Πάρτι με κοινοτικά κονδύλια στην Ψυχική Υγεία!

Στον Εισαγγελέα αναμένεται να σταλεί ο πλήρης φάκελος με τους ελέγχους που διενεργούνται από το υπουργείο Υγείας σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μετά τη διαπίστωση σημαντικών παρατυπιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων, 500.000 Έλληνες εμφανίζονται να κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα εξάμηνο.

Επίσης ασθενείς εμφανίζονται να λαμβάνουν υπηρεσίες από πολλά Κέντρα, να επισκέπτονται Κέντρα Ημέρας την ίδια ημέρα σε Αθήνα και επαρχία, και άλλοι να λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας, ενώ ταυτόχρονα διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος τής νέας περίπτωσης διασπάθισης Εθνικών και Κοινοτικών πόρων, το εξάμηνο τού 2013, που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης, διαπιστώθηκε ότι παρασχέθηκαν πάνω από μισό εκατομμύριο θεραπευτικές πράξεις!
Από τους ελέγχους σε 65 Φορείς διαπιστώθηκε ότι, στους 38 χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
Ο έλεγχος αυτός κατέληξε στα εξής πραγματικά αποτελέσματα:
- Ένα ποσοστό, που αγγίζει το 20% από τους ωφελούμενους από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκέπτεται την ίδια ημέρα διαφορετικά Κέντρα που, πολλές φορές είναι στην Επαρχία και στην Αθήνα!
- Ένας αριθμός, που αγγίζει το 43% είναι... «ανάρπαστος» από τα Κέντρα Ημέρας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά Κέντρα στο διάστημα τού ελέγχου!
- Και ένας αριθμός, που αγγίζει το 40%, ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες, ταυτόχρονα, κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από Κέντρα Ημέρας. Δηλαδή, είναι εσωτερικός σε Κέντρα, που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση και, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από Κέντρα Ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς!
- Ένα ποσοστό τής τάξης του 3%, που είναι και αυτό σημαντικό, που φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα σε οικοτροφεία και ξενώνες, ταυτόχρονα, νοσηλεύονται σε διαφορετικές Μονάδες!
- Τέλος, ένα ποσοστό τής τάξης τού 12%, που το ΑΜΚΑ δεν ταυτοποιείται με φυσικό πρόσωπο!
«Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι, υπάρχει περίπτωση ασθενούς, που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική!» ανέφερε, μιλώντας για το νέο «όργιο» ανομίας και διασπάθισης Εθνικού και Κοινοτικού χρήματος, η Υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, η οποία ανακοίνωσε για το θέμα ότι, θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού & Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην Εισαγγελία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: