Σταυροδοσία υποψηφίων: Τοπίο στην ομίχλη...

Σε ομιχλώδες τοπίο θα βρίσκονται οι ψηφοφόροι του Δήμου Ηγουμενίτσας τη Β' Κυριακή, αφού θα πάνε στην κάλπη κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς να γνωρίζουν τη σταυροδοσία των υποψηφίων και άρα ποιοί είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ήδη εκλέγονται, ποιών η εκλογή είναι οριακή και θα κριθεί από το αποτέλεσμα της β' Κυριακής και βέβαια ποιοί μένουν... εκτός νυμφώνος

Το πρόβλημα δημιούργησε η πρωτοφανής Εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ, με θέμα «Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 18ης Μαΐου 2014» και Α.Π. 19223/12-5-2014, στην οποία αναφέρεται ότι: "Το Υπουργείο θα συγκεντρώσει από τις Περιφερειακές Ενότητες και θα διοχετεύσει με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση-ραδιόφωνο-τύπο-διαδίκτυο) για όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας, μόνο τα αποτελέσματα των συνδυασμών που θα συμμετέχουν στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές και όχι εκείνα με τους σταυρούς προτίμησης των υποψηφίων. Δεν προβλέπεται η συμπλήρωση και αποστολή από τον δικαστικό αντιπρόσωπο εντύπου (τηλεγραφήματος) αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων".
Και παραδόξως, ενώ ο Δήμος Ηγουμενίτσας, είναι η μόνη εκλογική διαδικασία του Νομού η οποία θα χρειαστεί επαναληπτικές εκλογές για την προσεχή Κυριακή, το πρωτοδικείο της πόλης - σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές - ξεκίνησε την καταμέτρηση από την σταυροδοσία των περιφερειακών Συμβούλων, την οποία σύμφωνα με τις ίδιες ανεπίσημες πηγές ολοκλήρωσε την Τετάρτη, και να συνεχίσει με τη σταυροδοσία των Δήμων Φιλιατών και Σουλίου στους οποίους επίσης η εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε την Α' Κυριακή.
Στις επίμονες δε ερωτήσεις δημοσιογράφων και υποψηφίων προς το πρωτοδικείο για το αν τα αποτελέσματα για το Δήμο Ηγουμενίτσας θα γίνουν γνωστά πριν την επαναληπτική ψηφοφορία η απάντηση ήταν ότι "έχουμε μόνο 8 άτομα προσωπικό, έχουμε και προβλήματα με το πρόγραμμα καταχώρησης...".
Ταυτόχρονα, η Π.Ε. Θεσπρωτίας, (όπως και αυτή της Πρέβεζας) σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο του Υπουργού Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, δεν έχει προχωρήσει σε καταχώρηση των σταυρών των υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων, παρόλο που έδωσε στη δημοσιότητα τη σταυροδοσία των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων και παρ' όλο που οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων και Άρτας, δημοσιοποίησαν στοιχεία και απο τους Δήμους τους...
Κι έτσι οι ψηφοφόροι, της Ηγουμενίτσας, την Κυριακή ψηφίζουν! Απλά δε θα γνωρίζουν... ποιόν ψηφίζουν...
Και αν αυτό είναι απόκρυψη στοιχείων από το εκλογικό σώμα... κι αν αυτό παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης λήψης πληροφοριών, φαίνεται πως δεν απασχολεί κανέναν απ' αυτούς που είναι εκ του νόμου επιφορτισμένοι με το καθήκον της ομαλής και απρόσκοπτης διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και με την προστασία του δικαιώματος των εκλογέων να προσέλθουν στις όποιες κάλπες έχοντας απρόσκοπτη ενημέρωση σε ότι αφορά την εκλογική αυτή διαδικασία!
Β. Γκ.

http://www.vdella.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: