Εκδηλώσεις μνήμης στα Ιωάννινα για το ολοκαύτωμα των Εβραίων

Τα Ιωάννινα τιμούν τα 70 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης, διοργανώνοντας πληθώρα εκδηλώσεων μνήμης από τις 28 μέχρι και τις 30 Μαρτίου.

Τη διοργάνωση αποφάσισε και ανέλαβε ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με την ισραηλιτική κοινότητα της πόλης, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και με την υποστήριξη των χωρών μελών της Επιτροπής Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση του Ολοκαυτώματος (IHRA). Η IHRA είναι μια πρωτοβουλία που ανήκει στον πρεσβευτή του Καναδά, Ρόμπερτ Πεκ, καθώς ο Καναδάς ολοκληρώνει αυτή την περίοδο τη δωδεκάμηνη προεδρία του στην Επιτροπή η οποία αριθμεί 31 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η παρουσίαση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, από το δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππο Φίλιο, την πρεσβευτή και σύμβουλο Α΄ του ΥΠΕΞ για θέματα ολοκαυτώματος Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου, τη διευθύντρια και τον πρόεδρο ΔΣ του Μουσείου, Ζανέτ Μπαττινού και Σαμουήλ Μάτσα και τον πρεσβευτή του Καναδά, Ρόμπερτ Πεκ.

Ομιλίες, εκθέσεις, προβολές ταινιών, μνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των 561 παιδιών που χάθηκαν στο ολοκαύτωμα, μουσικές εκδηλώσεις, αλλά και ένας εκπαιδευτικός διαγωνισμός για τα σχολεία της Ηπείρου με θέμα το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων συνθέτουν το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Φίλιος τονίζοντας ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι ένα μήνυμα ειρήνης, ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ελληνική πολιτεία, τόσο αμέσως μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς, όσο και αργότερα, έλαβε πάντα θέση στην απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα του ολοκαυτώματος, γι αυτό και ήταν πάντα από τις χώρες που εξαρχής δήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στην IHRA, τόνισε η κ. Τομαή υπό την ιδιότητα της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή.

Η συμμετοχή σε αυτήν και η συνεργασία με ειδικούς άλλων χωρών, όπως εξήγησε, στάθηκε οδηγός έμπνευσης στην υλοποίηση πολλών στόχων για την εκπαίδευση και διατήρηση ζωντανής της μνήμης του ολοκαυτώματος. Για πρώτη φορά, μετά από 70 χρόνια, αποφασίστηκε και η Ελλάδα να έχει το δικό της Κρατικό Μουσείο Μνήμης στο Άουσβιτς, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Ο κ. Πεκ ευχαρίστησε το δήμαρχο Ιωαννίνων για την εξαιρετική διοργάνωση καθώς επίσης και τους χορηγούς και υποστηριχτές των εκδηλώσεων τις πρεσβείες Γερμανίας, Βρετανίας, Αυστρίας, Βελγίου, Ισραήλ και Ουγγαρίας, όπως επίσης και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: