Η Ελλάδα πιάνει «πάτο» στην ανταγωνιστικότητα

Έρχεται τέταρτη από το...τέλος, πίσω από τη Βουλγαρία
Τέταρτη από το ...τέλος κατατάσσεται η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα, σύμφωνα με την παγκόσμια επετηρίδα του IMD. Η χώρα μας έρχεται 57η ανάμεσα σε 60 χώρες, «πέφτοντας» τρεις θέσεις από πέρσι, λόγω υψηλής ανεργίας και χρέους.

«Χειρότερες» σε ανταγωνιστικότητα είναι η Αργεντινή, η Κροατία και η Βενεζουέλα, με την Ελλάδα να βρίσκεται μια θέση κάτω από τη Βουλγαρία. Η παγκόσμια επετηρίδα ανταγωνιστικότητας του IMD βασίζεται σε στοιχεία του 2013 και αποδίδει το πλήγμα στην ελληνική ανταγωνιστικότητα στην άσχημη εικόνα των δημοσιονομικών, τη στασιμότητα στην υλοποίηση πραγματικών επενδύσεων, καθώς και στο ρεκόρ ανεργίας για το 2013.
Η Ελλάδα, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, όπως γράφει η «Καθημερινή», έχει μεταξύ των διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως πολύ άσχημη εικόνα. Σύμφωνα με έρευνα του IMD, μεταξύ 4.300 στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως για την εικόνα των 60 χωρών - οικονομιών που εξετάζονται, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 58η θέση, κάτω από τη Ρουμανία και πάνω από την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα. Η βαθμολογία που συγκεντρώνει είναι μόλις 2,38 βαθμοί σε μία κλίμακα όπου το 0 είναι οι πλέον αρνητικές γνώμες και το 10 οι πλέον θετικές.
Πτώση και σε επιμέρους δείκτες
Η κατάταξη ως προς την ανταγωνιστικότητα προκύπτει από την εξέταση τεσσάρων επιμέρους δεικτών, στους όποιους η χώρα μας σημείωσε πτώση:
Οικονομική αποδοτικότητα: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση, την 60ή, από την 59η πέρυσι ως αποτέλεσμα των πολύ χαμηλών ταχυτήτων της εγχώριας οικονομίας, αλλά και λόγω της πολύ υψηλής ανεργίας.
Κυβερνητική αποτελεσματικότητα: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 57η θέση από την 56η θέση το 2013, λόγω κυρίως της επιδείνωσης της δημόσιας χρηματοδότησης επενδύσεων. Η Ελλάδα, ωστόσο, βελτίωσε τη νομοθεσία για το επιχειρείν, αφού στον σχετικό υποδείκτη καταλαμβάνει το 2014 την 40ή θέση από την 45η το 2013.
Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα: Στον τομέα αυτό η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, κατά επτά θέσεις, από την 47η το 2013 στην 54η φέτος. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) που αποτελεί τον εκπρόσωπο του IMD στην Ελλάδα, η πτώση σε αυτόν τον τομέα οφείλεται στη μεγάλη πτώση των επιμέρους δεικτών που συνιστούν τη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως: α) Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, β) η ανάγκη για περαιτέρω οικονομικές μεταρρυθμίσεις, γ) η στάση της κοινωνίας μας απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, κ.λπ, ζητήματα δηλαδή που επηρεάζουν αρνητικά την εξωστρέφεια και το άνοιγμα νέων αγορών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και προφανώς συνιστούν εμπόδια στην εγχώρια επιχειρηματικότητα στην προσπάθειά της για επιβίωση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
• Υποδομές: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 39η θέση από την 35η το 2013.
Υποδείξεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
Σύμφωνα με το IMD, οι κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η προσέλκυση αλλά και υλοποίηση ξένων και εγχώριων επενδύσεων, η απλοποίηση του νομικού πλαισίου για την επιχειρηματικότητα, η ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος με άξονα τη μεταποιητική δραστηριότητα και την υλοποίηση δράσεων καινοτομίας και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: