Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Σουλίου...

Γράφει ο Πέτρος Χρήστου

Από τους τρεις δήμους στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ο ΣΥΡΙΖΑ, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν κέρδισε κανέναν. Επίσης σε σύνολο 27 δημοτικών συμβούλων στο δήμο Σουλίου, εκλεγήκαν 2 μέλη του ιδίου κόμματος, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος! Εκ του αποτελέσματος λοιπόν εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε.

Παρακάτω θα παραθέσω, κατά τη προσωπική μου γνώμη, τους λόγους για τους οποίους έχασε.
1. Πίστεψε ο υποψήφιος κ. Σακαρέλης, υποστηριζόμενος βέβαια και από άλλους και με απόφαση της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί με καλές προϋποθέσεις την κυβερνητική εξουσία, αυτό είναι αρκετό, δηλαδή, το να ηγηθεί του ψηφοδελτίου και να κερδίσει τις εκλογές. Αφού αποκλείστηκαν οποιεσδήποτε άλλες μορφές συνεργασίες (άλλο πρόσωπο ή άλλο πρόσωπο κινήσεων, δημοτικών παρατάξεων, κτλ) μέσα από εικονικές δημοκρατικές αποφάσεις και δημοκρατικού συγκεντρωτισμού διαδικασίες τέθηκε επικεφαλής. Δηλαδή χρησιμοποιώντας παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές. Αποδείχτηκε όμως ότι για μια πρωτιά δεν είναι αρκετό μόνο το ρεύμα που έχει ένα κόμμα, αλλά ότι οι εκλογές αποτελούν μία συνθετότερη διαδικασία και ότι στις αυτοδιοικητικές πάντοτε χρειάζεται και η προσωπική αποδοχή, η οποία εκ του αποτελέσματος δεν υπήρξε. Στον αντίλογο, ότι στην Παραμυθιά ήταν υψηλό το ποσοστό, εγώ επισημαίνω ότι το ίδιο το αποτέλεσμα μαρτυρά ότι ήταν εφικτή μία ήττα της σημερινής δημάρχου, αλλά με άλλον υποψήφιο. Άλλωστε αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα για τις ευρωεκλογές που ήταν πολύ κατώτερα των αυτοδιοικητικών.
2. Βασικός πυρήνας της λογικής των επιχειρημάτων του επικεφαλής και του συνδυασμού ήταν ότι σε αυτή τη μνημονιακή κατάσταση την οποία βιώνει η χώρα και η περιοχή μας, ήταν καλύτεροι από τους άλλους. Γιατί να πεισθεί όμως ο ψηφοφόρος; Τι προτείνανε και τι ήταν αυτό που τους ξεχώριζε από τους άλλους; Με τι μέσα και με ποιους τρόπους θα το πετυχαίνανε;
3. Αντί για πρόγραμμα, κάνανε διαπιστώσεις και προτείνανε απόψεις σαν τα βιβλία περί ευτυχίας, αντιμετώπισης του θυμού, για καλή ζωή, κτλ.
4. Ο επικεφαλής του συνδυασμού, με δική του πρωτοβουλία, μαθημένος στον παλαιοκομματισμό, έκανε το συνδυασμό του ομπρέλα. Όλοι χωρούσαν, ανεξαρτήτου πολιτικής ταυτότητας και κουλτούρας. Όταν γίνονται συνεργασίες όμως, γίνεται γνωστό ποιοι χώροι, κινήσεις, σχήματα, πρόσωπα, κτλ, συνεργάζονται. Γίνεται γνωστό στην κοινωνία γιατί συμφωνήσανε και σε τι. Κρατάνε την αυτοτέλεια τους. Είναι άλλο να κάνεις συνεργασίες, σταθερό και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτικής, και είναι άλλο να κάνεις συνεργασίες χωρίς πρόγραμμα και να χάνεις την ταυτότητα σου. Για παράδειγμα ενώ στην κ. Γεροβασίλη, υποψήφια περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, απαγορεύτηκε η επίσκεψη στο εκλογικό κέντρο, προς φιλική διάθεση στους δεξιούς υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο του, αντίθετα φωτογραφήθηκε με τον κ. Καχριμάνη!
5. Η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν διπλοπρόσωπη. Δηλαδή όποτε θέλουμε είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να κατέβουμε στις εκλογές και όποτε θέλουμε όχι, για να συμπληρώσει το συνδυασμό, παραγκωνίζοντας οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό και η τοπική κοινωνία τον τιμώρησε.
6. Την όλη κατάσταση βάρυνε και η εκπροσώπηση στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο. Πλειοψηφικά μία οικογενειακή και φιλική παρέα του αντιπεριφερειάρχη.
7. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ και το υποτιθέμενο ψηφοδέλτιο του χρεώθηκε την αρνητική εικόνα την οποία αποπνέει η Ε.Α.Σ. (υψηλοί μισθοί σε περίοδο μνημονίων, απολύσεις, κτλ). Είναι ακατανόητο γιατί ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει θέση στα όσα του καταλογίζει η κοινωνία, τα οποία άμεσα πλέον του τα χρεώνει και τον φθείρει.
Στις αυτοδιοικητικές, αλλά και στις περιφερειακές εκλογές καταδικάστηκαν παλαιοκομματικές διαδικασίες, πρακτικές και συμπεριφορές οι οποίες ενυπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και το έλλειμμα πολιτικής ευθυκρισίας, της ανάληψης ευθυνών για το αποτέλεσμα, καθώς μετέπειτα αναλώνονται σε γενικολογίες και περιαυτολογίες γι’ αυτό.
Καταδικάστηκε η ανοργανωσιά, η τσαπατσουλιά και η έλλειψη πολιτικού στοχασμού. Καταδικάστηκε η έλλειψη προγράμματος και θέσεων. Καταδικάστηκε η παλιά αριστερά. Μια τέτοια αριστερά αδυνατεί να προσφέρει και ως αντιπολίτευση.

Υ.Σ. Σε επίπεδο Θεσπρωτίας, καταγράφηκε μεγάλο έλλειμμα προσωπικής αποδοχής, σε σημείο ώστε πλέον να μην υπάρχει, σύμφωνα με την ψήφο προτίμησης στις εκλογές, πρόσωπο για υποψήφιος βουλευτής. Είναι το επόμενο πρόβλημα που καλείται να λύσει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι ένα: ξανά θα υπάρξει παραγκωνισμός και διαξιφισμοί γιατί βγαίνει ένας βουλευτής και όποιος επικρατήσει στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις ή θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Θεσπρωτία ένας, στο πρόσωπο του οποίου θα αποτυπώνονται όλα εκείνα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της πολιτικής και της αριστεράς, της αναζήτησης και της δημοκρατικής έκφρασης, των νέων αναγκών και των προταγμάτων για τη Θεσπρωτία των επόμενων δεκαετιών;

http://www.paramythia-online.gr/paramythia/top/3830-2014-06-27-17-58-49.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: