Ξεκίνησε η κατασκευή του Μουσείου Αργυροτεχνίας στο Ίτς Καλέ

Το αργότερο στις αρχές του 2015, ενδεχομένως και νωρίτερα, στα τέλη του 2014, εφόσον η ροή της χρηματοδότησης είναι ομαλή, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και να έχει ανοίξει τις πύλες του το Μουσείο Αργυροτεχνίας στον δυτικό προμαχώνα της Ακρόπολης του Ίτς Καλέ.
Φορέας υλοποίησης του έργου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του ομίλου Πειραιώς, σε αγαστή συνεργασία με την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Ιωαννιτών.

Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο περίπου μήνες, με το συμβατικό χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την ολοκλήρωση του Μουσείου σε διάστημα 900 ημερών.
Το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Ίτς Καλέ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με την οποία έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών.
Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης με τον πρώτο να αναφέρεται στη σημασία που θα έχει αυτό το Μουσείο, για την προβολή μίας παράδοσης αιώνων.

Ο κ. Φίλιος πρότεινε προς την πρόεδρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου, να συνδεθούν τα επίσημα εγκαίνια της λειτουργίας του Μουσείου και να αφιερωθούν στη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η προϊσταμένη της 8ης ΕΒΑ Βαρβάρα Παπαδοπούλου που αναφέρθηκε στις πρώτες επαφές με το Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος μέχρι την παραχώρηση του τμήματος της Ακρόπολης του Ίτς Καλέ από το υπουργείο Πολιτισμού για την δημιουργία του Μουσείου.
«Διανοίγονται μπροστά μας νέες προκλήσεις πολιτιστικής προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης, μέσα από σύγχρονους όρους και κώδικες συνεργασίας των φορέων», σημείωσε.
Στόχος του Ομίλου Πειραιώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιδρύματος κα Στάικου είναι να παραδοθεί ένα μουσείο αντάξιο της ιστορίας της πόλης. Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κίζης, που παρουσίασε την αρχιτεκτονική περιγραφή του Μουσείου, με την κτιριακή και την μουσειογραφική μελέτη και η κα Γιώτα Οικονομάκη – Παπαδοπούλου που πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Για ένα μουσείο των τεχνικών του χρυσού και του αργύρου στα Γιάννινα».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: