Επί δώδεκα χρόνια με 14 εταιρίες το μεγάλο φαγοπότι…

Σ’ εξέλιξη η έρευνα, κατασχέσεις χρημάτων στην Ιταλία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για την απάτη μαμούθ που στήθηκε στην υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, υπόθεση στην οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο Πανεπιστημιακός των Ιωαννίνων.
Ο 53χρονος καθηγητής έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις, η 44χρονη Καναδή υπάλληλος κατέθεσε υπόμνημα παροχής εξηγήσεων μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, ενώ υπομνήματα με εξηγήσεις προσκόμισαν δύο ακόμη εμπλεκόμενοι 59 και 61 ετών, πρόεδροι τριών εκ των επίμαχων εταιρειών.
Οι εμπλεκόμενοι έχουν κληθεί για απολογία και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Η κομπίνα φαίνεται ότι ξεκίνησε από το 2002 με τον επιχειρηματία Ν.Δ. και τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με την ίδρυση της θερμοκοιτίδας I-Cube A.E. με έδρα την Λ. Συγγρού.
Στην θερμοκοιτίδα ιδρύθηκαν 14 επιχειρήσεις: (Spirit, Innovis, Travel Zone, Oration, Future Reality, Mind Well, YourPartner, Theron, Regate, Imagics, Dipolon, ClickHome.gr, R.E.net Avlitos).

Παράλληλα έχει ιδρυθεί άγνωστος αριθμός επιχειρήσεων σε Ιταλία, Κύπρο, Μάλτα, Ρουμανία και Ουκρανία. Όλες οι εταίρες είχαν κοινό χαρακτηριστικό τις τεχνολογίες πληροφορικής και την καινοτομία.

Η ομάδα αυτή, έχοντας υψηλές επαφές στην Ε.Ε. κατέθετε ερευνητικές προτάσεις στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων και τύγχανε τεράστιων επιδοτήσεων για την ανάπτυξη της έρευνας. Το Consortium χρησιμοποιούσε και Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά κέντρα για την νομιμοποίηση των κονδυλίων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο, το ΙΒΕΙ, το Μιχαηλίδειο Καρδιολογικό Κέντρο και άλλα.

Οι ίδιοι άνθρωποι εισχώρησαν και στην υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων είτε με το ρόλο του τεχνικού συμβούλου είτε με την ανάληψη έργων μέσω της i-cube και κυρίως της spirit.

Σήμερα οι εταιρίες αυτές έχουν κατεβάσει τις ιστοσελίδες τους κι έτσι «εξαφανίστηκε» από το διαδίκτυο το πλούσιο περιεχόμενο που φιλοξενούσαν μέχρι πρότινος.

Φυσικά όλα τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια των διωκτικών αρχών οι οποίες έχουν επίσης στη διάθεσή τους και μεγάλο μέρος της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των εμπλεκομένων, η οποία είναι άκρως αποκαλυπτική.

«Έχουμε καταγράψει ολόκληρη τη 'ροή' περίπου 700.000 ευρώ, τα οποία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων... έφυγαν για Μάλτα, Κύπρο, Ολλανδικές Αντίλες. Έχουν ενδείξεις για παρόμοιες 'ροές' συνολικού ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες τώρα ερευνώνται λεπτομερώς για την εξακρίβωση ολόκληρης της πορείας και κατάληξης τους» υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Αντίστοιχες «εταιρείες» στην Ιταλία είχαν καταφέρει να αποσπάσουν περίπου 400.000.000 ευρώ, με τις ιταλικές αρχές να έχουν κατασχέσει όλα τα χρήματα από τους υπευθύνους της απάτης, και ουσιαστικά να τους καλούν να αποδείξουν ότι είναι αθώοι προκειμένου να τους επιστραφεί κάποιο μέρος τους, ωστόσο στη χώρα μας δεν έχει γίνει καμία κίνηση ανάκτησης των χρημάτων, που απέσπασαν οι Έλληνες «συνάδελφοί» τους.

http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/28070-dodeka-xronia-14-etairies.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: