«Συναγερμό» για «Νέα Ελλάδα» ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς

Τα σχέδιά του για τη μετεξέλιξη της Κεντροδεξιάς και τη δημιουργία μιας μεγάλης αστικής και φιλοευρωπαϊκής παράταξης
Η νέα σύνθεση που θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στον πολιτικό χάρτη θεωρείται για τους μυημένους στα πολιτικά παρασκήνια δεδομένη μετά τις ευρωεκλογές. Εν μέσω πολλών συζητήσεων και αναλύσεων για το νέο τοπίο που μπορεί να δημιουργηθεί με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 25 Μαΐου, σταθερή άποψη του κ. Σαμαρά είναι να σημάνει «συναγερμό» για σύμπραξη όλων των μεταρρυθμιστικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων.


Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: η ένωση των διάσπαρτων δυνάμεων, ώστε να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία μιας μεγάλης αστικής παράταξης που επί της ουσίας θα επαναπροσδιορίσει την ταυτότητα της ΝΔ και θα σημάνει και την ουσιαστική της μετάλλαξη.

Οι εξελίξεις για τη... νέα σύνθεση θα είναι ταχύτατες μετά τις ευρωεκλογές και θα αποτελέσει ένα κρίσιμο στοίχημα πόσοι θα ανταποκριθούν στον «Ευρωπαϊκό Συναγερμό» που θα σημάνει ο Πρωθυπουργός για τη «Νέα Ελλάδα».

Την πολιτική πυξίδα την έχει ο ίδιος στα χέρια του και βασικά αυτός, έχοντας ως κεντρική γραμμή την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών, θα ορίσει και τις συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη.
Επί της ουσίας η μορφή της Κεντροδεξιάς, όπως τη ζήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια, θα αλλάξει και αυτό θα αποτελέσει μια επίπονη διαδικασία. Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει στον εαυτό του τον πολιτικό ηγέτη που θα έχει τον κεντρικό και καθοριστικό ρόλο για να αλλάξει τα δεδομένα στον νέο πολικό χάρτη.

Η μετάλλαξη της σημερινής ΝΔ αποτελεί βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει η ίδια η Κεντροδεξιά και όπως λένε οι γνώστες των διεργασιών βρισκόμαστε σε σταδιακή φάση μετεξέλιξης και δημιουργίας ενός νέου αστικού, φιλοευρωπαϊκού κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και μέσα από το σχέδιο επανίδρυσης της Κεντροδεξιάς, ενώ κεντρικός στόχος είναι να ενσωματωθούν και δυνάμεις εκτός των τειχών της ΝΔ και συγκεκριμένα πολιτικοί από το σύνολο του πολιτικού φάσματος.

Η ΝΔ εκ των πραγμάτων είναι ένα «φθαρμένο προϊόν», το ΠαΣοΚ κατακρημνίζεται δημοσκοπικά και η Ελιά δεν συναρπάζει, ενώ το Ποτάμι προσπαθεί να συμπαρασύρει στην κοίτη του διάφορους, αλλά έχει ένα νεφελώδες πολιτικό στίγμα.
Ως εκ τούτου η αλλαγή στον χώρο της Κεντροδεξιάς θεωρείται επιβεβλημένη για να υπάρξει μια νέα ευρωπαϊκή παράταξη που θα αποτελέσει τον βασικό εκπρόσωπο των αστικών δυνάμεων του τόπου.

Υπό αυτή την έννοια, αναμένονται εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και είναι σαφές ότι το αποτέλεσμά τους θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διεργασίες για τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη.
Και όπως είπε και ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», «η νέα Ελλάδα δεν είναι ένα "σύνθημα". Είναι μια πραγματικότητα που ήδη γεννιέται γύρω μας». Ο Πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ευθέως για την ανάγκη μετεξέλιξης της ΝΔ, αλλά με τη συχνή αναφορά του όρου «Νέα Ελλάδα» δείχνει προς τα πού πηγαίνει.

Κατά καιρούς έχει μιλήσει για τη Νέα Μεταπολίτευση, η οποία όμως μπορεί να εμπεδωθεί μόνο εάν αλλάξει και η μορφή της ΝΔ και ευρύτερα η Κεντροδεξιά. Και όπως λένε στα...«άδυτα» της παράταξης, αυτό θα επέλθει με την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού και την απαγκίστρωση με το παλαιό, αλλά και με τη συστράτευση και άλλων δυνάμεων εκτός ΝΔ.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=577869


Δεν υπάρχουν σχόλια: