Στοχοποίησαν τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων του Αμβρακικού

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, που υπογράφεται από τον Συντονιστή του Δημήτρη Μπαρέλο και κάνει λόγο για περιστατικά που «προσπαθούν να πλήξουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Φορέα επειδή κάποιοι συμπολίτες δεν επιθυμούσαν την κατασκευή παρατηρητηρίου παρακολούθησης των ειδών της ορνιθοπανίδας», ενώ αναφέρεται και σε ζημιές που προκλήθηκαν σε υπηρεσιακά οχήματα και τονίζει πως «τέτοια περιστατικά δεν μπορούν να αναστείλουν τον προγραμματισμό του Φορέα αλλά πλήττουν το όραμα της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου».

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες περιστατικών που προσπάθησαν να πλήξουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού. Αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις συμπολιτών μας που δεν επιθυμούσαν την κατασκευή παρατηρητηρίου παρακολούθησης των ειδών της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.
Ως επίσημη δικαιολογία επικαλούνται ότι η κατασκευή του παρατηρητηρίου καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον (τι ευφάνταστο επιχείρημα), ότι δήθεν αποτελεί το πρόσχημα για τη διάνοιξη δρόμου μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι γνωστό ότι ο Φορέας Διαχείρισης είναι αυτός που εγκαλείται από τις τοπικές αρχές διότι δε συναινεί σε τέτοιου είδους αιτήματα. Διατείνονται, επίσης, ότι ο Φορέας Διαχείρισης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που χρηματοδοτεί το έργο δεν πήραν άδεια από που αλλού άραγε αφού πρόκειται για τον πυρήνα προστασίας του Εθνικού Πάρκου;;;
Προφανώς, εννοούν ότι θα έπρεπε να έχει τη σύμφωνη γνώμη και όλων εκείνων που τα συμφέροντά τους πλήττονται και αντιδρούν κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας, υποκρύπτουν τους πραγματικούς λόγους αντίδρασης τους. Κυρίως, όμως, ενοχλούνται από την κατασκευή του παρατηρητηρίου σε καίρια θέση εντός του Εθνικού Πάρκου για επιστημονικούς σκοπούς για τους οποίους το χρειάζεται ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, γιατί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων, όπως λαθραλιείας, λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας, απόρριψης αποβλήτων, μπαζών και σκουπιδιών κ.α.
-Την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 το υπηρεσιακό όχημα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού εκτελώντας την προγραμματισμένη περιπολία του στο ανατολικό ανάχωμα του ποταμού Λούρου, έπεσε πάνω σε καρφιά με αποτέλεσμα την πρόσκαιρη ακινητοποίησή του και 2 κατεστραμμένα ελαστικά λιγότερα.
-Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, η ενημέρωση από το Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού των αρμόδιων τοπικών και περιφερειακών αρχών σχετικά με τη ρύπανση του Άννινου ποταμού και τις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασής του, ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως κακοπροαίρετη παρέμβαση στο έργο τους και μας ζητήθηκε να σταματήσουμε να το παίζουμε “σωτήρες” του Αμβρακικού.
-Τα ξημερώματα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου 2012, άγνωστοι έσπασαν το παράθυρο του 2ου υπηρεσιακού οχήματος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, που βρισκόταν σταθμευμένο έξω από τα γραφεία του. Για το εν λόγω περιστατικό υποβλήθηκαν οι απαραίτητες μηνύσεις κατ’ αγνώστων και την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας.
Όλα τα παραπάνω περιστατικά μπορεί να οφείλονται σε μια ατυχή συγκυρία άσχετων μεταξύ τους γεγονότων, επειδή όμως οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις μπορεί και να μην είναι απλές συμπτώσεις, στο Φορέα Διαχείρισης θα προετοιμαστούμε κατάλληλα ώστε να είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε επόμενο «τυχαίο» περιστατικό.
Κλείνοντας την αναφορά μας στα τελευταία δρώμενα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι ανάλογα περιστατικά δεν μπορούν να αναστείλουν τον προγραμματισμό μας, απλώς δημιουργούν επιπλέον προσκόμματα και μικροκαθυστερήσεις στην υλοποίηση των δράσεων. Αντίθετα, αυτό που πλήττεται καίρια είναι το όραμα της αειφορικής ανάπτυξης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, οι αρχέγονες αξίες και ο άρρηκτα συνδεδεμένος με το περιβάλλον πολιτισμός της Ηπείρου»


Δεν υπάρχουν σχόλια: