Κάτω τα χέρια απ’ την παράδοση

Του Κώστα Μπατσή

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, όσο αφορά την παραδοσιακή μας μουσική και την απόδοσή της από πολλά, δυστυχώς, μουσικά «παραδοσιακά» σχήματα.
Γνωρίζουμε ότι στην Ήπειρο οι παραδοσιακές μουσικές «ζυγιές» αποτελούνται από κλαρίνο, λαούτο, βιολί και ντέφι. Τα προαναφερόμενα μουσικά σχήματα, ο θεός να τα κάνει, κράτησαν μόνο το κλαρίνο και αντικατέστησαν τα άλλα όργανα με ηλεκτρική κιθάρα, αρμόνιο, ντράμς κλπ.

Όσο για τον ήχο, που φτιάχνουν με τις ώρες για να τον πετύχουν «όσο γίνεται καλλίτερα», τον γεμίζουν με echo και αλλοιώσεις, έτσι ώστε να μην καταλαβαίνουμε τι ακούμε… ούτε ποιο τραγούδι λένε, ούτε ποιος παίζει, ούτε ποιος τραγουδάει, όλοι ακούγονται το ίδιο άσχημα…(αυτοί πιθανόν να νομίζουν ότι ακούγονται καλά).
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (ΠΣΕ) προσπαθεί πάντα στις εκδηλώσεις της να χρησιμοποιεί γνήσιους μουσικούς και τραγουδιστές με τα παραδοσιακά όργανα, όπως τα ξέρουμε. Οι περισσότερες αδελφότητες αποδήμων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνουν το ίδιο ακολουθώντας πιστά την παράδοση. Αντιθέτως στην Ήπειρο, στα πανηγύρια πολλών χωριών, χρησιμοποιούν μουσικούς, τραγουδιστές και όργανα που κακοποιούν την παράδοση και τα αυτιά μας.
Η Ήπειρος, δόξα τω θεώ, έχει μεγάλη ποικιλία μουσικών ρυθμών και τραγουδιών και δεν έχει ανάγκη αυτήν την κακογουστιά, που κάνει όλα τα τραγούδια να μοιάζουν μεταξύ τους. Συνήθως πιάνουν έναν απλό ρυθμό που τραβάει με τις ώρες, τα πωγωνίσια τα κάνουν τσιφτετέλια, τα τσάμικα, που σπάνια παίζονται, εκτελούνται σαν σκυλάδικα και μύρια όσα…
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ορισμένα κανάλια μαγνητοσκοπούν τις κακόγουστες αυτές εκδηλώσεις και τις προβάλουν συνέχεια. Αυτοί κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά. Νομίζει κανείς ότι αυτά είναι τα «Ηπειρώτικα».
Η δικαιολογία για τα παραπάνω είναι: -Αυτά θέλουν οι νέοι μας! Μεγάλο λάθος! Στην εποχή μας υπάρχουν μουσικά σχολεία και πολιτιστικοί σύλλογοι με χορευτικά τμήματα που τα παρακολουθούν χιλιάδες νέοι και ξέρουν πολύ καλά να ξεχωρίζουν ποιοι είναι οι σωστοί μουσικοί και ποια τα παραδοσιακά τραγούδια.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεματοφύλακας της παράδοσης, είναι το καταφύγιο κι η ελπίδα μας συνάμα. Ευελπιστούμε ότι ο συντοπίτης μας Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, λάτρης της ηπειρωτικής παράδοσης, θα κάνει κάτι για την προστασία της μουσικής μας κληρονομιάς.
Το Υπουργείο Παιδείας; Αληθεύει ότι τα μουσικά σχολεία πάνε για κλείσιμο;
ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!!

1 σχόλιο:

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ είπε...

Μεγάλη κουβέντα ο τίτλος «κάτω τα χέρια από την παράδοση». Μάλλον ο συγγραφεύς του άρθρου τον χρησιμοποίησε για εντυπωσιασμό παρά να θίξει την ουσία του θέματος.
Ποια είναι η παράδοση και ποιος είναι ο κάτοχος που δήθεν θίγεται;
Η λαϊκή μας παράδοση και κατ’ επέκταση η μουσική μας παράδοση σκυλεύται ασύστολα από αυτούς που δήθεν τη προστατεύουν και την προβάλουν.
Θα μπορούσε κάλλιστα ο αρθογράφος. αφού προβάλλει την Πανηπειρωτικη ως θεματοφύλακα της παράδοσης να μας πει με ποιο τρόπο η Ππανηπειρωτικη συμβάλλει σε αυτό. Εκεί θα φανεί ο ΣΥΡΙΖαιικος και κατ’ επέκταση αριστερίστικος λαϊκισμός που μας οδήγησε στα σημερινά χαλιά που ορθώς περιγράφει ο αρθογράφος αλλά δεν μας λέει πως αυτά δημιουργηθήκαν και από ποιους