O Περιβαλλοντικός Σύλλογος Παραμυθιάς για την παράνομη υλοτόμηση

Η παράνομη υλοτόμηση έχει πολλαπλασιαστεί τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει φέρει σε απόγνωση τους κάτοικους της περιοχής μας αλλά και όλης της Ελλάδος. Πολλοί από τους πολίτες μετατρέπουν τα τζάκια τους σε ενεργειακά με αποτέλεσμα να αυξάνεται η κατανάλωση σε ξύλα και κατά συνέπεια η ζήτηση τους. Το φαινόμενο της παράνομης υλοτόμησης προβλέπεται να αυξηθεί ενόψει και της επερχόμενης αύξησης του πετρελαίου τον επόμενο χειμώνα.

Για να περιοριστεί το φαινόμενο αυτό θα πρέπει το δασαρχείο και κάθε εμπλεκόμενη αρχή να βρίσκεται σε επαγρύπνησει. Οι πολίτες προκειμένου να μην κόβουν ανεξέλεγκτα ξύλα θα πρέπει να προμηθεύονται άδειες από το δασαρχείο και στην συνέχεια το δασαρχείο να καθορίζει (μαρκάρει) σε ποιο σημείο θα κοπούν δέντρα και πόσα. Οι παραβάτες υλοτόμοι κόβουν ξύλα κοντά σε δρόμο, μικρές ποσότητες 200,300,400 κιλά μέχρι και τόνο για να τα φορτώσουν εύκολα χρησιμοποιώντας συνήθως αγροτικό ή Ι.Χ. Ακόμα έχει παρατηρηθεί να κόβονται δέντρα σε ιδιοκτησίες που βρίσκονται μακριά και εκτός κατοικημένων περιοχών (π.χ Άνω Σέλλιανη).
Για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτόμησης θα πρέπει να αυξηθεί η περιφρούρηση-έλεγχος των δασών από της αρμόδιες αρχές, ή άδεια υλοτόμησης να μην χρονοτριβεί και ταυτόχρονα να γίνεται έλεγχος τις ποσότητας που κόβουν.

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/recentnews.html, http://www.anapneo.gr/component/option,com_frontpage/Itemid,17/

Δεν υπάρχουν σχόλια: