Αρχαιοκαπηλία: Τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος

Τα βήματα της ανθρώπινης ύπαρξης ακολουθεί το φαινόμενο της Αρχαιοκαπηλίας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, κάτι που εμφανίζεται ανά περιόδους με αφορμή διάφορα περιστατικά, όπως αυτό που ανέδειξε στο χθεσινό της φύλλο η «Ε» με την επιδρομή ιερόσυλων στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Λίθινο. Οι σοκαριστικές εικόνες από το εσωτερικό της εκκλησίας όπου οι άγνωστοι δράστες ξήλωσαν την Αγία Τράπεζα, σκάβοντας σε βάθος μεγαλύτερο του 1,5 μέτρου και σε διάμετρο 3 μέτρων, κάνουν από χθες το γύρο της χώρας, καθώς δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη περίπτωση.


Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις ειδικών, η δουλειά αυτή δεν μπορεί να έγινε μέσα σε ένα βράδυ, ακόμη κι αν ήταν πολλά τα άτομα που συμμετείχαν στην ιερόσυλη αυτή πράξη. Ο χώρος άλλωστε είναι εξαιρετικά μικρός, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάποιο μεγάλο μηχάνημα ή εργαλείο. Επομένως η δουλειά έγινε με τα χέρια και με την χρησιμοποίηση φτυαριών, για να βγει όλο αυτό το χώμα κάτω από την Αγία Τράπεζα.
Η αστυνομική έρευνα εξελίσσεται, χωρίς μέχρι στιγμής να προκύπτουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία.
Από την άλλη η ματαιοδοξία του ανθρώπου, που ακόμη και αν δεν έχει κάτι χειροπιαστό στα χέρια του ως πληροφορία, κινείται για τον εντοπισμό ενός κρυμμένου θησαυρού, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταματήσει να απασχολεί την κοινωνία ως φαινόμενο.
Η αναζήτηση πραγμάτων άλλωστε που δεν του ανήκουν, είναι μία κατάσταση που ανέκαθεν γοήτευε τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ. «Ο καλύτερος τρόπος προστασίας των μνημείων είναι η απόκτηση συνείδησης από τον κάθε άνθρωπο. Το φαινόμενο έχει διεθνείς διαστάσεις και δεν αφορά μόνο την περιοχή μας. Προφανώς, δεν υπάρχει δυνατότητα καθολικής προστασίας, όμως μπορούμε να καταγράψουμε τι υπάρχει σε κάθε περιοχή, έτσι ώστε εάν χαθεί να μπορούμε να το αναζητήσουμε παντού. Η ματαιοδοξία του ανθρώπου δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ. Επίσης όμως ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το τι υπάρχει και το τι δεν υπάρχει κάτω από τη γη”, σημείωσε αρχικά ο κ. Σουέρεφ, που πρόσθεσε ότι εκτός από την παράνομη δυνατότητα που έχει ο καθένας να αναζητήσει κάτι πολύτιμο, υπάρχει και η οδός της νομιμότητας. “Υπάρχει η δυνατότητα οποιοσδήποτε να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να χρησιμοποιήσει νόμιμα μέσα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση διερεύνησης κάποιου χώρου, με εξαίρεση τους ήδη γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους”.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: