Διώξεις για κακούργημα για τους διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς

Βαριές ποινές κάθειρξης και για περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και δημάρχους...
Σκληρές διατάξεις και κακουργηματικές διώξεις για τους διεφθαρμένους λειτουργούς προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που μπήκε σε διαδικασία διαβούλευσης.
«Καμία ανοχή στη διαφθορά» είναι το μήνυμα που αναδύεται μέσα από τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου βάσει της οποίας τιμωρούνται παραδειγματικά οι δράστες -όσο ψηλά κι αν βρίσκονται- εγκλημάτων διαφθοράς, ενώ για πρώτη φορά παρέχεται προστασία σε όσους πολίτες-«μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» παρέχουν πληροφορίες για την εξιχνίαση εγκλημάτων διαφθοράς.

Με το νέο σχέδιο νόμου προβλέπονται βαριές ποινές κάθειρξης και αντίστοιχα χρηματικά πρόστιμα για όποιον πολιτειακό και πολιτικό αξιωματούχο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό μέχρι τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους αλλά και κάθε υπάλληλο ζητάει ή λαμβάνει αθέμιτο ωφέλημα, δωροδοκείται με απλά λόγια, για ενέργεια ή παράλειψη που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του κατά την άσκηση της εξουσίας του.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή εκείνος που ασκεί την προεδρική εξουσία, ο Πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι υφυπουργοί, οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι, που ζητεί ή λαμβάνει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, ή αποδέχεται την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, ως αντάλλαγμα για ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του κατά την άσκηση της προεδρικής ή εκτελεστικής εξουσίας, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή από 15.000 έως 150.000 ευρώ».

Τιμωρία και για όσους δωροδοκούν

Εκτός από τους δωρολήπτες αντίστοιχη τιμωρία προβλέπεται και για όσους δωροδοκούν. Σημαντική είναι η διάταξη που ορίζει ότι η δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, ανεξαρτήτως πλέον του ύψους του χρηματικού ποσού που έλαβε ο δωρολήπτης, εάν το «δωράκι» αφορά παράνομη πράξη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Βαρύς πέλεκυς όμως εισάγεται και για όποιον δικαστικό λειτουργό συλληφθεί να… βάζει το δάχτυλο στο μέλι. Ορίζεται ότι «όποιος καλείται κατά το νόμο να εκτελέσει δικαστικά καθήκοντα ή ο διαιτητής, αν ζητήσει ή λάβει, άμεσα ή μέσω τρίτου, για τον εαυτό του ή για άλλον, οποιασδήποτε φύσης αθέμιτο ωφέλημα, ή αποδεχθεί την υπόσχεση παροχής τέτοιου ωφελήματος, για ενέργειά του ή παράλειψη, μελλοντική ή ήδη τελειωμένη, που ανάγεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του κατά την απονομή της δικαιοσύνης ή την επίλυση διαφοράς, τιμωρείται με κάθειρξη και χρηματική ποινή 15.000 έως 150.000 ευρώ.

»Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται όποιος για τον πιο πάνω σκοπό υπόσχεται ή παρέχει τέτοια ωφελήματα, άμεσα ή μέσω τρίτου, στα πρόσωπα της προηγούμενης παραγράφου, για τους εαυτούς τους ή για άλλον».

Παράλληλα το σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς περιλαμβάνει διατάξεις για την προστασία των πολιτών οι οποίοι θα παρέχουν πληροφορίες που θα οδηγούν στην εξιχνίαση εγκλημάτων διαφθοράς, και οποίοι χαρακτηρίζονται ως «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: