Τις τελικές προτάσεις για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε η Περιφέρεια Ηπείρου

Την ολοκληρωμένη πρότασή της για την εκχώρηση στις Περιφέρειες της διαχείρισης συγκεκριμένων Μέτρων και Δράσεων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, υπέβαλλε η Περιφέρεια Ηπείρου, με έγγραφο του Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη προς τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, το οποίο κοινοποίησε στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και στους Περιφερειάρχες όλης της χώρας.

Η πρόταση εστιάζεται στη δημιουργία διακριτού άξονα προτεραιότητας ανά Περιφέρεια, ώστε τα προτεινόμενα μέτρα και δράσεις, να εξειδικεύονται σύμφωνα με τις γεωγραφικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές συνθήκες κάθε περιοχής.

Η Περιφέρεια προτείνει την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων, με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη στήριξη των νέων αγροτών. Επιγραμματικά οι προτεινόμενες δράσεις:

1. Εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων.
2. Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για δημιουργία και εκσυγχρονισμό παραγωγικών υποδομών, κόστος υποδομών αναβάθμισης περιβαλλοντικής διαχείρισης, επενδύσεις καθετοποίησης εκμεταλλεύσεων.
3. Επενδύσεις μεταποίησης μικρής κλίμακας (ως 2.000.000 ευρώ), για δημιουργία και εκσυγχρονισμό παραγωγικών υποδομών, κόστος υποδομών αναβάθμισης περιβαλλοντικής διαχείρισης.
4. Βελτίωση υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας, ήτοι: Κατασκευή – βελτίωση αγροτικού οδικού δικτύου, αναδασμοί γεωργικών γαιών υψηλής παραγωγικότητας, έργα εξοικονόμησης υδάτων και ενέργειας μικρής κλίμακας
5. Ενίσχυση νέων γεωργών, για πρώτη εγκατάσταση στη γεωργία.

Τέλος προτείνεται η από κοινού διαμόρφωση πρότασης για 1 – 2 ειδικές υποπεριφερειακές ζώνες, με πρωτοβουλία των Ο.Τ.Δ., διάθεση πόρων από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 (Ε.Γ.Τ.Α.Α.) και το Π.Ε.Π. 2014 – 2020 (Ε.Τ.Π.Α. και Ε.Κ.Τ.).

Η διαχείριση θα δοθεί στον φορέα διαχείρισης του Ταμείου που θα οριστεί επικεφαλής και σύμφωνα με τους υπό διαμόρφωση εθνικούς κανόνες και διαδικασίες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή την αποστολή της τελικής πρότασης δήλωσε τα εξής: "Είναι θετικό, ότι μετά από αρκετές αμφιταλαντεύσεις, τελικά, όπως μας ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, είναι οριστική η απόφαση διάθεσης στις Περιφέρειες του 30% του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Ηπείρου, που μεθοδικά προετοιμάζεται για τη νέα περίοδο, ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε συγκεκριμένες και κωδικοποιημένες τις προτάσεις της για τις δράσεις που πρέπει να εκχωρηθούν στις περιφέρειες, προκειμένου να προχωρήσουμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Κάναμε το πρώτο βήμα, γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί ακόμη αγώνας για να πείσουμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να εμπιστευτεί τις Περιφέρειες, ώστε επιτέλους να αντιμετωπιστούν παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος και να μπουν οι βάσεις για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που θα σημάνει και τη μείωση της ανεργίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: