Αϊζενχάουερ και Ρόμελ «διάβασαν» διαφορετικά τον καιρό

Άγνωστες πτυχές από το παρασκήνιο της Απόβασης στη Νορμανδία
Το αρχηγείο της γερμανικής Βέρμαχτ «υποπτευόταν» ότι οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν «κάποια απόβαση σε ακτή απέναντι των αγγλικών» αλλά τα στοιχεία που είχε και κυρίως οι πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες στη θάλασσα της Μάγχης οδηγούσαν το αρχηγείο του Χίτλερ στο να αποκλείει απόβαση ακριβώς την ημέρα που πραγματοποιήθηκε--στις 6 Ιουνίου 1944.

Αυτά υποδηλώνουν έγγραφα του χιτλερικού στρατηγείου τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα με την εύκαιρα της 70ης επετείου της Απόβασης στη Νορμανδία.
Ένα έγγραφο της σειράς «Σημειώσεις και προβλεπτικά», υπό τα στοιχεία DC33/AP9, με ημερομηνία 4 Ιουνίου και υπογραφή ταγματάρχης Μπρεντ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Καιρικές συνθήκες (...) σφοδροί άνεμοι ως βαθμού θύελλας (...) σε όλο το μήκος των ακτών DDX3 ως DKX6 [δηλαδή από τη γαλλική Βρέστη ως το ολλανδικό Άμστερνταμ] με χαμηλή νέφωση, με πυκνά διαστήματα βροχής στη διάρκεια της ημέρας (...) Διάρκεια 36 ως 48 ώρες». Το έγγραφο προειδοποιεί να είναι «απόλυτα προσεκτικοί» οι πλοίαρχοι των σκαφών του Γερμανικού Στόλου που «προσεγγίζουν, κατευθύνονται είτε θα αγκυροβολήσουν» στις ευρωπαϊκές ακτές της Μάγχης.
Είναι γεγονός ότι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ αντιμετώπισε σοβαρές αντιρρήσεις όταν επέμεινε να αρχίσει η εκτέλεση του αποβατικού σχεδίου τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου, όπως είχε αποφασιστεί δώδεκα ημέρες νωρίτερα. Όλο το απόγευμα της 5ης Ιουνίου και ως τα μεσάνυχτα στις αγγλικές ακτές της Μάγχης επικρατούσε «mini storm, wretched weather» [μικροθύελλα, άθλιος καιρός] και οι άγγλοι αξιωματικοί του επιτελείου του αμερικανού αρχιστράτηγου, περιλαμβανομένου του Μοντγκόμερι, ήταν «κάτι πολύ περισσότερο από σκεπτικοί», έγραψε αργότερα ο Τσόρτσιλ. Ήξεραν ότι ο καιρός «δεν επρόκειτο να αλλάξει, ίσως γινόταν χειρότερος».
Υπήρχε όμως, στο βάθος, κάποια ελπίδα. Ο μυστικός μετεωρολογικός σταθμός του Χάμσιρ--μόνο ο στενός κύκλος των επιτελών του συμμαχικού στρατηγείου και ο Τσόρτσιλ γνώριζαν τις μετρήσεις του--είχε προβλέψει ότι η μίνι-θύελλα θα υποχωρούσε δυο περίπου ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 5ης Ιουνίου. Και πραγματικά. Από τις 3 ο άνεμος έπεσε, η βροχή σταμάτησε και η θάλασσα «ήταν ταραγμένη αλλά όχι σε βαθμό που να αποκλείει το εγχείρημα». Στις 4.05 τα ξημερώματα ο Αϊζενχάουερ έδωσε τη διαταγή.
Οι Γερμανοί δεν είχαν υπολογίσει στην βελτίωση του καιρού. Αντίθετα, πίστευαν ότι η θύελλα θα συνεχιζόταν. Έτσι, ο στρατηγός Ρόμελ επικεφαλής των χιτλερικών δυνάμεων στη Γαλλία που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τις συμμαχικές δυνάμεις, το απόγευμα της 5ης Ιουνίου άφησε το στρατηγείο του και πήγε στο Βερολίνο να γιορτάσει τα γενέθλια του με την οικογένεια του.[Αυτό του στοίχισε τη ζωή, επειδή ο Χίτλερ πίστευε πως «αν ήταν στη θέση του» η απόβαση θα είχε άθλιο τέλος]. Και ο αντικαταστατής του στη Γαλλία στρατηγός φον Ρούνστεντ, βλέποντας κι αυτός τον καιρό, είχε δώσει 24ωρη άδεια ακριβώς την παραμονή της απόβασης σε δυο επιτελείς του που πήγαν στο Παρίσι.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=603396


Δεν υπάρχουν σχόλια: