Αντώνης Μπέζας: Δεν έχουμε «ξαφνικό θάνατο»

«Εγώ αναγνωρίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν τώρα να συνεχίσουν να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες για να μην υπάρξει πρόβλημα αυτόν τον ένα μεταβατικό μήνα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των γιατρών, που αρνούνται να παραδώσουν τα κτίρια.

«Αν θέλουν να το κάνουν πολύ ευχαρίστως να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν μέσα στις κρατικές δομές, χρησιμοποιώντας κρατικά μηχανήματα και εξοπλισμό γιατί αυτόν τον ένα μήνα δεν είναι υπάλληλοι του κράτους» επισήμανε ο υπουργός που υποστήριξε ότι «η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν έστειλε εντολή να κλείσουν τα ιατρεία, αλλά όφειλε να διασφαλίσει το πάσης φύσεως υλικό το οποίο βρίσκεται μέσα στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ που είναι κρατικές δομές».

«Πρέπει να καταγραφεί επομένως όλο το υλικό, αναλώσιμο, υγειονομικό υλικό, πάγιος εξοπλισμός και να διασφαλιστεί η σύννομη και έγκαιρη παράδοσή του. Οι προϊστάμενοι των μονάδων υγείας έχουν πάρει εντολή να συγκροτήσουν με ευθύνη τους τριμελείς επιτροπές καταγραφής αυτού του υλικού και παράδοσης» σημειώνει ο κ. Μπέζας.

Ο υφυπουργός Υγείας τονίζει ότι «η μεταρρύθμιση έχει ως βασικό της άξονα την ενοποίηση του συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, αυτόν τον έναν μήνα, που κρατάει η ειδική διαδικασία της διαθεσιμότητας - κινητικότητας, που έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο για τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τα ιατρεία δεν μπορούν να λειτουργούν. Άρα εδώ δεν έχουμε κλείσιμο των ιατρείων, αλλά μια προσωρινή παύση της λειτουργίας τους, λόγω του γεγονότος ότι όλο το προσωπικό τίθεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας».

Που θα εξυπηρετούνται οι ασθενείς
Ο κ. Μπέζας τονίζει ότι «οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι μη ασφαλισμένοι -γιατί το καινούργιο σύστημα μπορεί να δίνει πρόσβαση ακόμη και σε μη ασφαλισμένους, όταν θα λειτουργήσει- σε αυτή τη μεταβατική φάση που βρισκόμαστε σήμερα, μπορούν να πηγαίνουν είτε στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, των οποίων το όριο των επισκέψεων έχει αυξηθεί από 200 σε 400, είτε στους γιατρούς των κέντρων υγείας, είτε στους γιατρούς των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Τόσο στα κέντρα υγείας όσο και στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων έχουν σταλεί οδηγίες, προκειμένου να εξυπηρετείται ο κόσμος αυτό το μεταβατικό διάστημα».

Το καθεστώς διαθεσιμότητας
Ο υφυπουργός απορρίπτει τις κατηγορίες περί «ξαφνικού θανάτου» διότι, όπως τονίζει «έχει γίνει δημόσια διαβούλευση και διάλογος μήνες τώρα και όλοι γνωρίζουν ποιο είναι το περιεχόμενο του νόμου. Επίσης, δεν κλείνουν οι δομές, δεν απολύεται κανένας, δεν μετακινείται κανείς σε άλλες περιοχές, παραμένουν όλοι μετά το πέρας της διαθεσιμότητας στις μονάδες που εργάζονται. Μετά το πέρας της διαθεσιμότητας οι ίδιες μονάδες θα ξανανοίξουν, οι υπάλληλοι και το προσωπικό θα πάνε στα ίδια τους τα γραφεία και θα συνεχίσουν τη δουλειά τους στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ που θα έχουν γίνει πλέον μονάδες υγείας των ΔΥΠΕ».

Σε ερώτηση για το αν όλο το προσωπικό μπαίνει σε διαθεσιμότητα για έναν μήνα, ο κ. Μπέζας τονίζει: «Υπάρχουν μια σειρά από εξαιρέσεις που θα μπουν στην πιο σύντομη διαθεσιμότητα των 15 ημερών. Έχουμε τους υπάλληλους που είναι σε αναπηρία, τους πολύτεκνους, αυτούς που με δικαστικές αποφάσεις έχουν την γονική μέριμνα, που έχουν οριστεί συμπαραστάτες, μιλάμε δηλαδή για ένα ποσοστό της τάξης του 30% του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Αυτοί μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας 15 ημερών, άρα τη 16η ημέρα μπορούν να επιστρέψουν στις μονάδες».


Δεν υπάρχουν σχόλια: