Στις κάλπες για την ΠΕΔ Ηπείρου…

Κρίσιμη αναμέτρηση για την απόλυτη αυτοδυναμία!
Εκατόν είκοσι πέντε αντιπρόσωποι, από τους δεκαοκτώ δήμους της Ηπείρου καλούνται να εκλέξουν τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ.
Καλούνται, ουσιαστικά να επιλέξουν, εκείνους που θα καταφέρουν να καταστήσουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, μια δυνατή αυτοδιοικητική φωνή κι ένα όργανο διεκδίκησης αλλά και προβολής των ηπειρωτικών θεμάτων.
Μετά την παρακμή που βίωσε η ΠΕΔ την τελευταία τριετία, καλούνται ουσιαστικά να αναζητήσουν τα πρόσωπα που θα δώσουν κύρος στο όργανο και θα το μετατρέψουν σε ένα πραγματικό εργαλείο για όλους τους δήμους.


Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν, άλλες δημόσιες κι άλλες σε κλειστό κύκλο, ήταν κοινή η παραδοχή, ότι η απελθούσα διοίκηση υπό τον Γιάννη Παπαλέξη, δεν κατάφερε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Συχνά μάλιστα η διοίκηση αντί να βγει δυναμικά για σοβαρά θέματα της αυτοδιοίκησης επέλεξε να αναλώνεται στην υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων αμφιβόλου αποδοτικότητας και σκοπιμότητας και να μείνει μακριά από όσα απασχολούσαν τους πολίτες.
Στις ίδιες συζητήσεις τονίζονταν η ανάγκη της αλλαγής πλεύσης.
Αυτό ουσιαστικά κρίνεται στην κάλπη.
Οι αριθμητικοί συσχετισμοί ευνοούν την κεντροδεξιά παράταξη. Η ουσιαστική μάχη, εκτιμάται, ότι δίνεται ουσιαστικά για μία από τις 21 συνολικά έδρες.
Αν δηλαδή το ψηφοδέλτιο με επικεφαλής το Γιάννη Λώλο καταφέρει να κερδίσει τους δέκα συν ένα, που θα δώσει την απόλυτη πλειοψηφία ή όχι.
Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, μέχρι και την τελευταία στιγμή το τοπίο παρέμενε θολό. Το ψηφοδέλτιο τελικά κατατέθηκε χθες το μεσημέρι, με δημάρχους του χώρου να κρατούν αποστάσεις και να μην είναι υποψήφιοι. Παρότι δεν έχει ειπωθεί δημόσια το παραμικρό για το πρόσωπο που θα διεκδικήσει τη θέση του προέδρου, στην περίπτωση ανατροπών, η παρουσία του Θωμά Μπέγκα, θεωρείται ότι εμπεριέχει και την φιλοδοξία του να βρεθεί στη θέση του προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου.
Καταλυτικό ρόλο, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας, θα έχουν τα μέλη που θα προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέρχεται με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, όπως και ο Δημήτρης Τασούλας του ΚΚΕ, που ως μεμονωμένος διεκδικεί την εκλογή του.
Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Du Lac και εκτιμάται ότι δύο ώρες αργότερα θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα.
Στο στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς μαζί με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο θα δώσουν την μάχη για την προεδρία της ΠΕΔ οι Δήμαρχοι Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, Μετσόβου Κώστα Τζαφέα, Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου, Ζηρού Νίκο Καλαντζή, Νικολάου Σκουφά Ευστάθιου Γιαννούλη και Πάργας Αντώνη Νάστα και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Βλέτσας, Γρηγόρης Γκίκας, Δημήτρης Εξάρχου και Χαράλαμπος Παπάζογλου.
Στο ψηφοδέλτιο που έχει ως πολιτική αφετηρία το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ μετέχουν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας,Β. Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και Σουλίου Σταυρούλα Μπραίμη Μπότση καθώς και 6 δημοτικοί σύμβουλοι οι Γεωργία Γιώτη , Δημήτρης Κατσιπανέλης, Γιώργος Παπαδιώτης Γιάννης Παπαλέξης Μηνάς Παππάς και Φίλιππος Τσουμάνης.
Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν οι: Νάτσης Λάζαρος και Γιάννης Στέφος Ματσάγκας Μανώλης, Κιτσαντά Λίτσα, Βασιλείου Δημήτρης, Νταής Αντρέας και Σακαρέλης Δημήτρης.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/27612-2014-10-09-21-50-43.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: