Σφραγίστηκε η λαογραφική συλλογή Αγάπιου Τόλη

Με Πράξη (υπ’ αρ. 6/ 2012/4.5.2012) του Ειρηνοδικείου Ζαγορίου, σφραγίστηκε η οικία, τα τρία γειτονικά κτίρια και το νεόδμητο κτίριο (κατασκευάστηκε με δαπάνη του δημοσίου) στους Κήπους, που φιλοξενούν τη λαογραφική συλλογή του αποθανόντος πρόσφατα συλλέκτη Αγάπιου Τόλη.
Η σφράγιση έγινε ύστερα από σχετική αίτηση (4.5.2012) της Φωτεινής Δέρβα, κατοίκου Κήπων, συγγενούς και κληρονόμου (μετά του Δημητρίου Δέρβου) του εκλιπόντος, όπως η ίδια αναφέρει


Στο σκεπτικό της Πράξης του Ειρηνοδικείου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι, σύμφωνα με την επιστολή της ενδιαφερόμενης, τα μοναδικά κλειδιά της οικίας του αποθανόντος, τριών γειτονικών κτιρίων του καθώς και αυτά του νεόδμητου κτιρίου του που φιλοξενούν την γνωστή στο Πανελλήνιο λαογραφική συλλογή του, όπως και άλλα πολύτιμα αντικείμενα και έγγραφα, κατέχει ο Δημήτριος Δέρβας, εγγύτερος συγγενής του εκλιπόντος. Η αιτούσα – αναφέρει η δικαστική Πράξη – ζητεί τη σφράγιση των ανωτέρω κτιρίων, διότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος αφαίρεσής τους από τα ανωτέρω κτίρια.
Σημειώνεται ότι, με απόφαση του Δ.Σ. του υπό σύσταση ιδρύματος «Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιος Τόλης», είχαν τοποθετηθεί προ 20ημέρου δύο κλειδαριές στα κτίρια στα οποία είναι τοποθετημένα τα μουσειακά εκθέματα και τα δύο κλειδιά παραδόθηκαν στον Γαβριήλ Παπαναστασίου, Δήμαρχο Ζαγορίου και στον Δημήτριο Δέρβα, κάτοικο Κήπων, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Εν τω μεταξύ, η έγκριση του ανωτέρω Ιδρύματος «εγκλωβίστηκε» στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, μήνες τώρα, καθυστερεί αδικαιολόγητα, είπε στον «Π.Λ.» έγκριτος Ζαγορίσιος νομικός, ο οποίος επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.
«Οι αιτιάσεις του Υπουργείου, είναι εκ προοιμίου παράλογες, διότι χωρίς να προηγηθεί η έγκριση του Ιδρύματος, που συστήθηκε νόμιμα με συμβολαιογραφική Πράξη, δεν είναι δυνατόν, εκ των πραγμάτων, να υπάρξουν άλλες περαιτέρω ενέργειες, που αφορούν το Μουσείο» πρόσθεσε.
Ο ίδιος νομικός τόνισε ότι η ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος είναι υπαρκτή, πραγματική και κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Ελπίζω, είπε, να μην υπάρξουν άλλες δυσχέρειες, μετά τη δημοσίευση της διαθήκης – εάν βέβαια υπάρχει – του Αγάπιου Τόλη. Και κατέληξε: «Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γαβριήλ Παπαναστασίου, έχοντες και θεσμικό ρόλο (όχι μόνο ως μέλη του Δ.Σ. του υπό σύσταση Ιδρύματος) έχουν υποχρέωση και έναντι των κατοίκων της περιοχής Ζαγορίου, να συναντηθούν προσωπικά και να ζητήσουν από τον αρμόδιο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών τη λύση του χρονίζοντος προβλήματος. Οι Ζαγορίσιοι περιμένουν».
http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/13/11742

Δεν υπάρχουν σχόλια: