Κατοχική βία σε Ελλάδα και Ευρώπη

Διεθνές ιστορικό συνέδριο διοργανώνεται στις 16 και 17 Αυγούστου, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για το ολοκαύτωμα του Κομμένου.
Τίτλος του συνεδρίου είναι «Κατοχική βία, 1939-1945: η ελληνική και ευρωπαϊκή εμπειρία» και θα γίνει στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Άρτα.

Την πρώτη μέρα, στις 17.00, θα μιλήσουν οι Βαγγέλης Τζούκας (δρ. Κοινωνιολογίας) με θέμα «Η βαρβαρότητα της ναζιστικής βίας στην κατεχόμενη Ευρώπη και η ανάδυση της Αντίστασης» και ο Νίκος Ζάικος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) με θέμα «‘Κάθε διεθνής συνθήκη είναι κουρελόχαρτο’.
Σχετικά με τη μετάλλαξη του διεθνούς δικαίου στη ναζιστική Γερμανία». Η πρώτη συνεδρία είναι αφιερωμένη στην κατοχική βία στην Ήπειρο: 18.15-18.35: Δημήτρης Αποστολόπουλος (Ακαδημία Αθηνών) «Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ως πρόφαση για εγκλήματα πολέμου: συμπεράσματα από τη δράση της 1ης ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ στην Ήπειρο» και αμέσως μετά ο Κριστόφ Γκουστάβους-Σμινκ (Πανεπιστήμιο Βρέμης) με θέμα «Η καταστροφή των Λιγγιάδων: ένα ατιμώρητο έγκλημα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα». Θα ακολουθήσουν το βράδυ μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις μνήμης στο κέντρο του Κομμένου.

Την Κυριακή 17 Αυγούστου, ο Αλεξάντερ Ζίβοτις (Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου), θα μιλήσει με θέμα «Typology of violence in Serbia during the Second World War» στην πρώτη πρωινή συνεδρία. Ο Μπεν Σέπερντ (Πανεπιστήμιο Γλασκώβης), με θέμα «Guerrilla warfare, counter-insurgency and civil war in Yugoslavia 1941-44» και ο Λοΐκ Αρτιαγκά (Πανεπιστήμιο Λιμόζ), με θέμα «Oradur-Sur-Glane: towards a cultural history». Η Ιζαμπέλα Ινσοβίμπιλε (Πανεπιστήμιο Νάπολης) με θέμα «Italians between perpetrators and victims: Policy of World War II memory in Italy from Domenikon to Kefalonia» και ο Φαμπιέν Αρσαμπό (Πανεπιστήμιο Λιμόζ), «12-8-1944: the massacre of Santa Anna di Stazzema».

Η τρίτη συνεδρία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Παίρνουν μέρος η Χριστίνα Βαμβούρη (σχολική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μαυρίδης (φιλόλογος), «Συνεργασία-συμμετοχή των κατοίκων του νομού Καβάλας με τα σώματα αντίσταση κατά των Βουλγάρων 1941-1944». Ο Παναγιώτης Αμπεριάδης (ερευνητής ιστορίας) με θέμα «Οι μορφές και οι πρακτικές βίας της βουλγαρικής κατοχής στην επαρχία Νέστου Καβάλας: η περίπτωση της Αχλαδινής». Όλγα Διαμάντη (φιλόλογος), «Η καταστροφή του Χορτιάτη (2/9/44): συμβολή στην τοπική ιστορία της κοινότητας». Βάιος Καλογριάς (Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο), «Κόκκινη τρομοκρατία και μαύρη αντίδραση. Μορφές της εμφυλιοπολεμικής βίας στη Χαλκιδική 1943-44».

Η τέταρτη συνεδρία έχει τίτλο «Κατοχική βία στη Θεσσαλία και στη Νότια Ελλάδα: Βασιλική Λάζου (μεταδιδ. υπότροφος Παν. Θεσσαλίας)-Δημήτρης Σκαλτσής (ιστορικός) «Ιταλοί, Γερμανοί και οι πρόθυμοι συνεργάτες τους. H κατοχική βία στην πόλη του Βόλου». Φιλομένη Τόλια (Πάντειο), «Τα καμένα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας στη διάρκεια της Κατοχής. Η περίπτωση Τσαριτσάνης», Μιχάλης Δεσύπρης (ΕΚΠΑ) «Η κατοχική πείνα στη Νίκαια Αττικής (Κοκκινιά) και η δημογραφική τύχη της πόλης 1941-44», Παναγιώτης Κομιανός (Πάντειο) «Η γερμανική κατοχική βία στην Αχαΐα. Η πολιτική των αντιποίνων και η καταστροφή των Καλαβρύτων», Βάσω Κομπιλάκου (Πάντειο) «Η προσβολή του θρησκευτικού συναισθήματος μέσα από αποτυπώσεις πρακτικών βίας του αντιαντάρτικου πολέμου: μια ατυχής πρακτική ή μια συνεχής αναπαράσταση κοινωνικών πρακτικών και νόμων;».

Η πέμπτη συνεδρία έχει τίτλο «Κατοχική μνήμη, πολιτικές συντήρησης και διαχείρισης στην Ευρώπη»: Έλλη Λεμονίδου (Πανεπιστήμιο Πατρών), «Όψεις και πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Πολωνία. Η επώδυνη διαχείριση μιας σύνθετης μνήμης», Κώστας Κατσάνος (Δρ. Ιστορίας) «Η διαχείριση της μνήμης του Jasenovac πριν και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας», Σταυρούλα Μαυρογένη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στα σχολικά εγχειρίδια των κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας», Ηλίας Γ. Σκουλίδας, (ΤΕΙ Ηπείρου), « Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας’ και ‘Εμφύλιος πόλεμος’: ιστοριογραφικές προσεγγίσεις στην αλβανική ιστοριογραφία για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: