Η συνταγή για το νέο σύστημα Υγείας

H αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τη λειτουργία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας. Οι γιατροί, όπως και όλο το προσωπικό, καλούνται να βρίσκονται στις μονάδες μεθαύριο Πέμπτη. Όπως αναφέρει το "Έθνος", το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την εγκύκλιο για τον νέο φορέα, ο οποίος διαδέχεται τις δομές περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ. Σε πρώτη φάση τα πολυϊατρεία θα είναι ανοιχτά από τις 7.00 π.μ. έως τις 7.00 μ.μ.
Η εγκύκλιος για τον ΝΕΟ ΦΟΡΕΑ της περίθαλψης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Στις θέσεις τους πρέπει να βρίσκονται την Πέμπτη οι γιατροί και το προσωπικό των νέων μονάδων του Πρωτοβάθμιου Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ). Το προσωπικό που δεν υπαγόταν διοικητικά σε κάποια από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ οφείλει να παρουσιαστεί -την ίδια μέρα- στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας του ΕΣΥ. Εως την Τετάρτη, θα έχει ολοκληρωθεί από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) η έκδοση πράξης μετακίνησης του συνόλου του προσωπικού, το οποίο έχει υποβάλει αίτηση για παραμονή στο ΠΕΔΥ.

Τα παραπάνω αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στην εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα σχετικά με τον νέο φορέα, ο οποίος διαδέχεται τα πολυϊατρεία και τις λοιπές δομές περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ.

Το “Έθνος” παρουσιάζει το σύνολο της εγκυκλίου, η οποία περιλαμβάνει οδηγίες για το προσωπικό και τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν τις μονάδες. Το ΠΕΔΥ θα είναι καθολικής πρόσβασης, καθώς θα λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Θα καλύπτει και ανασφάλιστους πολίτες. Για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν θα καταβάλλεται κανενός είδους εξέταστρο (5 ευρώ) ή αμοιβή, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η λειτουργική ενοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας (στο τέλος του έτους).

Από αύριο, τερματίζεται η διαθεσιμότητα του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ που είχε υποβάλει αίτηση ένταξης στο ΠΕΔΥ. Θα ολοκληρωθεί, με έκδοση πράξης μετάταξης του συνόλου του προσωπικού, από τον διοικητή της οικείας ΥΠΕ. Η πράξη ανάληψης για το σύνολο του προσωπικού, θα υπογράφεται ενώπιον εξουσιοδοτημένων από το διοικητή υπαλλήλων στις μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ.

Κατά το χρόνο ανάληψης υπηρεσίας (η οποία ακολουθεί τη δημοσίευση της πράξης μετάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) και προκειμένου να αναλάβει πραγματική υπηρεσία, το ιατρικό προσωπικό, οφείλει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΕ βεβαίωση ότι έχει κλείσει το ιδιωτικό ιατρείο.

Η βεβαίωση μπορεί να αφορά διακοπή δραστηριότητας. Στην περίπτωση που χωρίς δική του υπαιτιότητα είναι αδύνατη η άμεση λήψη αντίστοιχης βεβαίωσης, μπορεί να προσκομίζει επικυρωμένο αντίγραφο της αίτησης διακοπής δραστηριότητας προς την αρμόδια ΔΟΥ.

Στην περίπτωση αυτή, η βεβαίωση διακοπής δραστηριότητας κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία υποδοχής, από τον υπόχρεο, αμέσως μετά τη λήψη της, το αργότερο εντός μηνός από την ανάληψη υπηρεσίας, άλλως απολύεται αυτοδικαίως. Στην τελική φάση, ακολουθεί απόφαση τοποθέτησης του προσωπικού από τον δοικητή της ΥΠΕ.

Ωράριο

Οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ θα λειτουργούν κατά τις εργάσιμες ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Σταδιακά, θα καθοριστούν οι συγκεκριμένες μονάδες σε κάθε ΥΠΕ, οι οποίες θα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο ή και σε 24ωρη βάση. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και ένταξής τους στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, το ωράριο εργασίας των γιατρών, προβλέπεται να είναι οκτάωρο (7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα ή 11 το μεσημέρι έως 7 το απόγευμα). Θα εξαρτάται από τις ανάγκες της μονάδας και από την εκτίμηση του υπεύθυνου, με κριτήρια την εύρυθμη λειτουργία της και τον συνολικό αριθμό του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού το οποίο έχει ενταχθεί σε αυτήν. Το ωράριο εργασίας του λοιπού προσωπικού, παραμένει οκτάωρο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης των γιατρών του ΠΕΔΥ στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ, τον συντονισμό των μονάδων αναλαμβάνουν οι προηγούμενοι διευθυντές των εκάστοτε μονάδων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι αναπληρωτές υπεύθυνοι.

Ελλείψει αυτών, ορίζονται – με τον ίδιο τρόπο – οι αρχαιότεροι γιατροί ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Ελλείψει των ως άνω ειδικοτήτων, ορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ γιατροί οποιασδήποτε άλλης ειδικότητας.

Σε κάθε μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ, ορίζεται κατ΄ εκτίμηση του υπευθύνου της, τουλάχιστον ένας ελεγκτής γιατρός. Οι υπεύθυνοι και οι αναπληρωτές υπεύθυνοι των μονάδων εκτελούν παράλληλα και χρέη ελεγκτή ιατρού, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του ελεγκτή. Οι ελεγκτές γιατροί του ΕΣΥ που έχουν οριστεί από τους διοικητές των νοσοκομείων στο ΕΣΥ, εξακολουθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία.

Σε κάθε μονάδα Υγείας ορίζεται τουλάχιστον ένας γιατρός υποδοχής, ειδικότητας κατά προτεραιότητα Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας. Ο εν λόγω γιατρός θα δέχεται αποκλειστικά τα έκτακτα περιστατικά.

Στις αρμοδιότητές του εμπίπτουν η εξέταση, η συνταγογράφηση, η παραπομπή για εξετάσεις, καθώς και η παραπομπή σε ειδικό ιατρό της μονάδας Υγείας ή δημοσίου νοσοκομείου. Οι γιατροί υποδοχής εξαιρούνται των τηλεφωνικών ραντεβού. Όλοι οι γιατροί των μονάδων του ΠΕΔΥ θα μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά για εξετάσεις και εξέταση σε ειδικό ιατρό.

Για τους οικογενειακούς γιατρούς που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ, εφαρμόζεται το προγενέστερο καθεστώς λειτουργίας τους, με τον ίδιο κατάλογο πολιτών τους οποίους εξυπηρετούσαν. Στο εξής, θα εξυπηρετούν, αποκλειστικά εντός της μονάδας Υγείας.

Το σύνολο του ιατρικού προσωπικού, ανεξάρτητα από ειδικότητα, συμμετέχει στα τηλεφωνικά ραντεβού. Εξαιρείται ο υπεύθυνος της μονάδας, ο ελεγκτής, ο γιατρός υποδοχής και ο οικογενειακός γιατρός. Ο αριθμός των τηλεφωνικών ραντεβού ορίζεται σε 30 ημερησίως ανά ιατρό.

ΑΝΤ. ΜΠΕΖΑΣ:

«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην Υγεία»

Το ΠΕΔΥ αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ, δηλώνει στο “Έθνος” ο κ. Μπέζας, για να σημειώσει:

“Όταν η μεταρρύθμιση ολοκληρωθεί, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας θα παρέχονται μέσα από το ενιαίο, καθολικό και αποκεντρωμένο ΠΕΔΥ, ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική του κατάσταση. Στις 20 Μαρτίου γίνεται η διοικητική ενοποίηση των Κέντρων Υγείας και των πρώην Μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Από εκεί και πέρα ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για τη λειτουργική ενοποίηση του συστήματος.

Σε κάθε στάδιο αυτής της προσπάθειας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες θα βελτιώνονται και θα καταλήξουμε στη πλήρη λειτουργία σε ένα σύστημα καλύτερο από το προηγούμενο που ήταν πολυδιασπασμένο. Οι μονάδες ανοίγουν μεθαύριο, αλλά θα είναι σε θέση να παρέχουν βασικές υπηρεσίες σε λίγες ημέρες και ακόμα καλύτερες υπηρεσίες σε λίγες εβδομάδες που θα έχουμε καλύψει τα κενά των ιατρών”.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, του κ. Μπέζα, συγκροτούνται αύριο οι επιτροπές παραλαβής των μονάδων Υγείας του ΠΕΔΥ, με απόφαση του διοικητή της ΥΠΕ. Ορίζονται, επίσης, και οι υπεύθυνοι όλων των μονάδων. Την Πέμπτη, συντάσσεται πρακτικό παράδοσης – παραλαβής και παραδίδεται κάθε μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ, από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, στην αρμόδια επιτροπή παραλαβής.

Οι υπεύθυνοι των μονάδων, θα καταγράψουν τα υφιστάμενα κρίσιμα αποθέματα όλων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων. Αφού αυτά καταγραφούν, θα προσδιορίζονται οι ανάγκες των μονάδων και των αποκεντρωμένων δομών τους.

Στη συνέχεια, θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και έντυπα τα σχετικά αιτήματα στον ΕΟΠΥΥ. Παρόμοια διαδικασία θα ακολουθηθεί και με το υγειονομικό υλικό, τα αντιδραστήρια, τα λοιπά ιατροτεχνολογικά προϊόντα και κάθε είδους υλικό.

Η παροχή των υπηρεσιών φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης υποδομών και εξοπλισμού εξακολουθεί – μετά από γνώμη των ΥΠΕ – με το υφιστάμενο καθεστώς. Οι δαπάνες μισθώσεων που είχαν συναφθεί από το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και οι δαπάνες λογαριασμών κοινής ωφέλειας των μονάδων Υγείας που αποτελούν πλέον αποκεντρωμένες μονάδες των ΥΠΕ, εξακολουθούν να ενταλματοποιούνται από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ έως το τέλος του έτους.

Δημοσιεύθηκε στο «Έθνος» στις 18.3.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: