Σκληρή κριτική της παράταξης «Ήπειρος. Τόπος να ζεις» στην περιφερειακή αρχή

Με φόντο τις εκλογές στην Περιφέρεια Ηπείρου όποτε κι αν αυτές γίνουν, η μείζονα αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ανέβασε τους τόνους χθες, ασκώντας σκληρή κριτική στην περιφερειακή αρχή και στον Αλ. Καχριμάνη.
Αιτία και αφορμή η πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με το θέμα εγκατάστασης μονάδας πετρελαιοειδών στη θέση «Γωνιά» στη Θεσπρωτία, αλλά η εν γένει στάση της περιφερειακής αρχής στην άσκηση ων καθηκόντων της, αλλά και στις υποχρεώσεις απέναντι στην αντιπολίτευση.

Ο Β. Αργύρης έχοντας δίπλα του την Αθηνά Ιωάννου και τον Μ. Χατζηεφραιμίδη έκανε γνωστή την απόφαση της παράταξης να προσφύγει στην αρμόδια εποπτεύουσα αρχή αλλά και στον Εισαγγελέα προκειμένου να της δοθούν στοιχεία από την περιφερειακή αρχή.
«Δεν περίμενα ποτέ μετά από τόσα χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας ότι θα χρειαστεί να πάω στον Εισαγγελέα για να πάρω στοιχεία που υποχρεούται η περιφερειακή αρχή να τα δώσει στην αντιπολίτευση», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός από το θέμα με τη μονάδα πετρελαιοειδών, ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε γενικότερα στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφέρειας κάνοντας λόγο για αρχή ενός ανδρός.
«Η Επιτροπή Διαβούλευσης δε συνεδριάζει ποτέ, η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έχει συνεδριάσει από την αρχή του έτους ενώ η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει με περισσότερα από 50 θέματα κάθε φορά. Οι ευθύνες για την υποβάθμιση αυτή δεν είναι αόρατες, αλλά ανήκουν σε όλους όσοι έχουν ρόλο και ιδιαίτερα σε εκείνους που ασκούν τη διοίκηση. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αναλογικά η πιο χρεωμένη της χώρας με 17,5 εκ. ευρώ χρέη, ενώ κάποια χρήματα που έρχονται από το υπουργείο, υποθηκεύουν ουσιαστικά τους μελλοντικούς πόρους. Σε περίοδο κρίσης οι θεσμοί δεν μπορούν να είναι απαξιωμένοι.
Όλο αυτό το διάστημα της περιφερειακής αρχής Καχριμάνη χάθηκαν τα μεγάλα και τα σημαντικά όπως είναι το φυσικό αέριο για την Ήπειρο, ενώ δεν κερδίσαμε τίποτε σε θέματα υγείας, παιδείας, περιβάλλοντος. Ούτε ένα έργο από το ΕΣΠΑ δεν ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να το συζητήσουμε. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να ανατραπεί και όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών θα ζητήσουμε αυτό ακριβώς από τους πολίτες της Ηπείρου», σημείωσε.
Η «Γωνιά»
Ιδιαίτερα για το θέμα των δεξαμενών πετρελαίου ο κ. Αργύρης επέρριψε εξίσου ευθύνες και στον Γ.Γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Αλ. Καχριμάνη.
Όπως είπε αμφότεροι ευθύνονται γιατί κατήργησαν τη διαδικασία της διαβούλευσης, αγνοώντας την τοπική κοινωνία και προτείνοντας τη συγκεκριμένη χωροθέτηση, χωρίς μάλιστα αυτή να θεωρείται απαραίτητη από την έκθεση του ΟΛΗΓ.
«Όταν χρειάστηκε να ληφθεί απόφαση ο Περιφερειάρχης πρότεινε την αποχή της παράταξης από την ψηφοφορία. Μία απόφαση χωρίς προηγούμενο που υποκρύπτει την αρχή ενός ανδρός που εφαρμόζει, προτιμώντας να μην εκφραστούν οι αντίθετες απόψεις μέσα στην παράταξή του», τόνισε.
Εξίσου ενδιαφέρον είχε όμως η αναφορά του στην ονοματολογία που επικράτησε στην ίδια συνεδρίαση. «Θυμήθηκε ο κ. Καχριμάνης μετά από ένα χρόνο ότι για τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα τον πίεσε ο Σηφουνάκης. Εμείς ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Σηφουνάκη και ο ίδιος μας είπε ότι ο κ. Καχριμάνης είναι και ψεύτης και συκοφάντης. Ακούστηκε και το όνομα του κ. Μπακατσέλου που συνειρμικά οδηγεί στον κ. Βενιζέλο και στον πεθερό του, ο οποίος όμως έχει αποδημήσει. Υπάρχει Μπακατσέλος που έχει σχέση με πετρέλαια αλλά ας ανατρέξει στην ιδεολογική του παράταξη και στο κόμμα ο κ. Καχριμάνης για να μάθει λεπτομέρειες».
Η θέση της παράταξης εξήγησε ο κ. Αργύρης είναι υπέρ της κοινωνικής συναίνεσης, αφού προηγηθεί η προβλεπόμενη διαβούλευση. Η κα Ιωάννου ανέφερε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο προέκυψε ξαφνικά και πρόταση για τοποθέτηση πλωτής εξέδρας του ΟΛΗΓ στον όρμο της Πλαταριάς, πρόταση την οποία αρνήθηκε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας.
Δωδώνη – Αώος
Καταλήγοντας ο κ. Αργύρης χαρακτήρισε «κοροϊδία» την στάση του κ. Καχριμάνη και της Περιφερειακής Αρχής για την γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ και τις εξελίξεις για τους παραγωγούς.
«Ο Περιφερειάρχης δέχθηκε να κάνει το μεσίτη για τους κτηνοτρόφους, ώστε η επιχείρηση να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να τους πληρώνει. Διαβάσαμε και ότι οι επενδυτές περιμένουν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας. Που είναι τα ίδια κεφάλαια που οι ίδιοι έλεγαν ότι θα φέρουν στην επιχείρηση;», αναρωτήθηκε ο κ. Αργύρης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την Ελευθερία


Δεν υπάρχουν σχόλια: