Μπαράζ θανατώσεων ζώων στην Παραμυθιά

Από φόλες ασυνείδητων
Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο και αποκρουστικό θέαμα βρίσκονται τον τελευταίο καιρό, κάτοικοι της Παραμυθιάς που βλέπουν γάτες και σκύλους να θανατώνονται με φόλες από ασυνειδήτους δράστες.
Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες περισσότερα από 13 ζώα (γάτες και σκύλοι) έχουν βρεθεί νεκρά στην περιοχή των παλαιών ΚΕΤΛ της Παραμυθιάς με ορισμένα από αυτά να είναι οικόσιτα και με τους ιδιοκτήτες τους να καταφεύγουν στην αστυνομία για καταγγελία. Αξίζει να σημειωθεί πως με τον νέο νόμο το συγκεκριμένο αδίκημα είναι κακούργημα και οι δράστες τιμωρούνται με φυλάκιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής υπάρχουν έντονες υποψίες για την/τις ταυτότητα/ες του/των δράστη/των με την αστυνομία να διενεργεί και την σχετική έρευνα.
Το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζετε κατά καιρούς και στην περιοχή του Μανόπουλου στην Παραμυθιά καθώς και διάφορες κοινότητες. Για το θέμα έχει ενημερωθεί και το φιλοζωικό σωματείο Θεσπρωτίας με τους κατοίκους των περιοχών να κάνουν έκκληση για οποιαδήποτε πληροφορία που να αφορά την ταυτότητα των δραστών. Τηλέφωνο φιλοζωικής 6944233157
Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές βέβαια οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια τα οποία σκορπίζουν γύρω από δέντρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.
Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο κα Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του. Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία. Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/social/3375-2014-02-16-18-39-35.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: