«Acrossee: βελτίωση της διασυνοριακής κινητικότητας των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Θεσπρωτίας στην Ηγουμεντίτσα, η διήμερη (4 και 5 Ιουνίου 2014) συνάντηση εργασίας του έργου “ACROSSEE-Accessibility improved at border CROSsings for the integration of South East Europe”, που υλοποιείται στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας SOUTHEAST EUROPE 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 15% από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο ACROSSEE έχει ως βασικό σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στα σύνορα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δίνοντας έμφαση στη διασυνοριακή κινητικότητα των σιδηροδρομικών και οδικών ροών, συντονίζοντας τις εθνικές διοικήσεις, υπό το φως της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Παράλληλα στοχεύει στη μείωση των χρόνων αναμονής στα σύνορα και στη διευκόλυνση της διαχείρισης των εγγράφων που απαιτούνται. Στα πλαίσια του έργου θα προταθεί επίσης μια ενιαία πολιτική για τον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τα Δυτικά Βαλκάνια. Το έργο έχει τρεις βασικούς στόχους:
1. Τη βελτίωση της διασυνοριακής προσβασιμότητας των επιβατικών και εμπορευματικών ροών με σκοπό τη μείωση του χρόνου διέλευσης από τα σύνορα.
2. Τη συμβολή στην επέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και τη βελτίωση της εκμετάλλευσης του υπάρχοντος δικτύου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και
3. Tην υιοθέτηση ενός κοινού μεταφορικού μοντέλου για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, όλοι οι παρευρισκόμενοι εταίροι αντάλλαξαν απόψεις και γνώμες για την εξέλιξη του έργου, ενώ πραγματοποιήθηκαν και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις που αφορούσαν την πορεία των επιμέρους Πακέτων Εργασίας και κάθε εταίρος έπρεπε να υλοποιήσει.
Παράλληλα, την Πέμπτη 5 Ιουνίου η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας διοργάνωσε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν εταίροι του έργου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κος Θωμάς Πιτούλης τόνισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Θεσπρωτίας στη μεταφορική αλυσίδα μέσω της σύνδεσης με την Εγνατία Οδό, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και τη γειτνίαση με την Αλβανία και ενημέρωσε για τις ενέργειες της Περιφέρειας στο έργο. Επεσήμανε ότι στόχος είναι η Περιφέρεια να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και τις στρατηγικές αποφάσεις που θα ληφθούν, με τα ανάλογα οφέλη για Θεσπρωτία και Ήπειρο, όπως οι νέες θέσεις εργασίας, η βελτίωση της προσβασιμότητας σε καίριες υποδομές και τελικά η ζητούμενη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο Αντιπεριφερειάρχης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ευρύτερης λεκάνης Αδριατικής – Ιονίου, αφού αναμένονται προγράμματα προώθησης του αειφόρου τουρισμού και των συνδυασμένων μεταφορών. Ο εκπρόσωπος του συντονιστή του έργου ACROSSEE κ. Cozzi Alberto ευχαρίστησε την Ελληνική πλευρά για την άψογη συνεργασία και αναφέρθηκε στον πολυκερματισμό της ΝΑ Ευρώπης, όπου λόγω της διαφορετικής νομοθεσίας και διαδικασιών, η πολυδιάσπαση δεν επιτρέπει κοινές εθνικές πολιτικές αυτών των κρατών. Ο ειδικός σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. κος Ευάγγελος Κατσαρός υπογράμμισε ότι το έργο μέσα από μικρής κλίμακας παρεμβάσεις σε υποδομές και διοικητική υποστήριξη, στοχεύει σε σημαντικές διευκολύνσεις όσον αφορά τις διελεύσεις προσώπων και αγαθών. Ανέφερε σαν παράδειγμα τη συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη μεταφορά εμπορευματικών φορτίων μεγάλων πολυεθνικών από το Λιμάνι του Πειραιά στην Κεντρική Ευρώπη, διασχίζοντας ολόκληρη η ενδοχώρα της ΝΑ Ευρώπης. Ενημέρωσε τέλος ότι τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στις Βρυξέλλες στην ΕΕ και σε σχετικό συνέδριο στη Βιέννη το ερχόμενο φθινόπωρο. Επίσης ο έτερος εκπρόσωπος εκ των συντονιστών του έργου κ. Ugo Poli, αναφέρθηκε στη σημασία της χάραξης στρατηγικής των περιφερειών βάση των αποτελεσμάτων έργων όπως το ACROSSEE, στρατηγικές οι οποίες θα υποστηριχθούν σε διπλωματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, από οργανισμούς όπως η Central European Initiative (CEI) που συστάθηκε πριν 25 χρόνια (1989) στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί σύντομα.

Από την πλευρά των εκπροσώπων φορέων και της τοπικής κοινωνίας: ο Δήμαρχος της Ηγουμενίτσας κος Κάτσινος Γεώργιος επεσήμανε τη σημαντικότητα του έργου για τους πολίτες για τους πολίτες της Ηγουμενίτσα. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κος Βασίλειος Διαμαντής ενημέρωσε για τρία προγράμματα για τις μεταφορές που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και τα οφέλη από αυτά. Ο υπ. δημοσίων δράσεων του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) κος Αθανάσιος Τσιούτρας τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των ερευνητικών αποτελεσμάτων για να προκύψουν εμφανή οφέλη προς την κοινωνία και έθεσε την περιβαλλοντική πλευρά της διευκόλυνσης των μετακινήσεων ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Ο κος Χρήστος Ζήγος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου ανέφερε σαν προτεραιότητες τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηγουμενίτσας με τα διευρωπαϊκό σιδηροδρομικό ευρωπαϊκό δίκτυο και τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου και ο Διευθυντής της Περιφερειακής Υπηρεσίας των Ιωαννίνων της Εγνατίας Οδού ΑΕ κος Θεμιστοκλής Σιόντης υπογράμμισε τη σημαντικότητα των οδικών συνδέσεων και δει της Εγνατίας Οδού στη μεταφορική διαδικασία και δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος από την υλοποίηση έργων όπως το ACROSSEE. Τέλος, ο κος Σκρέκος Πέτρος του Συλλόγου Τουριστικών και Ναυτικών Πρακτόρων ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα ταξιδιών με πολύωρες και αντίστροφα με σύντομες διελεύσεις συνόρων και ο κος Θωμάς Πρασάς Ειδικός Σύμβουλος, επεσήμανε ότι η μείωση του χρόνου διέλευσης των συνόρων, άρα και μετακίνησης, θα συνδράμει εν μέρει και στην αποκλιμάκωση της οικονομικής κρίσης.






Δεν υπάρχουν σχόλια: