Εγκρίσεις προγραμματικών συμβάσεων και γνωμοδοτήσεις επί Μ. Π. Ε. από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

Στην έγκριση σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με φορείς για την υλοποίηση παρεμβάσεων στο οδικό δίκτυο και σε μνημεία της Ηπείρου, προχώρησε στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της Περιφέρειας (Π.Ε. Πρέβεζας) και του Δήμου Πρέβεζας για τις παρακάτω οδικές παρεμβάσεις:

 «Συντηρήσεις ασφαλτοστρώσεις σε οδικά τμήματα στην Π.Ε. Πρέβεζας σε περιοχές του Δήμου Πρέβεζας»
 «Συντήρηση ασφαλτόστρωση οδού από ΚΤΕΟ έως διασταύρωση 2ης επαρχιακής οδού Μύτικα- Νικόπολης»
 «Ασφαλτοστρώσεις – κατασκευή τεχνικών σε οδικά τμήματα των Δ.Δ. Σκιαδά, Βρυσούλας και Ωρωπού»
 «Ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού στο Δ.Δ. Σαμψούντας»
 «Κατασκευή οδού αντιπυρική προστασίας στο Δ.Δ. Στεφάνης – Β’ Φάση».

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού και την Ιεράς Μητρόπολης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας για το έργο «Στερέωση – αποκατάσταση Ι.Μ. Αγίας Μαρίνας Χαραυγής Φιλιατών», προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, καθώς και με το Δήμο Ζαγορίου για το έργο «Αποκατάσταση ομβροδεξαμενής στο Δ.Δ. Ανθρακίτη (προμήθεια υλικών)», προϋπολογισμού 11.400 ευρώ.

Ακόμη εγκρίθηκε η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Ζηρού) για την εκτέλεση του έργου «Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού 2.600.000 ευρώ, ως προς τη διάρκεια του έργου. Αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μέχρι τις 31/12/2015, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.

Γνωμοδοτήσεις για Μ.Π.Ε.

Εκτενής ήταν η συζήτηση σχετικά με τη γνωμοδότηση των Μ.Π.Ε. για την μετεγκατάσταση μονάδων οστρακοκαλλιέργειας (μύδια) δυναμικότητας 160 τόνων/ έτος, στη θέση «Κόλπος Νήσων Κούραμος», Λωρίδα Σαγιάδας, Π. Ε. Θεσπρωτίας. Με αφορμή τη σχετική συζήτηση η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Τ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως πάγια θέση της Περιφερειακής Αρχής είναι να λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικά τεκμηριωμένες αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 «Λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας, (εναρμόνιση με την τρέχουσα νομοθεσία), δυναμικότητας 24.000 πτηνών πάχυνσης, εγκατεστημένη στη θέση «Μπουσούλιζα», της Τ.Κ. Φιλιππιάδας, του Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας»- κατατάσσεται στην ομάδα 7η υποκατηγορία Α2
 «Εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας, ισχύος 510 Kwel από βιοαέριο, στη θέση «Νησί» του Δ.Δ. Νέας Κερασούντας, Δήμου Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας» - κατατάσσεται στην ομάδα 2η υποκατηγορία της 1ης κατηγορίας – κατ. Α2
 «Λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας(εναρμόνιση με την τρέχουσα νομοθεσία),δυναμικότητας 20.000 πτηνών πάχυνσης, εγκατεστημένη στη θέση «Γλύντζα», της Τ.Κ. Κερασώνα, του Δ. Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας» - κατατάσσεται στην ομάδα 7η υποκατηγορία Α2
 «Λειτουργία πτηνοτροφικής μονάδας(εναρμόνιση με την τρέχουσα νομοθεσία),δυναμικότητας 29.120 πτηνών πάχυνσης, εγκατεστημένη στη θέση «Ομορφάδα», της Τ.Κ. Γυμνότοπου, του Δ. Ζηρού, Π.Ε. Πρέβεζας» - κατατάσσεται στη ομάδα 7η υποκατηγορία Α2
 «Αιολικός Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 8MW, στη θέση «Πύργος Ελάτου Κορφοβουνίου», Δήμου Αρταίων Π.Ε. Άρτας», με τον όρο να ληφθεί υπόψη το θέμα του ιδιοκτησιακού της περιοχής με εξασφάλιση της συναίνεσης των ιδιοκτητών της έκτασης για τη δημιουργία και λειτουργία του Πάρκου.

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά επί του περιεχομένου του φακέλου δικαιολογητικών για την ανανέωση (παράταση της χρονικής διάρκειας ισχύος) και τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 120756/03-06-1997 ΚΥΑ ΕΠΟ (όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει) για την κατασκευή και λειτουργία του οδικού τμήματος της παράκαμψης Άρτας συμπεριλαμβανομένου τμήματος 1 χλμ. περίπου της συνδετήριας οδού με την πόλη της Άρτας, ως προς τον οριστικό σχεδιασμό της οδού και την τοποθέτηση σταθμών διοδίων».

Με αφορμή το αίτημα για τη συζήτηση στην Επιτροπή των εξελίξεων με την εκποίηση εκτάσεων και εγκαταστάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ και στην περιοχή της Ηπείρου, η κ. Καλογιάννη υπογράμμισε πως κάθε συζήτηση επί του θέματος θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από επίσημες ανακοινώσεις. "Δεν μπορεί να γίνει ουδεμία συζήτηση επί του θέματος αυτού ή οποιουδήποτε άλλου θέματος, εάν δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και φάκελος έργου. Δεν μπορούν να αποτελούν βάση συζήτησης μόνο δημοσιεύματα του Τύπου".





Δεν υπάρχουν σχόλια: