Ενημερωτική συνάντηση αγροτών και κτηνοτροφών στη Κεστρίνη

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεστρίνης, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Κεστρίνης – Μακρυνόρους και ο Σύλλογος Γεωπόνων Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στην Κεστρίνη, την πρώτη Ενημερωτική Συνάντηση, με θέμα τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική & τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Σκοπός της Συνάντησης ήταν η ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής για τις αλλαγές στις ενισχύσεις και τους κανόνες που θα ισχύουν για τα αγροτικά προϊόντα την περίοδο 2015 – 2020 καθώς και τα προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).


Για τις αλλαγές στις ενισχύσεις των αγροτών μίλησε ο Δρ. Χρήστος Ρούκος, γεωπόνος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε, ότι βασική προτεραιότητα στη νέα ΚΑΠ είναι η γη που παράγει και οι νέοι αγρότες, προκειμένου να υπάρξει το δυναμικό στην ελληνική γεωργία που θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά τα επόμενα χρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από μια νέα φιλοσοφία στις ενισχύσεις καθώς συνδέεται η παραγωγή με την αγορά, τα ιστορικά δικαιώματα βαθμιαία αλλάζουν και επιπλέον η αγροτική πολιτική αποκτά φιλοπεριβαλλοντικό προσανατολισμό με την είσοδο της λεγόμενης πράσινης ενίσχυσης που θα ανέρχεται έως και το 30% των συνολικών ενισχύσεων που θα λαμβάνει ένας παραγωγός.

Στα προϊόντα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Θεσπρωτίας κ. Σπυρίδων Χριστόγλου, ο οποίος παρουσίασε εκτενώς τις διαδικασίες που απαιτούνται για την πιστοποίηση των προϊόντων και ανέφερε ως παράδειγμα τα φασόλια των Πρεσπών.

Επισημαίνεται, ότι στις Πρέσπες οι παραγωγοί αντιλήφθηκαν εδώ και χρόνια την ανώτερη ποιότητα του προϊόντος που παράγουν και ζήτησαν να καταχωρηθεί το προϊόν τους στα πιστοποιημένα με γεωγραφική ένδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό επιτεύχθηκε και σήμερα έχουν ιδρύσει Συνεταιρισμό ο οποίος, αφενός στηρίζει τους παραγωγούς στο χωράφι και αφετέρου συγκεντρώνει την παραγωγή, κάνει τυποποίηση του προϊόντος και το εμπορεύεται σε όλο τον κόσμο σε τιμή ικανοποιητική για τον παραγωγό. Δεδομένου ότι η περιοχή της Κεστρίνης παράγει μανταρίνι υψηλής ποιότητας, είναι ευκαιρία να πιστοποιηθεί αυτή η ποιότητα που θα αποτελέσει το διαβατήριο για το άνοιγμα νέων αγορών, τόνισε ο κ. Χριστόγλου.

Στην Συνάντηση παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Αντώνης Μπέζας καθώς και οι αντιδήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών Μιχάλης Γκίκας και Φώτης Γκίκας, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: