Απορρίφθηκε με 153 «όχι» η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Με 153 ψήφους η Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνη έκπληξη κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία υπερψήφισε την πρόταση μομφής και λίγο αργότερα διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, απών από την ψηφοφορία ήταν και ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος δήλωσε ασθένεια.

Την πρόταση υπερψήφισε σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ΚΟ των ΑΝΕΛ, του ΚΚΕ και της ΧΑ. Επίσης, «ναι» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Θανάσης Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Γιάννης Κουράκος και Νίκος Νικολόπουλος. Υπέρ της πρότασης ψήφισε και η Θεοδώρα Τζάκρη η οποία διεγράφη αστραπιαία από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Βουλής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορία να διαβάζει τη σχετική επιστολή του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου με την οποία γνωστοποιούσε τη διαγραφή της βουλευτού. Συνολικά η πρόταση δυσπιστίας απέσπσε 124 «ναι».
«Παρών» (ανήλθαν στα 17) ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Κασσσαπίδης.
Απόντες από την ψηφοφορία εκτός από τον κ. Κακλαμάνη ήταν και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης καθώς και ο Μανώλης Γλέζος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο με πέτρα στη χολή. Από την ψηφοφορία, φυσικά, ήταν απόντες και οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ.
Οι τόνοι στην τριήμερη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαμηλοί με μόνη εξαίρεση το βράδυ της Κυριακής όταν στο βήμα του ομιλητή ανέβηκαν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας.
Σαμαράς: Δεν σας κάνουμε το χατίρι - Εκλογές θα γίνουν το 2016
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι κατέθεσε πρόταση μομφής για να καλύψει τα εσωκομματικά του προβλήματα, ενώ απαντώντας στο αίτημα του κ. Τσίπρα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες του διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να του κάνει το χατίρι και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς προέβλεψε επιστροφή σε λίγα χρόνια, στο επίπεδο του ΑΕΠ και της ευημερίας που είχε η Ελλάδα προ κρίσης, χωρίς όμως τις παθογένειες που την οδήγησαν εκεί, ενώ αναφέρθηκε και στον «οδικό χάρτη της κυβέρνησης» ως του μόνου τρόπου εξόδου από την κρίση, που παράγει ήδη από σήμερα απτά αποτελέσματα.
Τσίπρας: Εκλογές, αν έχετε εμπιστοσύνη στους Ελληνες
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό προσωπικά ότι λέει ψέματα για τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και πως σε λίγες ημέρες θα ληφθούν τελικά μέτρα παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, ενώ κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Αντώνη Σαμαρά να πάει σε πρόωρες εκλογές.Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για την υπόθεση των υποβρυχίων .
Βενιζέλος σε Τσίπρα: Βγήκατε νωρίς στην πιάτσα - Εξυπηρετείτε συμφέροντα
Οι τόνοι ανέβηκαν, επίσης, όταν ο κ. Βενιζέλος με αφορμή τις αναφορές Τσίπρα τόσο για την οικονομική πολιτική όσο και για την υπόθεση των υποβρυχίων, για την οποία όπως είπε θα ζητήσει εξεταστική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: «Η συκοφαντία είναι άτιμη πράξη κατά το ποινικό δίκαιο. Σας καλώ σε μια μονομαχία ήθους, εδώ στη Βουλή, κατηγορώντας τον, παράλληλα, πως οι θέσεις που υιοθετεί για το συγκεκριμένο θέμα είναι ταυτόσημες με τα επιχειρήματα των συνεργατών του Ακη Τσοχατζόπουλου. «Η Βουλή είπε ο κ. Βενιζέλος, ψήφισε νόμο για την διαφάνεια, τον εφήρμοσε και αποκτήσαμε την κυριότητα των υποβρυχίων. Εσείς- συνέχισε - στηρίζετε συμφέροντα που θέλουν τη διάλυση των ναυπηγείων του Σκαραμαγκά.
Θα τα πούμε όλα εδώ με ονόματα και αποδείξεις» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατέληξε λέγοντας τα εξής:Βγήκατε πολύ νωρίς στην πιάτσα, συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Το δυστύχημα είναι πως έχουμε ένα έλλειμμα αντιπολίτευσης, λειτουργείτε χωρίς συναίνεση, δεν θέλετε την ενότητα, δεν είστε εναλλακτική για το μέλλον.
Απαντώντας στον κ. Βενιζέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όσο πιο πολύ μιλάει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόσο περισσότερους πόντους δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά στη μονομαχία του είπε πως «γι' αυτό πήγα στο Τέξας, για να μάθω πώς μονομαχούν στο Ελ Πάσο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: