Πέθανε ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, τελευταίος υπ. Εξωτερικών της ΕΣΣΔ

«Ηταν ξεχωριστός άνθρωπος, ήμασταν φίλοι»: Ο Γκορμπατσόφ αποχειρέτησε τον Σεβαρντνάτζε
Ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, πρώην πρόεδρος της Γεωργίας και υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ στην εποχή του Γκορμπατσόφ ως και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, μετέδωσε τη Δευτέρα ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας και επιβεβαίωσε η προσωπική γραμματέας του Σεβαρντνάντζε.

Η Μαρίνα Νταβιτασβίλι δήλωσε πως ο Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε απεβίωσε έπειτα από μακρά ασθένεια, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σεβαρντνάτζε γεννήθηκε στο Μαμάτι στις 25 Ιανουαρίου 1928. Σε ηλικία 20 ετών έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης. Την περίοδο 1965 - 1972 ήταν υπουργός Εσωτερικών της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Γεωργίας.

Ενα από τα κεντρική πρόσωπα της Γκλάσνοστ και της Περστρόικα, της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που υιοθέτησε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ μετά την άνοδό του στην εξουσία της ΕΣΣΔ, ο Εντβαρντ Σεβαρντνάτζε διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης από το 1985 μέχρι το 1991 μέχρι δηλαδή και τη διάλυση της.

Ως επικεφαλής της σοβιετικής διπλωματίας ο Σεβαρντνάτζε επέβλεψε την πολιτική προσέγγισης με τη Δύση και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Επίσης έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Γερμανίας.

Ωστόσο, η μετέπειτα πολιτική του σταδιοδρομία σημαδεύτηκε από πόλεμο και ταραχές. Τα οκτώ χρόνια της προεδρικής του θητείας τερματίστηκαν το 2003, όταν αναγκάστηκε να παραχωρήσει την εξουσία κατά την «Επανάσταση των Ρόδων». Η εικόνα του Σεβαρντνάντζε είχε ήδη επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ στη μικρή δημοκρατία του Νοτίου Καυκάσου σοβούσε η οικονομική κρίση και η ανεξέλεγκτη διαφθορά. Η παραίτησή του το 2003 τού επέτρεψε να διατηρήσει λίγο από το κύρος του.

Το 2004 τον διαδέχθηκε ο φιλοδυτικός Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος παρέμεινε στην ηγεσία της χώρας μέχρι το 2013. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας επιδεινώθηκαν δραματικά επί της προεδρίας του διαδόχου του Σεβαρντνάτζε, ο οποίος επιδίωξε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ηταν ένας πολύ ικανός άνδρας, ταλαντούχος, πολύ πρόθυμος να συνεργαστεί με τον λαό, με όλη την κοινωνία», δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο ραδιόφωνο Ηχώ της Μόσχας, ένας από τους πρώτους που αντέδρασαν δημόσια στο θάνατο του Σεβαρντνάτζε. Ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔ είπε ότι ο Σεβαρντνάντζε ήταν «ο ιδανικός εκπρόσωπος» για τη Γεωργία. «Μαζί του, μπορούσες να μιλήσεις ευθέως, να εργαστείς καλά».

Στο πρακτορείο Interfax ο Γκορμπατσόφ δήλωσε ότι ο γεωργιανός πολιτικός ήταν ένας «ξεχωριστός άνθρωπος με ισχυρό χαρακτήρα και γεωργιανό ταμπεραμέντο», τονίζοντας ότι ήταν φίλοι.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα ειλικρινή του «συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους οικείους του και σε όλο τον γεωργιανό λαό».
Σεβαρντνάτζε




Δεν υπάρχουν σχόλια: