Σημαντικό το έργο της Περιφέρειας Ηπείρου παρά τον μειωμένο προϋπολογισμό

Τον προϋπολογισμό του 2015 ψήφισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Το ύψος του ανέρχεται σε 92.591.340,68 ευρώ, εκ των οποίων 50.000.000 ευρώ είναι επιχορηγήσεις για έργα Π.Δ.Ε. (ΕΣΠΑ κ.ά.) που πληρώνονται μέσω του Περιφερειακού Ταμείου.


Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, που κινείται στο πλαίσιο που έχει τεθεί με οδηγίες των συναρμόδιων Υπουργείων και έχει ήδη αξιολογηθεί τόσο από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας, όσο και από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.

"Είναι αλήθεια ότι οι πόροι που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, είναι κατά 70% λιγότεροι από όσους διαχειρίζονταν οι πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Δεν μένουμε όμως σε αυτούς που έχουμε σήμερα και διεκδικούμε περισσότερους", ανέφερε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ζήτησε δε τη συμπαράσταση όλων για να αλλάξει πορεία η Ήπειρος: "Χρειαζόμαστε όλοι. Πρέπει να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε την πατρίδα μας. Να την κάνουμε παραγωγική, να αναπτυχθεί η μεταποίηση στον πρωτογενή τομέα, να στηριχθούμε και στον κλάδο παροχής των υπηρεσιών. Σε αυτά εμείς θα ρίξουμε το βάρος", τόνισε για να προσθέσει, ότι παρά τους περιορισμένους πόρους, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει σημαντικά έργα σε πολλούς τομείς και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα, στις βελτιώσεις του οδικού δικτύου, στα αρδευτικά κ.ά.

Ειδικότερα αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά έργα, είπε μεταξύ άλλων:

"Είμαι υπερήφανος γιατί αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ώστε να καθαριστούν όλοι οι τάφροι, είχαν να γίνουν από το 1965 και εντεύθεν. Κι αυτούς, μετά από 40-50 χρόνια τους καθαρίζουμε εμείς με τα μηχανήματα που έχουμε και τους δικούς μας πόρους. Οι αναδασμοί φέρονταν ως τελειωμένοι στα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Στη συνέχεια όλοι είχαν μεταφερθεί στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής, που διαχειρίζεται από την Αθήνα (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης). Ποιός αναδασμός έγινε;" αναρωτήθηκε για να αναφερθεί συνοπτικά σε έργα που προωθούνται σήμερα από την Περιφέρεια. "Με δικά μας μέσα θα τελειώσει ο αναδασμός στη Χρυσοβίτσα. Τελειώσαμε στο Λίθινο, τελειώνουμε στο Σακελλαρικό. Τελειώσαμε την Βαλανιδοράχη, επίσης με δικούς μας πόρους. Χάλασαν τα δίκτυα. Στο Ροδοτόπι, βλάβες σε ένα δίκτυο για τις οποίες θέλαμε 700 και 800 χιλιάδες, τις αποκαταστήσαμε με 20.000 ευρώ. Αποκαταστήσαμε βλάβες σε αντλιοστάσια. Δεν μπορούσε το κράτος να τελειώσει το Αρδευτικό στο Μαργαρίτι; Το τελειώσαμε με τους λίγους πόρους μας. Τελειώσαμε στην Αμμουδιά. Παραδίνουμε σε λίγες μέρες και το έργο αλλαγής άρδευσης στην Κόνιτσα, ολοκληρώθηκε - με όλα τα προβλήματά του- το Αρδευτικό Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων".

Αναφέρθηκε και στα έργα που εκτελούνται για τη βελτίωση και συντήρηση του οδικού δικτύου της Ηπείρου, παραθέτοντας ορισμένες μόνο από τις παρεμβάσεις που γίνονται στο Εθνικό δίκτυο με τους λιγοστούς πόρους που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια. Συγκεκριμένα έκανε λόγο: Στη διαπλάτυνση της Γέφυρας στη Συκούλα. Στους κόμβους Παντάνασσας, Φραξύλων, Αμμουδιάς, Τερόβου, Νεοχωρίου. Στις συντηρήσεις τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου Άρτα - Καρδίτσα, Άρτα - Τρίκαλα, Άρτα - Γιάννενα, Φιλιππιάδα- Πρέβεζα, Πρέβεζα μέχρι διασταύρωση Πάργας, μέχρι τα σύνορα Μαυρομματίου, Γιάννενα - Κόνιτσα, Γιάννενα - Κακαβιά, Γιάννενα -Κατάρα, Γιάννενα- Ηγουμενίτσα.

Για τα ζητήματα Πρόνοιας που τέθηκαν, ο Περιφερειάρχης είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2011, η Υπηρεσία και οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στους Δήμους. Εξηγώντας την ύπαρξη αποθεματικού 300 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Αττικής, σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στον λανθασμένο τρόπο κατανομής των Κ.Α.Π., καθώς όλα τα έργα για τα οδικά δίκτυα της Αττικής χρηματοδοτούνται και εκτελούνται από τα αρμόδια Υπουργεία.

"Παρ' όλα αυτά και το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ και όλα τα συστήματα της κοινωνικής πρόνοιας (Γηροκομεία, κ.ά.) αυτά που μπορούμε τα βοηθάμε", σημείωσε.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, θα είναι η πρώτη της οποίας θα εγκριθεί το Πρόγραμμα 2014-2020. "Θα είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει σε ό,τι χρειάζεται για να αλλάξει η περιοχή της Ηπείρου", κατέληξε.

Ο Ειδικός Αγορητής

Στην τοποθέτησή του ο Ειδικός Αγορητής για τον προϋπολογισμό κ. Νίκος Καττής, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

"Εξετάζοντας τα μεγέθη του προϋπολογισμού προκύπτουν τα παρακάτω βασικά συμπεράσματα: Πρώτο, είναι αντιληπτό από όλους ότι από πλευράς εσόδων βρισκόμαστε σε δυσχερέστατη θέση και στα όρια εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαχρονικά ασυνέπειας ως προς την τήρηση των νομοθετημένων δεσμεύσεων της κεντρικής εξουσίας έναντι των Περιφερειών γενικά και της Περιφέρειας Ηπείρου ειδικά. Διεκδικούμε από την πολιτεία, τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό και αρχίζει και καταγράφει πλεονάσματα, τα υπεσχημένα και θεσμοθετημένα εξολοκλήρου χωρίς άλλες περικοπές.

Δεύτερο, πως ως Περιφερειακή Αρχή δεν το βάζουμε κάτω και παρ’ όλα αυτά αγωνιζόμαστε και δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας και βρισκόμαστε δίπλα από τον δεινά δοκιμαζόμενο πολίτη, με σκοπό την άμεση ή έμμεση συνδρομή στην εξομάλυνση της δύσκολης καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Δίνουμε καθημερινά και χωρίς κανέναν εφησυχασμό τη μάχη για μια οικονομικά αυτοτελή και αποτελεσματική αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση με κοινωνικό πρόσωπο, που βρίσκεται δίπλα στους πολίτες της Ηπείρου και θα απαντά στις αγωνίες και τα προβλήματά τους τιμώντας την απλόχερη εμπιστοσύνη που μας παρείχαν στις πρόσφατες εκλογές".

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: " Η σύνταξη, η ψήφιση και η υλοποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας εκτός από θεσμική υποχρέωση, αποτελεί κυρίως μια σημαντική πολιτική πράξη, αφού μέσω του προϋπολογισμού υλοποιείται το πρόγραμμα και το σχέδιο της διοίκησης της Περιφέρειας και ψηφίζεται από το κορυφαίο όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρόκειται για έναν απόλυτα ισοσκελισμένο, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο προϋπολογισμό", συνεχίζοντας είπε "Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου του οικονομικού έτους 2015 που καλούμαστε να ψηφίσουμε:

Α). Συνάδει με την οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα, και την υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από την πολιτεία.
Β). Εναρμονίζεται με τις πολιτικές αποφάσεις της Περιφερειακής Αρχής.
Γ). Αποτυπώνει με ευκρίνεια το πραγματικό μέγεθος των υποχρεώσεων της Περιφέρειας.
Δ). Δεν εμφανίζει υπερεκτιμημένα έσοδα που δεν μπορούν να εισπραχθούν.
Είμαστε απόλυτα ειλικρινείς και ξεκάθαροι απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν. Ο προϋπολογισμός του 2015 αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης, μια αφετηρία που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας για το επόμενο έτος».

Ο κ. Β. Ψαθάς αναφερόμενος σε ότι σχετίζεται με τις επενδύσεις στην Π.Ε. Άρτας, δήλωσε ότι έχουν υλοποιηθεί και εκτελούνται (συνοπτικά) έργα ιδιαίτερης αξίας και κόστους, όπως:

1). Από τη ΣΑΕΠ030 έργα τεχνικού προγράμματος 2013, συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ (έχουν εξοφληθεί) και έργα ύψους 1.000.000 ευρώ (απομένουν να πληρωθούν).
2). Από το ΕΣΠΑ, εκτελούνται έργα προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ σε όλη την Π.Ε. Άρτας από διάφορους φορείς και το ποσό θα πληρωθεί από τα 50.000.000 ευρώ που είναι πιστωμένα στον προϋπολογισμό του Περιφερειακού Ταμείου της Περιφέρειας Ηπείρου.
3). Από διάφορες ΣΑΕ εκτελούνται έργα ύψους 800.000 ευρώ στην Π.Ε. Άρτας (έτος 2014).
4). Από διάφορα προγράμματα εθνικών πόρων εκτελούνται έργα ύψους 5.000.000 ευρώ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας

Στην τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

"Όταν ζητάμε να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, όπως ακούστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θα πρέπει να ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Όμως, επειδή εμείς έχουμε την ευθύνη της διοίκησης και της ανάπτυξης της Ηπείρου θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό, γιατί αν συνταχθούμε με αυτό που υποστηρίζει η αντιπολίτευση, δεν θα πληρωθούν ούτε επιδόματα νεφροπαθών, ούτε η μεταφορά μαθητών, ούτε η δακοκτονία, ούτε ο φωτισμός, ούτε τα οδοιπορικά των υπαλλήλων της Περιφέρειας.

Αυτό είναι ένας λαϊκισμός. Τόσα χρόνια που δραστηριοποιούμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό ακούμε, ότι ο προϋπολογισμός είναι αντιαναπτυξιακός. Τώρα βρήκαμε τον όρο μνημονιακός. Ιστορίες για άλλα λόγια να αγαπιόμαστε και επί της ουσίας μηδέν.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ολοκλήρωση έργων του ΕΣΠΑ, που είναι λογικό να είναι αυξημένη τα δύο τελευταία χρόνια της Προγραμματικής Περιόδου, αυξάνει τους αριθμούς του προϋπολογισμού. Επίσης, έχουμε επαναλάβει πολλές φορές πως για τη δημοπράτηση κάθε έργου, είναι εξασφαλισμένο στο ταμείο όλο το ποσό που θα απαιτηθεί για την υλοποίησή του.

Αναφερόμενος σε θέματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα, είπε πως τα ενοίκια που καταβάλλονται στην Π.Ε. Πρέβεζας, μετά τις μειώσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια, ανέρχονται σε 185.000 ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η στέγαση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. "Με την αξιοποίηση του κάστρου του Αγίου Ανδρέα, το οποίο διεκδικούμε και την στέγαση εκεί του διοικητηρίου, θα μειωθεί ακόμη περισσότερο αυτό το ποσό και η διαφορά θα αξιοποιηθεί σε άλλες δράσεις", υπογράμμισε για να προσθέσει ότι στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας, για την Π.Ε. Πρέβεζας περιλαμβάνονται επιγραμματικά έργα, όπως:

Σύνδεση με Ιόνια Οδό από Καμπή - Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζα
Σύνδεση του εθνικού οδικού δικτύου με Εγνατία Οδό (παράκαμψη Παραμυθιάς – Μεσοπόταμος)
Βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας από διασταύρωση Πάργας με Μεσοπόταμο
είσοδος πόλης Πρέβεζας για παράκαμψη από Αρχαία Νικόπολη,
 Υλοποίηση δράσης «Πολιτιστικές διαδρομές στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου»
αναστηλώσεις μνημείων
αποχετευτικά δίκτυα παραλιακής ζώνης (τα οποία θα δημοπράτηθούν εντός του 2015)
εκσυγχρονισμός αλιευτικών καταφυγίων
αντιπλημμυρικά έργα"


Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε.Θεσπρωτίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, στην τοποθέτησή του, είπε και τα εξής:

"Σήμερα συμμετέχουμε και ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2015, και ίσως από την εμπειρία που έχω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι μια από τις λίγες φορές, που αποφασίζουμε για εμάς χωρίς να έχουμε την πολυτέλεια, να διαλέξουμε, αλλά απλά να διαχειριστούμε. Και το λέω αυτό, γιατί ο προϋπολογισμός μας συντάχθηκε από τις Υπηρεσίες, με την Εκτελεστική Επιτροπή, προωθήθηκε προς έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή, στάλθηκε για έλεγχο στο Υπουργείο και στο Παρατηρητήριο και έρχεται σε μας, προς ψήφιση και έγκριση. Η πραγματικότητα είναι σκληρή, αλλά δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε. Επίσης κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η μη ψήφιση του προϋπολογισμού, συνεπάγεται στάση λειτουργίας της Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα. Σαν Περιφερειακή Αρχή, όπως κάναμε εδώ και τρεισήμισι χρόνια, μετρήσαμε, εξετάσαμε, αναλύσαμε τα δεδομένα και τα προβλήματα, ιεραρχήσαμε - συντάξαμε, όπως άλλωστε κάναμε μέχρι σήμερα, γιατί έχουμε αναλάβει τα καθήκοντά μας, μεσούσης της κρίσης, με γνώμονα την επίλυση προβλημάτων που θα ανακουφίσουν τους πολίτες της Περιφέρειας στο μέγιστο δυνατόν βαθμό. Και μέχρι σήμερα όπως προκύπτει έχουμε πετύχει. Τυχόν στο ρητορικό ερώτημα, πού πιστεύετε ότι πετύχατε, εγώ απαντώ σε όλους τους τομείς. Και αυτό αναδεικνύεται περίτρανα στο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. Καμία άλλη Περιφέρεια δεν πήρε το ποσοστό που πήρε η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου. Αν ήταν αποτυχημένη θα το είχε πάρει; Αν έκανε προϋπολογισμούς και καταψήφιση θα το είχε πάρει; 'Όχι. Έτσι, με αυτό τον τρόπο λειτουργούμε, κάτω από αυτό το πρίσμα σχεδιάζουμε και με αυτόν τον τρόπο προχωράμε την Περιφέρεια Ηπείρου, με βήματα μπροστά, ενώ δυστυχώς η χώρα μας κάνει βήματα πίσω".

* Το λόγο κατά τη συνεδρίαση έλαβαν οι επικεφαλής των παρατάξεων και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: