Έργα βελτίωσης των οδικών και περιβαλλοντικών υποδομών ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή

Έργα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, αποκατάστασης πολιτιστικών μνημείων και βελτίωσης του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 3 εκ. ευρώ, ενέκρινε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά:

Δημοπρατήσεις νέων έργων

Η Ο.Ε. ενέκρινε τους όρους διακήρυξης της ανοιχτής δημοπρασίας του έργου «Προμήθεια και τοποθέτηση στηθαίων, πινακίδων στο εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

Κατά Περιφερειακή Ενότητα εγκρίθηκε η δημοπράτηση των εξής έργων:

Π.Ε. Άρτας

 «Συντήρηση – αποκατάσταση οδών προς παραγωγικές μονάδες Άρτας», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ
 «Έργα ανάδειξης Ιερών Ναών Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 50.000 ευρώ

Π.Ε. Ιωαννίνων

 «Συντήρηση κόμβου Εγνατίας Οδού προς Γραμμενοχώρια», προϋπολογισμού 246.000 ευρώ
 «Αποκατάσταση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
 «Συντήρηση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Μετσόβου προς Κατάρα», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ
 «Συντήρηση οδικού δικτύου Καλπάκι – Κόνιτσα – Όρια νομού», προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

Π.Ε. Θεσπρωτίας

 «Αποκατάσταση οδού προς Αμπέλια Θεσπρωτίας», προϋπολογισμού 84.000 ευρώ

Π.Ε. Πρέβεζας

 «Τεχνικά έργα αντιστήριξης ανάντη πρανών της οδού Παππαδάτων Μελιανών», προϋπολογισμού 30.000 ευρώ


Στο δεύτερο στάδιο ο διαγωνισμός για εξοπλισμό του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τα πρακτικά ελέγχου των δικαιολογητικών από την Επιτροπή διενέργειας του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού της Περιφέρειας για την ανάδειξη αναδόχου για την εκτέλεση του υποέργου «Προμήθεια κινητού εξοπλισμού (τεμαχιστής ογκωδών αντικειμένων) για την κατασκευή ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας (Ν. Ιωαννίνων) της Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού 350.000 ευρώ.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών, θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο αξιολόγησης των εταιρειών: α) KOMPTECH GmbH, β) Δ.Φ. Σαραντόπουλος Α.Ε.Β.Τ.Ε., και γ) Αφοί Σιβρη Ο.Ε..

Προς δημοπράτηση το έργο εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Παρακαλάμου

Τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την εκτέλεση του υποέργου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου Πωγωνίου (Προμήθεια – εγκατάσταση)», προϋπολογισμού 700.000 ευρώ, ενέκρινε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στην πράξη «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του Τ.Δ. Παρακαλάμου του (πρώην) Δήμου Άνω Καλαμά».


Αποφάσεις για αναδόχους έργων στην Π.Ε. Άρτας

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναδείχθηκαν επίσης οι ανάδοχοι των παρακάτω έργων της Π.Ε. Άρτας:

 «Επείγουσες εργασίες αποκατάσταση ασφαλτοταπήτων στο ΕΟΔ Άρτας – Τρικάλων & Άρτας – Καρδίτσας», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ (Ανάδοχος: Παναγιώτης Κατερος ΕΔΕ)
 «Αποκατάσταση οδού Σουμέσι – Γέφυρα Τζαρή στη ΧΘ+100 (β’ φάση)», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: Ευαγγελία Καλλια ΕΔΕ)
 «Αποκατάσταση υδραύλακα Κομμένου», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ (Ανάδοχος: Αικατερίνη Αλυμαρα ΕΔΕ)
 «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού και μηχανογράφησης για την πιστοποίηση του τμήματος ΚΤΕΟ Π.Ε. Άρτας, προϋπολογισμού 30.750 ευρώ (Ανάδοχος: Αφοί Στασινού Ο.Ε.).

Μετατόπιση δικτύων του ΟΤΕ

Με άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, η Περιφέρεια Ηπείρου θα καταβάλλει προς τον ΟΤΕ το ποσό των 299.966,84 ευρώ για τη μετατόπιση του δικτύου του προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες για τη βελτίωση της 13ης Επ. οδού (από Ε.Ο. Ιωαννίνων- Ηγουμενίτσας μέχρι Λύγγο) και το ποσό των 361.457 ευρώ για τον ίδιο λόγο στο έργο για τη βελτίωση της Επαρχιακής οδού από κόμβο Αμφιθέας μέχρι την Ε.Ο. Ιωαννίνων - Κοζάνης.


Την έρευνα προς όφελος της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στηρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου

Με αφορμή ερωτήματα που προέκυψαν από την τοποθέτηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Επιτροπή Διαβούλευσης για τη νέα Προγραμματική περίοδο, επισημαίνονται τα εξής:

Ο Πρύτανης κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, όντως τοποθετήθηκε και έθεσε ζήτημα για τη διάθεση κονδυλίων για την έρευνα. Η απάντηση δόθηκε στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, από την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία δήλωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή είναι απόλυτα σύμφωνη στο ότι απαιτούνται και κονδύλια για τη "βασική έρευνα". Όμως αυτή, πρέπει να αντλήσει κονδύλια από το ανταγωνιστικό πρόγραμμα ” HORIZON 2020” και όχι από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Ο Πρύτανης κ. Τρ. Αλμπάνης, μετέχει άλλωστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας και γνωρίζει ότι η πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί είναι να συγχρηματοδοτηθεί η εφαρμοσμένη έρευνα με στόχο να μικρύνει το "χάσμα" μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων και παραγωγικών κλάδων - φορέων της Περιφέρειας μας. Στην πράξη δηλαδή, επιδιώκεται η έρευνα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ηπείρου, προκειμένου αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς. Στον τομέα αυτό υπάρχει ένα "κενό" στα μέχρι τώρα προγράμματα της έρευνας, όπως επισημάνθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική κ. Χαν, ενώ οι κατευθύνσεις στις οποίες επιθυμεί να κινηθεί η Περιφέρεια, εντάσσονται στο βασικό πλαίσιο που θέτει η νέα προγραμματική περίοδος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: