«Έφυγε» ο Αγάπιος Τόλης ιδρυτής του ομώνυμου Μουσείου

Ο Αγάπιος Τόλης, ο γνωστός Ζαγορίσιος συλλέκτης, έφυγε για πάντα. Άφησε την τελευταία του πνοή το απόγευμα της Πρωτομαγιάς σε ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα των Ιωαννίνων, όπου τις τελευταίες εβδομάδες νοσηλεύονταν.
Άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης ο εκλιπών. Διετέλεσε, επί πολλές δεκαετίες (!) Κοινοτάρχης των Κήπων –της γενέτειράς του– από τους πλέον επιτυχημένους της περιοχής Ζαγορίου.

Ολόκληρη τη ζωή του την αφιέρωσε ο Αγάπιος Τόλης στη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων. Όνειρο, μιας ζωής, η δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου. Και το πραγματοποίησε – εν μέρει όμως – ο συλλέκτης.
Κρίμα που ο Αγάπιος Τόλης δεν πρόφθασε να παραστεί – όπως διακαώς το επιθυμούσε – στα εγκαίνια των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγέρθηκαν στους Κήπους, προκειμένου να «στεγαστεί» η πλούσια και ιδιαίτερα σημαντική συλλογή του Λαογραφικού Μουσείου, που φέρει το όνομά του. Ανεκτίμητη και από τις καλύτερες της χώρας χαρακτηρίστηκε η συλλογή του από ειδικούς.
Για το αξιόλογο έργο του ο Ζαγορίσιος συλλέκτης τιμήθηκε από την Πολιτεία και από άλλους φορείς.
Το τελευταίο αντίο
Χθες το μεσημέρι, συγγενείς, χωριανοί και πολλοί φίλοι του – και είχε πολλούς – από τα Ζαγοροχώρια, συνόδευσαν τον Αγάπιο Τόλη στην τελευταία του κατοικία, στους Κήπους, στο αγαπημένο του χωριό. Στη σορό του κατατέθηκαν πολλά στεφάνια και έγιναν δωρεές για κοινωνικούς σκοπούς.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν οι Αλέκος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Γαβριήλ Παπαναστασίου, Δήμαρχος Ζαγορίου (είναι και οι δύο μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του Ιδρύματος) Πολύβιος Καρράς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ζαγορισίων, Δημήτριος Δέρβας, Μελίνα Δέρβα και Μιχάλης Οικονομίδης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: