Τιμήθηκαν οι ήρωες της μάχης της Μενίνας

Με σεμνότητα, αλλά και πατριωτική υπερηφάνεια, τελέστηκε το καθιερωμένο ετήσιο θρησκευτικό μνημόσυνο, από τον δραστήριο Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Νομού Θεσπρωτίας (με πρόεδρο τον αξιωματικό ε.α. Βύρωνα Κάτσιο, γιο του μαχητή της Μενίνας, αείμνηστου συνταγματάρχη Ηλία Κάτσιου) για τους ήρωες, που έπεσαν μαχόμενοι εναντίον των Γερμανών και των συνεργατών τους Αλβανοτσάμηδων, στη Μενίνα Θεσπρωτίας.

Οι επίσημοι τοπικοί φορείς και κάτοικοι της περιοχής, τίμησαν τους πεσόντες στη δύσκολη, αλλά νικηφόρα μάχη της Μενίνας. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Θεσπρωτός Υφυπουργός Εργασίας Αντ. Μπέζας (κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της Βουλής και της Κυβέρνησης), ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Θωμάς Πιτούλης, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Φιλιατών Σπ. Παππάς, κ.α.
Παλαιοί αγωνιστές, που παραβρέθηκαν, δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τη συγκίνησή τους. Μετά τη θεία λειτουργία στο ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ στο μνημείο, που έχει στηθεί προς τιμή τους και κατατέθηκαν στεφάνια. Όπως τονίστηκε στους χαιρετισμούς και την πανηγυρική ομιλία από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Βύρωνα Κάτσιο, «η γιγαντομαχία της Μενίνας είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της Θεσπρωτίας που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου». Ακόμη αναφέρθηκε ότι «η μάχη της Μενίνας έγινε την 17η-18η Αυγούστου 1944, κατόπιν διαταγής του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής. Οι δυνάμεις της Χ Μεραρχίας του ΕΔΕΣ, με διοικητή τον Συνταγματάρχη Βασίλειο Καμάρα έφεραν σε πέρας και με απόλυτη επιτυχία μια δύσκολη αποστολή, που τους ανέθεσε ο Ναπολέων Ζέρβας. Η Μενίνα αποτελούσε αξιόλογο κόμβο συγκοινωνιών, όχι μόνο για τους αντάρτες αλλά και για τους κατακτητές. Οι Γερμανοί έχοντας τον έλεγχο της περιοχής, μπορούσαν να εφοδιάζουν φυλάκια τους στην Ηγουμενίτσα, στους Φιλιάτες και στη νήσο Κέρκυρα από τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα. Από την άλλη οι Τσάμηδες, που συνεργάζονταν ανοιχτά με τις κατοχικές δυνάμεις, με φανατισμό ενίσχυαν τους Γερμανούς».
• Tα ονόματα των 25 συνολικά νεκρών ηρώων της θρυλικής μάχης της Μενίνας: Ταγματάρχης Ντέϊβιντ Ουάλλας, Ανθ/γός Πέτρος Λαλαγιάννης, Ανθ/γός Αχιλλεύς Μπίστης, Ανθ/γός Λάζαρος Τρίμπος, Ανθ/στής Θεόδωρος Γαλάνης, Επιλοχίας Ελευθέριος Γκορτζής, Επιλοχίας Γεώργιος Μετσοβίτης, Ενωματάρχης Βασίλειος Τσέτσος, Οπλαρχηγός Κωνσταντίνος Κωλέτσας, Δεκανεύς Δημήτριος Κοκοράβας, Αντάρτες: Νικόλαος Αμπελογιάννης, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Σωτήριος Ζορμπάς, Μιχαήλ Ιωάννου, Γεώργιος Κοψίδης, Βασίλειος Κουλούρης, Δημήτριος Κωλέτσας, Νικόλαος Μέξης, Σπυρίδων Σοαπρίκης, Θεόδωρος Τσινέλος, Νικόλαος Τσουκνιάς, Γεώργιος Φύσσας, Νικόλαος Χαρίτος, Ιωάννης Χρήστου.
Η.Μ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: