγνωστοι δράστες εισήλθαν σε κτίριο του Τοπικού Οργανισμού Έγγειων Βελτιώσεων στον Αετό Φιλιατών Θεσπρωτίας και αφαίρεσαν καλώδια αξίας 10.000 ευρώ, κατά δήλωση του προέδρου του.
Ενεργείται προανάκριση από Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας.
…συνέχεια »

KKE: Πολιτική εκδήλωση στους Φιλιάτες για τις εξελίξεις στην υγεία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Κομματική Οργάνωση ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ του ΚΚΕ, σας καλεί σε συγκέντρωση συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, και ειδικότερα με τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας, και την προοπτική του Νοσοκομείου Φιλιατών.
Η συγκέντρωση θα γίνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/7/2011 ώρα 8,30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών.
Ομιλητής θα είναι ο σ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ βουλευτής του ΚΚΕ.
…συνέχεια »

Στην Άρτα την Παρασκευή ο Γιώργος Παπανδρέου

Θα μιλήσει στις 11 στο Βυζαντινό
Κινητοποίηση έχει ξεκινήσει από σήμερα το μεσημέρι στο ΠΑΣΟΚ στην Ήπειρο για επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Άρτα την Παρασκευή.
Έχουν ειδοποιηθεί οι νομαρχιακές επιτροπές και η περιφερειακή επιτροπή ώστε να αναλάβουν τα οργανωτικά θέματα καθώς και οι βουλευτές ενώ καλούνται και οι δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές από όλη την Ήπειρο.
Η κεντρική εκδήλωση, θα γίνει στις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο Βυζαντινό, και εντάσσεται στο πρόγραμμα επισκέψεων του πρωθυπουργού στην επαρχία με στόχο να περάσει η οικονομική κυρίως πολιτική στη λαϊκή βάση.

…συνέχεια »

Ο Γιάννης Γόγολος αντικαταστάτης του παραιτηθέντα Ιωάννη Τζάνη στον δήμο Ηγουμενίτσας

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ιωάννης Γόγολος ορίστηκε από το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γεώργιο Κάτσινο, ως ο αντικαταστάτης του παραιτηθέντα Ιωάννη Τζάνη. Να θυμίσουμε ότι ο πρώην τοπικός Αντιδήμαρχος είχε παραιτηθεί έπειτα από το ταμειακό έλλειμμα το οποίο είχε διαπιστωθεί στον πρώην Δήμο Παραποτάμου, για τη χρήση του 2010, όπου ήταν Δήμαρχος. Η παραίτησή του έγινε για λόγους ευθιξίας, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που θα δείξουν πως προέκυψε το έλλειμμα, ώστε να αποδοθούν και οι ευθύνες, ενώ ο κ. Τζάνης, όπως είχε δηλώσει, δεν ήθελε ως Αντιδήμαρχος να θεωρηθεί ότι επηρεάζει τις όποιες έρευνες.
Ο επί σειρά ετών Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Γόγολος, (εκλέγεται τρεις συνεχόμενες τετραετίες), νέος μεν σε ηλικία, έμπειρος δε από την πολυετή ενασχόλησή του με τα κοινά και ως Γραμματέας της Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Ηγουμενίτσας, αναλαμβάνει τόσο ως τοπικός Αντιδήμαρχος, την Δημοτική Ενότητα Παραποτάμου, όσο και λοιπούς τομείς.
Υπήρξαν ορισμένες διαφοροποιήσεις στις αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν.
Ο Γιάννης Γόγολος, αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα της Καθαριότητας, με τον οποίο μέχρι πρότινος ήταν επιφορτισμένος ο Αντιδήμαρχος κ. Δημητρίου, ενώ αποκτά αρμοδιότητες και σε θέματα Παιδείας, αλλά και Πολιτισμού. Τα ζητήματα των λαθρομεταναστών τα οποία είχε υπό την εποπτεία του ο πρώην Αντιδήμαρχος Ιωάννης Τζάνης, αναμένεται να ανατεθούν σε κάποιον άλλον εκ των Αντιδημάρχων, από τη στιγμή που ο κ. Γόγολος αναλαμβάνει την καθαριότητα, έναν από τους πιο δύσκολους τομείς κατά γενική ομολογία.
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19951-2011-07-27-12-26-23.html

…συνέχεια »

Παράνομος αγωγός λυμάτων στη Λαγκάτσα Νεοχωρόπουλου

Την ύπαρξη αγωγού διατομής μήκους περίπου 30 εκατοστών, από τον οποίοι διοχετεύονταν στη Λαγκάτσα περιοχής Νεοχωρόπουλου βοθρολύματα, εντόπισε, ύστερα από καταγγελία, κλιμάκιο Υπαλλήλων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου. Για το αποτέλεσμα της αυτοψίας ενημερώθηκε υπηρεσιακά η Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων.
…συνέχεια »

Καταγγελίες για δράση δήθεν μελών εθελοντικών οργανώσεων

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών για την δράση αγνώστων προσώπων που εμφανίζονται ως δήθεν μέλη εθελοντικών οργανώσεων και εξαπατούν πολίτες ή και ακόμη κάνουν ψευδή χρήση διακριτικών της Πολιτικής Προστασίας για δικούς τους σκοπούς.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:
- Έχει γίνει καταγγελία για προσέλκυση υποψηφίων εθελοντών μέσω διαδικτύου για σεμινάρια εκπαίδευσης στα Ιωάννινα, για τα οποία στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα ζητούνται χρήματα από τους εθελοντές.
- Έχει διαπιστωθεί διακίνηση κουπονιών δήθεν ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας.
- Υπάρχουν καταγγελίες για αυτοκίνητα και άτομα που φέρουν διακριτικά της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να είναι αναγνωρισμένα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, επιτυγχάνοντας έτσι την ανεμπόδιστη κυκλοφορία τους σε δάση κ.α.
- Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες για άτομα, που ισχυριζόμενα ψευδώς ότι ανήκουν σε εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, χρησιμοποιούν συχνότητες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Αεροπορίας, εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία τους.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου έχοντας υπόψη τα παραπάνω περιστατικά, συστήνει σε όλους τους πολίτες που ενδιαφέρονται να προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες να απευθύνονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας για να ενημερώνονται πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση, είτε για συμμετοχή σε σεμινάρια, είτε για την αγορά κουπονιών κλπ. Παράλληλα όταν εντοπίζουν οχήματα, που φέρουν διακριτικά Πολιτικής Προστασίας και προκαλούν με τις κινήσεις τους, να ενημερώνουν, είτε τις Διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας, είτε τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, για την πάταξη και τιμωρία των επιτήδειων.


…συνέχεια »

Χρήστος Κατσούρας - Ομιλία στη Βουλή για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην ολομέλεια της βουλής μίλησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Χρήστος Κατσούρας. Η ομιλία έγινε στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο: «Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Κατσούρα:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά από τις σημαντικές αποφάσεις της περασμένης Πέμπτης, σημαντικές για την Ευρώπη και σημαντικές για τη χώρα μας. Σημαντικές γιατί επανέφεραν την πολιτική στο προσκήνιο, σημαντικές γιατί δημιουργούν ένα αίσθημα ασφάλειας στο ελλαδικό περιβάλλον, σημαντικές επίσης, γιατί δεσμεύουν τη χώρα σε μια Ευρωπαϊκή πορεία, προοπτική που θεωρείται, αλλά για μια σειρά από λόγους, (που δεν είναι του παρόντος), δεν είναι, δεν ήταν ποτέ, αυτονόητη. Είναι γνωστή η αμφιθυμία της ελληνικής κοινωνίας για αυτή την προοπτική. Βέβαια δεν χρειάζονται θριαμβολογίες, ούτε πανηγυρισμοί και ας αφήσουμε νοοτροπίες και ρητορικά κατάλοιπα μιας άλλης εποχής και τον φόβο των αλλαγών και ας αλλάξουμε τη χώρα.
Ας έρθουμε στο νομοσχέδιο. Ουσιαστικά πρόκειται για προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας σε Οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου του 2009 για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.
Ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι η δημιουργία μιας ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Χαρακτηριστικό της είναι ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων μεταφοράς και διανομής από τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας τόσο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στον τομέα του φυσικού αερίου. Τελικός στόχος είναι η προστασία του ανταγωνισμού και του καταναλωτή.
Βέβαια, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο τέλειος ανταγωνισμός θα απαιτούσε μια λειτουργία της αγοράς με μεγάλο αριθμό μικρών παραγωγών, που δεν ασκούν ατομική επίδραση στο επίπεδο των τιμών, αλλά αυτό είναι μια εντελώς θεωρητική αναφορά. Στην πράξη για παράδειγμα, παρά τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη δεκαετία του ‘90 για απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικού, οι τιμές του ηλεκτρικού αυξάνονται σημαντικά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών.
Τι φταίει για αυτό; Φταίει η ίδια η απελευθέρωση ή ότι ο ανεπαρκής ανταγωνισμός οφείλεται στο ότι η απελευθέρωση αυτή είναι ήπια; Ειδικά στην περίπτωση του ηλεκτρικού η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι ιδιαιτερότητες των αγορών ηλεκτρικού, όπως η μη δυνατότητα αποθήκευσης, το λεγόμενο άριστο δυναμικό παραγωγής, η επιλογή του μείγματος παραγωγής, το μεταβλητό κόστος των διαφόρων τεχνολογιών, το ποια αναγκαία τεχνολογία παραγωγής καθορίζει τελικά την τιμή, δημιουργούν ένα πλαίσιο με πολλές ιδιαιτερότητες και με όχι σαφή απάντηση.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου αποτελεί η σύσταση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η σύσταση δηλαδή ενός αμιγώς κρατικού φορέα με σκοπό τη διαχείριση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και τη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των σχετικών συμβάσεων που συνάπτονται ή έχουν συναφθεί στο παρελθόν από το δημόσιο με πετρελαϊκές εταιρείες.
Σημαντικές είναι επίσης, οι ρυθμίσεις για τη διαδρομή και εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Όσον αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, θεωρώ ιδιαίτερης σημασίας για την ανάπτυξη της Ηπείρου ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η σύσταση Επιχείρησης Παροχής Αερίου Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα προβλέπει ότι εντός ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, θα πρέπει να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη λειτουργία της ΕΠΑ.
Έτσι ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής, να έρθει το αέριο στην Ήπειρο, κύριε Υπουργέ, γίνεται πραγματικότητα και μια προσωπική σας δέσμευση γίνεται νόμος.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση του έργου, θα σταθώ σε δύο - τρεις παρατηρήσεις, χωρίς να θέλω να υποκαταστήσω τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Άλλωστε ευτυχώς, το δικαίωμα της γνώμης της δεν εκχωρείται σε κανέναν αντιπρόσωπο.
Πρώτη παρατήρηση. Πράγματι, κύριε Υπουργέ, εσείς προσωπικά είχατε το θάρρος να θέσετε το θέμα πάνω στο τραπέζι και να συμμετάσχετε σε ένα διάλογο. Ένα διάλογο που με ευθύνη πολλών, όλων μας, δεν έγινε από την αρχή σε ένα οργανωμένο πλαίσιο που να επιβάλλεται στους συμμετέχοντες.
Δεύτερον, πράγματι η φωνή της τοπικής κοινωνίας επηρέασε τις εξελίξεις. Εάν δεν είχε ακουστεί, δεν θα γινόντουσαν κατά καιρούς αλλαγές που οδηγούν σε λύσεις που ικανοποιούν αρκετά από τα αρχικά αιτήματα. Εάν αυτές οι αλλαγές ικανοποιούν τους πάντες, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.
Τρίτον, στέκομαι, κύριε Υπουργέ, στη δέσμευσή σας στην Επιτροπή για το ότι δεν πρόκειται να γίνει σταθμός LNG στην περιοχή και πως ο σταθμός θα είναι περιβαλλοντικά διασφαλισμένος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

…συνέχεια »