Ιστορικές στιγμές στην ενθρόνιση Μάξιμου

 Εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου 
Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου έγινε η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Ο Ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος, μέσα κι έξω, με κλήρο και λαό που φώναξε «άξιος» για το νέο Δεσπότη. Η ενθρόνιση έγινε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και πλήθους μητροπολιτών από την χώρα. Εκπροσωπήθηκε επίσης το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και η Μητρόπολη Γερμανίας, εκεί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μάξιμος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας ενώ παραβρίσκονταν ο Υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας, η Εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Άννα Ασημακοπούλου, ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής κι άλλοι.

Ιστορική από κάθε άποψη χαρακτηρίζεται η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου. Ενθρόνιση που έγινε με όλο το ορθόδοξο τελετουργικό και χωρίς υπερβολές.
Από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, η Ελλαδική Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλησαν να διαλύσουν σκιές και σύννεφα που επέφερε στις σχέσεις τους η εκλογή του νέου μητροπολίτη σε μία από τις πιο ισχυρές επαρχίες των Νέων Χωρών.
Κι αυτό έγινε σαφές τόσο με την ομιλία του Αρχιεπισκόπου όσο και του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου που εκπροσώπησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Πέραν αυτού ο νέος Μητροπολίτης έδειξε από την αρχή ότι γνωρίζει πολύ καλά που έρχεται και τι καλείται να διαχειριστεί.
Μάλιστα δεν δίστασε από την αρχή να αναφερθεί στο ακανθώδες ζήτημα των κληροδοτημάτων και να ξεκαθαρίσει τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος θα κινηθεί.
Σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν εντυπωσιακή η μαζική παρουσία κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα εκτιμάται ότι στην κεντρική πλατεία που έγινε η υποδοχή του νέου Μητροπολίτη ήταν παρόντες πάνω από δέκα χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής. Πέραν αυτού ο νέος Μητροπολίτης έδειξε από την αρχή ότι γνωρίζει πολύ καλά που έρχεται και τι καλείται να διαχειριστεί.
. Εκρηκτικά γεμάτη μέσα κι έξω η Μητρόπολη όπου έγινε η τελετή της ενθρόνισης.
Ο νέος Μητροπολίτης υποσχέθηκε υπακοή στην Ιεραρχία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας και πνευματική υπακοή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θα αποτελεί τον πρώτο εργάτη κι διάκονο της Μητρόπολης Ιωαννίνων.
Η εκπροσώπηση του Πατριαρχείου δια του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου θεωρείται υψηλή και σαφής η προσπάθεια που έγινε και από τις δύο πλευρές για εκτόνωση της όποιας έντασης μπορεί να προκάλεσε η εκλογή του Μάξιμου.
Άλλωστε και ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πρόκειται για μία Μητρόπολη η οποία ανήκει πνευματικά στον Οικουμενικό Θρόνο.
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του για αλλαγές και ρήξεις, δήλωσε γνώστης των προβλημάτων που υπάρχουν, ζήτησε συνεργασία με όλους και έδωσε το στίγμα που θα ακολουθήσει σε πρακτικά θέματα αλλά και σε εκκλησιαστικά και πνευματικά.
epiruspost


Δεν υπάρχουν σχόλια: