Εντάσεις, διαξιφισμοί, προστριβές στην ΠΕΔ και μία έδρα να μένει στον «αέρα»

Ποιοι εκλέγονται στη νέα διοίκηση
Εντάσεις, προστριβές, έντονοι διαξιφισμοί, μία εφορευτική επιτροπή να τα έχει χαμένα, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης να είναι απών, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ επίσης και μετά από ένα τετράωρο η κατανομή των εδρών δεν κατέστη εφικτή.
Όλα ξεκίνησαν από το παράδοξο αποτέλεσμα της κάλπης, το οποίο μετά την πρώτη και δεύτερη κατανομή δεν άφηνε το παραμικρό υπόλοιπο.
Έτσι η παράταξη του Γιάννη Λώλου βγήκε πρώτη με δέκα έδρες, η παράταξη ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ πήρε οκτώ έδρες και δύο η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 21η έδρα αποτέλεσε το μεγάλο γρίφο. Κι εκεί η πλειοψηφία της εφορευτικής επιτροπής, στάθηκε αδύναμη να δώσει λύση. Από τη μία η άγνοια της νομοθεσίας, από την άλλη πολιτικές σκοπιμότητες, όπως τονίστηκε έντονα στο παρασκήνιο, κράτησε τη διαδικασία μετέωρη επί ώρες.
Δήμαρχοι από τον κεντροδεξιό χώρο διαπληκτίστηκαν έντονα με μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής τονίζοντας ότι έχουν υποχρέωση να εκδώσουν αποτέλεσμα. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα.
Γιατί μόνο με την έκδοση αποτελέσματος μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε προσφυγή.

Η Εφορευτική επιτροπή έκρινε ότι αδυνατεί να πράξει κάτι τέτοιο και όπως αναγράφει στα πρακτικά παραπέμπεται «στα αρμόδια όργανα». Όμως και πάλι κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα αρμόδια όργανα.
Ενώ η κατάσταση οδηγούνταν σε αδιέξοδο, η παρουσία της Γενικής Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Βίκυς Ευταξά, η οποία παρουσίασε την πρόβλεψη του νόμου, λειτούργησε ως κόκκινο πανί, με δημάρχους του κεντροαριστερού χώρου να αντιδρούν έντονα και να κάνουν λόγο για παρεμβάσεις στα αυτοδιοικητικά πράγματα!
Εν μέσω της διαδικασίας και των διαπληκτισμών αποφασίστηκε να ζητηθεί η άποψη του Νομικού Συμβούλου της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Ζυγούρης απέστειλε εγγράφως τη νομοθεσία και ερμηνεύοντάς την απεφάνθη ότι η έδρα που απομένει πηγαίνει υπέρ του πρώτου συνδυασμού.

Στην προκειμένη περίπτωση υπέρ του Γιάννη Λώλου, ο οποίος με την έδρα αυτή έχει την απόλυτη αυτοδυναμία στην ΠΕΔ.
Παρόλα αυτά, η κατανομή μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει ενώ αναζητούνταν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος είχε αποχωρήσει πολύ νωρίτερα, προκειμένου να υπογράψει τα πρακτικά ως όφειλε.

Η απουσία του κ. Μπέγκα, που ως πρόεδρος της Συνέλευσης όφειλε να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή μέχρι και τη λήξη της, όπως και του απερχόμενου προέδρου Γιάννη Παπαλέξη που είχε την ευθύνη για την προετοιμασία της, σχολιάστηκε δυσμενώς από μερίδα δημάρχων που παρέμειναν μέχρι τα μεσάνυχτα στο χώρο διεξαγωγής.
Στα πρακτικά πάντως περιλαμβάνεται η δήλωση ενός μέλους της Εφορευτικής Επιτροπής Σπύρου Κωνσταντόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι με βάση όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία η έδρα πηγαίνει στον πρώτο συνδυασμό, περιλαμβάνεται ακόμη η παρέμβαση του δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση, ότι αν η εφορευτική επιτροπή δεν εκδώσει αποτέλεσμα θα αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες, όπως και η γραπτή γνωμοδότηση από το Νομικό Σύμβουλο της ΚΕΔΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που ακολουθήθηκε και όσα τη συνόδευσαν δεν τιμούν την τοπική αυτοδιοίκηση, οι άνθρωποι της οποίας αρέσκονται να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Δέκα έδρες κερδίζει η πρώτη παράταξη του Γιάννη Λώλου Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση στο νέο διοικητικό συμβούλιο και εκλέγονται οι οκτώ δήμαρχοι που ήταν υποψήφιοι και δύο δημοτικοί σύμβουλοι.
Τις έδρες καταλαμβάνουν:
Γιαννούλης Στάθης 49
Καλαντζής Νίκος 40
Λώλος Γιάννης 50
Νάστας Αντώνης 49
Παπασπύρου Ανδρέας 45
Παππάς Σπύρος 42
Πλιάκος Μιχάλης 45
Τζαφέας Κώστας 48
Γκίκας Γρηγόρης 50
Βλέτσας Βασίλης 48

Ως αντιπρόσωποι στην ΚΕΔΕ εκλέγονται Βασίλης Κοσμάς με 44 ψήφους, Γιάννης Εμμανουηλίδης με 43 και Δημήτρης Παππάς με 44.
Από την παράταξη Αυτοδιοικητική Κίνηση Ηπείρου εκλέγονται οκτώ, τέσσερις δήμαρχοι και τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι. Πρόκειται για τους:
Μπέγκας Θωμάς 44
Καψάλης Κώστας 43
Μπραίμη Σταυρούλα42
Σεντελές Γιάννης 40
Κατσιπανέλης Δημήτρης 37
Παπαδιώτης Γιώργος39
Παπαλέξης Γιάννης 33
Τσουμάνης Φίλιππας 35

Στην ΚΕΔΕ εκλέγονται ο Θανάσης Μανταλόβας με 40 ψήφους και ο Δημήτρης Νάστος με 30.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται ο Λάζαρος Νάτσης με 11 ψήφους και ο Ανδρέας Νταής με οκτώ, ενώ στην ΚΕΔΕ εκλέγεται η κ. Λίζα Κιτσαντά με 11.

http://epiruspost.gr/reportaz/autodioikisi/27625-2014-10-10-20-33-31.html



Δεν υπάρχουν σχόλια: