Απαλλαγή ΦΠΑ για τα μπλοκάκια κάτω των 10.000 ευρώ

Με τροπολογία Χαρδούβελη
Την απαλλαγή των ελεύθερων επαγγελματιών με κύκλο εργασιών κάτω των 10.000 ευρώ από την υποχρέωση είσπραξης και καταβολής ΦΠΑ προανήγγειλε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
Στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης - με την οποία επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» του περασμένου Σαββάτου - στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη στη Βουλή, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις που είχαν στην προηγούμενη διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ.

Ηδη από το μεσημέρι, στην τοποθέτησή του στη Βουλή ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε προαναγγείλει μια πρωτοβουλία στο ζήτημα της φορολόγησης: «Αυτό το πολυνομοσχέδιο περιέχει μόνο προαπαιτούμενα. Κάθισα στη Βουλή για να ακούσω τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρέπει να τρέξω στο υπουργείο γιατί ακόμη είμαστε σε διαπραγμάτευση για ορισμένα πράγματα. Άρα, πιθανόν να σας φέρω και κάτι καινούριο μέχρι τις 19.30» είχε πει το μεσημέρι. Τελικά το «καινούργιο» το έφερε στις 7 μ.μ.

Πάντως το όριο των 10.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από παράγοντες της αγοράς. Την περασμένη Κυριακή, σχολιάζοντας το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ, είχε χαρακτηρίσει την απαλλαγή μέτρο στη σωστή κατεύθυνση αλλά παρατήρησε ότι το όριο των 10.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πώς το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελικά το βράδυ της Τετάρτης είχε προκαλέσει ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, καθώς σε μια σειρά από ρυθμίσεις διαφώνησαν έντονα βουλευτές της πλειοψηφίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: