Έργα ύψους 500.000 ευρώ προωθεί η Περιφέρεια για την εξυπηρέτηση της ορεινής κτηνοτροφίας

Παρεμβάσεις ύψους 500.000 ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει η Περιφέρεια Ηπείρου για την στήριξη και εξυπηρέτηση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων σε δημόσιες δασικές εκτάσεις των τοπικών κοινοτήτων Μικρού και Μεγάλου Περιστερίου, Μικρής και Μεγάλης Γότιστας Δήμου Μετσόβου και Συρράκου- Καλλαρυτών Δήμου Βορείων Τζουμέρκων της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Πρόκειται για πιλοτική δράση, που χρηματοδοτείται από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013", και όπως ανέφερε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε Ημερίδα της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, επιδίωξη της Περιφερειακής Αρχής, είναι να επεκταθεί αυτό και σε άλλες περιφερειακές και εδαφικές ενότητες τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Η υλοποίηση των μελετών και των έργων θα γίνει βάσει προγραμματικής σύμβασης που έχει συναφθεί μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΥΠΕΚΑ και με τη συνεργασία της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου και είναι απόρροια πρωτοβουλιών που είχε αναλάβει η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατιάνα Καλογιάννη. Η προγραμματική σύμβαση εγκρίθηκε με απόφαση που υπογράφτηκε στις 8 Ιουλίου 2014, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Βάσει αυτής προβλέπεται η κατασκευή 10-11 στεγάστρων, 7 οβροδεξαμενών και αναλόγως του διαθέσιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεις για βελτιώσεις δύσβατων σημείων των δρόμων προσπέλασης.

Στην ομιλία του ενώπιον των μελών της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς, μεταξύ άλλων, στις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στα προβλήματα των βοσκοτόπων, στο καθεστώς παραχώρησης δημόσιων εκτάσεων για κτηνοτροφική χρήση, καθώς και στις προοπτικές που δημιουργούνται για τη βελτίωση των αγροτικών υποδομών μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, τμήμα του οποίου θα διαχειριστεί η αιρετή Περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: