Ολοκληρώνεται το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων

Ολοκληρώνεται σταδιακά το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων για την επιτήρηση της λύσσας σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ηµαθία και Πιερία.

Ένα µήνα µετά την ολοκλήρωση των εµβολιασµών από αέρος θα πραγµατοποιηθεί δειγµατοληψία σε αλεπούδες προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος, σε έγγραφο που απέστειλε η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προς τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με λύσσα, θα πρέπει να θανατώνονται δύο κόκκινες αλεπούδες ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να ελέγχονται εργαστηριακά.
Για τη συλλογή των δειγµάτων θα ενεργοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε δασική υπηρεσία Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης.
Το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Από τις 19 Οκτωβρίου 2012 ως σήμερα έχουν εντοπιστεί 44 λυσσασμένα ζώα σε Κοζάνη, Καστοριά, Κιλκίς, Πέλλα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: