Τι γράφουν τα Αμερικανικά ΜΜΕ για τις εκλογές

Για νέα προσφυγή στις κάλπες κάνουν λόγο τα αμερικανικά ΜΜΕ, δίνοντας έμφαση στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και στις αυξημένες, όπως ισχυρίζονται, πιθανότητες για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.
Η ''Νιου Γιορκ Τάιμς'' επισημαίνει το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ετοιμάζονται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να βρίσκεται υψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών τους. Μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι ''η πολιτική διαμάχη στην Ελλάδα υπογραμμίζει τη σύγκρουση που αναπτύσσεται ανά την Ευρώπη μεταξύ της δημοκρατίας και των αιτημάτων των δυνάμεων αγοράς''.


'Αρθρο της ''Γουόλ Στριτ Τζέρναλ'' τοποθετείται κατά της επικρατούσας ιδέας ότι η υποτίμηση ενός εθνικού νομίσματος συνιστά πανάκεια, η οποία ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως τονίζεται. Αυτό επειδή δεν υπάρχει ανάπτυξη τύπου Αργεντινής, η οποία θα βασιστεί στις ξένες επενδύσεις. Έτσι, η ιδέα ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επακόλουθη υποτίμηση της δραχμής θα προκαλέσει ένα σύντομο σοκ στις οικονομίες της περιφέρειας, που ωστόσο θα απορροφηθεί γρήγορα, μοιάζει απατηλό όνειρο.
Η ''Ουάσιγκτον Ποστ'' αναφέρεται στο πιθανό ενδεχόμενο διενέργειας επαναληπτικών εκλογών στην Ελλάδα, σημειώνοντας την αποτυχία των πολιτικών ηγετών να σχηματίσουν συμμαχική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγείται πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ, μολονότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των νέων εκλογών.
Προσθέτει επίσης ότι οι ψηφοφόροι, στις εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας, έδωσαν τη συντριπτική πλειοψηφία στα κόμματα που τάσσονται κατά των μέτρων λιτότητας, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δύναμή τους αυξήθηκε μετεκλογικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: