Στην Ιταλία το Μουσικό Σχολείο Άρτας στα πλαίσια του Comenius

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας με έξι μαθητές του και δυο εκπαιδευτικούς πραγματοποίησε κατά την τελευταία βδομάδα του Νοεμβρίου 2012 την πρώτη μετακίνηση στο εξωτερικό, στην Ιταλία στην πόλη Trebisacce, στα πλαίσια του προγράμματος COMENIUS με θέμα «Our voices across Europe». Στη δράση αυτή συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Πολωνία και την Ισπανία και στόχο έχει την επαφή των μαθητών σε διαφορετικούς πολιτισμούς για να έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε κουλτούρας.

Σε ανακοίνωση του Μουσικού Σχολείου για την επίσκεψη στην Ιταλία αναφέρονται τα εξής: «Οι μαθητές μας είχαν τη μοναδική εμπειρία της φιλοξενίας σε σπίτια μαθητών της Ιταλίας, συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες με τους άλλους συνομήλικούς τους, έμαθαν να χρησιμοποιούν διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας, να συμβιώνουν αρμονικά και δημιουργικά, να δημιουργούν φιλίες και να γίνονται πρεσβευτές της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μας προς όφελος όλων μας. Στην πρώτη συνάντηση οι μαθητές απ’ όλες τις χώρες παρουσίασαν με βίντεο που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι με τη βοήθεια των συντονιστών καθηγητών, τη χώρα τους, την πόλη τους και το σχολείο τους. Μέσα από τις παρουσιάσεις φάνηκε η ιδιαιτερότητα κάθε χώρας αλλά και τα κοινά στοιχεία των λαών της Ευρώπης.
Οι μαθητές του σχολείου έκλεισαν την παρουσίαση που έκαναν με ζωντανή μουσική και χορό που ξεσήκωσε όλους τους παρευρισκόμενους και προκάλεσε έντονο χειροκρότημα και ενθουσιασμό. Για μια ακόμη φορά αναδείχθηκε η μουσική ως γέφυρα μεταξύ των λαών της Ευρώπης και ως ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας.
Επίσης είχαμε υποδοχή από το δήμαρχο της πόλης στο δημοτικό κατάστημα και ανταλλαγή μικρών αναμνηστικών δώρων. Το ίδιο βράδυ επισκεφθήκαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης και ένα μουσείο της ελιάς που στην ουσία ήταν ένα λαογραφικό μουσείο που παρουσίαζε μέσα από εργαλεία που χρησιμοποιούνταν σε παλιά ελαιοτριβεία την τέχνη της παραγωγής του λαδιού. Η μέρα μας έκλεισε με δείπνο που προσφέρθηκε στο σπίτι ενός καθηγητή όπου είχε ετοιμαστεί μπουφές από μαθητές, καθηγητές και γονείς του σχολείου I.I.S. IPSIA-ITI «Ezio Aletti» που μας φιλοξενούσε, με τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής.
Την επόμενη μέρα επισκεφθήκαμε την πόλη Bisignano (http://www.comune.bisignano.cs.it). Εκεί το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας επεφύλασε θερμή υποδοχή. Μετά τους λόγους υποδοχής και τα μικρά αναμνηστικά δώρα που δόθηκαν σ’ όλες τις αντιπροσωπίες των σχολείων ακολούθησε ανάκρουση εθνικών ύμνων των χωρών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Comenius. Κι εκεί προσφέρθηκε μπουφές στους μαθητές και στους καθηγητές ενώ στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στην περιοχή και επισκεφθήκαμε δύο παραδοσιακά εργαστήρια κατασκευής μουσικών οργάνων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στο σχολείο της Ιταλίας παρουσιάστηκε λαϊκό μουσικό πρόγραμμα από καθηγητές και μαθητές του σχολείου καθώς και από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες της περιοχής.
Την Τετάρτη το πρωί μετά τη συνάντηση στο σχολείο πήγαμε σε αίθουσα εκδηλώσεων της πόλης όπου η διευθύντρια του Ιταλικού σχολείου παρουσίασε στο κοινό της περιοχής όλα τα άλλα σχολεία, μίλησε για την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης αλλά και την ανάδειξη της διαφορετικότητας και της κουλτούρας του κάθε λαού καθώς και για τη σπουδαιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που φέρνουν κοντά μαθητές και καθηγητές από διαφορετικές χώρες.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε από τους Ιταλούς μαθητές και καθηγητές πρόγραμμα μουσικοχορευτικό. Το μεσημέρι προσφέρθηκε στο σχολείο φαγητό που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του Ιταλικού σχολείου – ο τομέας μαγειρικής – και μετά σε αίθουσα του σχολείου κάθε χώρα παρουσίασε βίντεο με ένα τραγούδι που αναφερόταν σε φαγητό με αγγλικούς υπότιτλους καθώς και εικόνες με παραδοσιακά φαγητά.
Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε εκδρομή στην περιοχή Rossano, στο εργοστάσιο Amarelli, που παρασκευάζει λικέρ με πρώτη ύλη τη ρίζα ενός φυτού και στο εργαστήριο Bufavella (www.favella.it) που παρασκευάζει τυρί mozzarella.Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε σε εμπορικό κέντρο και με την επιστροφή στο σχολείο έγιναν μεταξύ των μαθητών δραστηριότητες με γλωσσικές ασκήσεις που αφορούσαν ονομασίες φαγητών στις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Την τελευταία μέρα έγινε το πρωί στο σχολείο η αξιολόγηση της συνάντησης και δόθηκαν οι βεβαιώσεις συμμετοχής σε μαθητές και καθηγητές, έγινε ο αποχαιρετισμός και η ανανέωση του ραντεβού για το τέλος Φεβρουαρίου σε σχολείο της Σμύρνης».


http://www.ixotisartas.gr/newspaper/index.php?option=com_content&view=article&id=12706:---------comenius&catid=1:local&Itemid=28

Δεν υπάρχουν σχόλια: