34 επιθεωρήσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Ήπειρο

Σε ένα συνολικό πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, αυτό της εφαρμογής των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, επισείει την προσοχή η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία εξέδωσε απολογιστική έκθεση για τα έτη 2010 και 2011.
Η υπηρεσία κατά το έτος 2011 ασχολήθηκε συνολικά με άνω των τριακόσιων είκοσι υποθέσεων, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ανήλθαν σε 5,5 εκατ. ευρώ.


Στην έκθεση περιλαμβάνονται τα αποτελέσματα των ερευνών των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο ζήτημα των αυθαιρέτων, τα πορίσματα σχετικά με περιοχές που υπόκεινται σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση, αλλά και παρεμβάσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εστιάστηκαν στις βιομηχανίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας 2008/1/ΕΚ για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων (βιολογ. καθαρισμοί), στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας - διαχείρισης αποβλήτων, περιλαμβανομένων των επικινδύνων, στη διασυνοριακή μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων, στην παράνομη διακίνηση και απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων, στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβανομένων και των ΑΠΕ, στα νοσοκομεία, ενώ έγιναν επεμβάσεις σε περιοχές προστασίας της φύσης, σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού και παραλίες.
Παρότι η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος κρίνεται επαρκής και σε γενικές γραμμές αυστηρή, σε σημαντικό βαθμό δεν τηρείται.
«Η μετάβαση από μία κατάσταση περιβαλλοντικής ασυδοσίας, σε ένα καθεστώς σεβασμού του περιβάλλοντος που να επιτυγχάνεται μέσα σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεν είναι αυτονόητη, ούτε άμεση. Όμως οπωσδήποτε αντανακλά το επίπεδο πολιτισμού το οποίο έχει επιτύχει μία χώρα» αναφέρει η έκθεση.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος θεωρούν πως η μετακύληση των περιβαλλοντικών ευθυνών (πχ διαχείριση αποβλήτων) των επιχειρήσεων σε ιδιώτες δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, καθώς δεν εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις αποδεκτές μέθοδοι.
Στην Ήπειρο
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος προχώρησαν στη διενέργεια 10 επιθεωρήσεων το 2010, εκ των οποίων 5 στα Γιάννενα, 3 στην Άρτα και 2 στη Θεσπρωτία, ενώ καμία αυτοψία δεν έγινε στην Πρέβεζα και στην εξέταση 24 υποθέσεων το 2011.
Στην Έκθεση παρουσιάζονται ενδεικτικά οι σημαντικότερες:
Αμβρακικός Κόλπος: Μετά από επιστολές και καταγγελίες από πολίτες και φορείς σχετικά με την κατάσταση της προστατευόμενης περιοχής του Αμβρακικού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, διενεργήθηκαν έλεγχοι στους ποταμούς Άραχθο και Λούρο, αλλά και στην πεδιάδα της Άρτας, με στόχο να εντοπιστεί εάν όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες που γίνονται στην εν λόγω περιοχής λειτουργούν με βάση το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που έχει οριστεί και εάν επηρεάζουν τις αξίες και λειτουργίες του Εθνικού Πάρκου.
- Ποταμός Άραχθος: Ο Άραχθος, κατά τα τελευταία χρόνια, δέχεται τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από κτηνοτροφικές μονάδες, καλλιέργειες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες αλλά και την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, ωστόσο, η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής που αναπτύσσονται στην πεδιάδα της Άρτας.
Η Ε.Υ.Ε.Π., τα προηγούμενα έτη και συγκεκριμένα κατά το χρονικό διάστημα 2006-2008 πραγματοποίησε συνολικά 8 ελέγχους σε ισάριθμες δραστηριότητες της περιοχής, και εισηγήθηκε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 181.410 €.
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2010, η ΕΥΕΠ/ΤΒΕ ενημερώθηκε ότι για διαρροή μαζούτ στον Άραχθο από τις εκτός λειτουργίας εγκαταστάσεις εταιρείας, όπου διενεργήθηκε αυτοψία, επιβλήθηκε πρόστιμο και ξεκίνησε η απορρύπανση με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ η υπόθεση παρακολουθείται.
- Ποταμός Λούρος: Η μεγαλύτερη πίεση στο Λούρο ασκείται από τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής (πεστροφοκαλλιέργειες, κτηνοτροφία) που αναπτύσσονται κατά μήκος του.
- Πεδιάδα Άρτας: Το 2010 πραγματοποιήθηκε έλεγχος κτηνοτροφικών μονάδων στην Πεδιάδα Άρτας, στο πλαίσιο εφαρμογής των νομοθετικών διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος από νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης και την εφαρμογή του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής.
Δειγματοληπτικά ελέγχθηκαν 3 κτηνοτροφικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες εντός της Ζώνης Περιβαλλοντικού Ελέγχου του Εθνικού Πάρκου των χερσαίων, υδάτινων και θαλάσσιων περιοχών του Αμβρακικού Κόλπου και από τους ελέγχους προέκυψε ότι η διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων γίνονταν κατά παράβαση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δεν ελέγχεται η ποιότητά τους πριν τη διάθεσή τους ως λίπασμα στο έδαφος και δεν γίνεται καμία παρακολούθηση της ποιότητας των εδαφών που λιπαίνονται με κτηνοτροφικά απόβλητα.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν μη αδειοδοτημένες γεωτρήσεις ενώ στην περίπτωση ενός βουστασίου, διαπιστώθηκε ότι κτηνοτροφικά απόβλητα διέρρεαν στις στραγγιστικές τάφρους.
Να σημειωθεί ότι για το έτος 2011, η Ε.Υ.Ε.Π. έχει προγραμματίσει νέες επιθεωρήσεις στην περιοχή της πεδιάδας Άρτας - Πρέβεζας και του Αμβρακικού κόλπου, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις από τη λειτουργία και άλλων ειδών δραστηριοτήτων.
Έλεγχος αλλαγής χρήσης σε διατηρητέο στα Ιωάννινα: Μετά από σχετική καταγγελία, σχετικά με «Αλλαγή χρήσης από οικία σε ξενώνα Α' τάξης & διαρρύθμιση και επισκευή διατηρητέου κτιρίου» στα Ιωάννινα», η Ε.Υ.Ε.Π./ΤΒΕ διενήργησε επιθεώρηση και από το σύνολο των στοιχείων που εξετάστηκαν και εκτενέστατα αναλύθηκαν, προέκυψε ότι η μελέτη και τα λοιπά στοιχεία που υποβλήθηκαν από τον/τους ιδιώτη/τες μηχανικό/ους προς έγκριση, και τα οποία, όπως προκύπτει από τα απολογητικά υπομνήματα, τυγχάνουν της σύμφωνης γνώμης του ιδιοκτήτη του ακινήτου και της μισθώτριας εταιρείας, περιείχαν ψευδή στοιχεία που αλλοίωσαν την πραγματική κατάσταση και επιδίωξαν να αποσπάσουν παράνομη έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η ΕΥΕΠ εισηγήθηκε να υποβληθεί εκ νέου φάκελος για την τροποποίηση της οικοδομικής άδειας σε συμμόρφωση με τις διατάξεις που θίγονται ή παραβιάζονται από την υπ' αριθμ. 119/2010 οικοδομική άδεια και να γίνει αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου που γκρεμίστηκε με ευθύνη τόσο των εμπλεκόμενων ιδιωτών όσο και της Διοίκησης, όπως προβλέπεται και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
«Ασφαλτικά» στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Η ΕΥΕΠ εξετάζει και την υπόθεση των «Ασφαλτικών» στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας, που αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση νέας δραστηριότητας αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών, κυρίως ντήζελ κίνησης, θέρμανσης και ναυτιλίας, καθώς και μαζούτ σε παραμεθόριο περιοχή της λωρίδας Σαγιάδας και σε οικολογικά ευαίσθητη περιοχή (πλησίον των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τυπικής πλευράς, η έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ακολούθησε τις προβλεπόμενες διαδικασίες, αλλά από ουσιαστικής πλευράς, το περιεχόμενό της δε διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα του θαλάσσιου, καθώς θέτει σε ενδεχόμενο κίνδυνο την υφιστάμενη και προβλεπόμενη και σημαντική για την τοπική οικονομία παραγωγική δραστηριότητα των υδατοκαλλιεργειών.

http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=38114:34------&catid=26&Itemid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: