Το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση- συνάντηση επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη

Οι βάσεις για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών στην Ήπειρο τέθηκαν κατά την διάρκεια του Workshop τουρισμού, που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Δεκεμβρίου από το Γενικό Προξενείο Κωνσταντινούπολης με τη συνεργασία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Τουρκίας και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία και συντόνισε την αποστολή. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας ήταν ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και σε αυτή συμμετείχαν 28 επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση που είχε απευθυνθεί προς όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου.


Στη συνάντηση- που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη κ. Ν. Μαθιουδάκη ο οποίος και κήρυξε την έναρξη της- έγινε εκτενής παρουσίαση της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού με οπτικό υλικό και έκθεση τοπικών ηπειρωτικών προϊόντων. Ακολούθησαν επιχειρηματικές συναντήσεις - που είχαν οργανωθεί και προγραμματιστεί από ΕΟΤ και Γενικό Προξενείο - κατά τις οποίες οι επιχειρηματίες της Ηπείρου παρουσίασαν πακέτα προσαρμοσμένα στο προφίλ των τούρκων τουριστών.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που είχε για τους Τούρκους παράγοντες του τουρισμού η συγκεκριμένη εκδήλωση, ήταν η παρουσία στην συνάντηση του κ. Basaran Ulusoy Προέδρου του Οργανισμού Τουρισμού TURSAB - του μεγαλύτερου φορέα της Τουρκίας στον κλάδο -και ο οποίος χαιρετίζοντας τη συνάντηση εκτίμησε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές για την τουριστική συνεργασία των περιοχών μας.

Αποτέλεσμα των συναντήσεων και της παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος της Ηπείρου, ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος από Τούρκους επιχειρηματίες να επισκεφθούν την περιοχή μας στις αρχές του νέου χρόνου, ενώ τον ερχόμενο Απρίλιο συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί οργανωμένη επίσκεψη του TURSAB.


Χαιρετισμός Περιφερειάρχη
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό του, τόνισε ότι η παρουσία της Περιφέρειας στην Κωνσταντινούπολη, είχε σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους τούρκους tour operators να γνωρίσουν συνολικά την Ήπειρο και μέσω αυτών να δώσουν τη δυνατότητα στους συμπατριώτες τους να την επισκεφθούν: "Στο παρελθόν την Ήπειρο και την Κωνσταντινούπολη, τις ένωνε το εμπόριο. Σήμερα μπορεί να τις ενώσει ο τουρισμός" είπε για να προσθέσει ότι η Περιφέρεια μας προσφέρεται για τουρισμό τεσσάρων εποχών. "Σήμερα- συνέχισε- οι αποστάσεις μεταξύ μας έχουν ελαχιστοποιηθεί. Υπάρχει ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο, με το οποίο μπορεί να φτάσει κάποιος με μεγάλη ασφάλεια από την Ήπειρο στην Κωνσταντινούπολη και το αντίθετο. Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνουν οι χιλιάδες τούρκοι μετανάστες σε χώρες της Ευρώπης που κινούνται μέσω της Ηπείρου τους καλοκαιρινούς μήνες, ερχόμενοι στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Υπάρχουν επίσης δύο αεροδρόμια που μπορούν να εξυπηρετήσουν πτήσεις από και προς την Ήπειρο".

Η συμβολή Προξενείου και ΕΟΤ
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συνδρομή τους στην πραγματοποίηση της ιδιαίτερα επιτυχημένης συνάντησης τον Γενικό Πρόξενο κ. Νίκο Μαθιουδάκη, τον κ. Δούκα Μαρινόπουλο επικεφαλής του Τμήματος Οικονομικών και Εμπορίου του Προξενείου, την κ. Αλεξία Μανούσου πρώτη Γραμματέα Οικονομικών και Εμπορίου και την κ. Μαρία Ραχμανίδου, Προϊσταμένη του Γραφείου Ε.Ο.Τ. στην Τουρκία.
Στα πλεονεκτήματα της Ηπείρου και στα στοιχεία που συνάδουν με το προφίλ του Τούρκου τουρίστα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και σε συνέντευξη που έδωσε στο Τουρκικό κανάλι τουρισμού "World Travel Channel".
Στη συνάντηση από την Περιφέρεια μετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας Δ. Σιώλος και οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθάς και αρμόδιος για θέματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων Ι. Κατέρης.

Το παρόν έδωσε επίσης ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού συνδέσμου Επιχειρηματιών και Επιμελητηρίων κ. Ν. Βογονικολός.

Παράλληλη συνάντηση και συνεργασία
Εκτός του Workshop τουρισμού, πραγματοποιήθηκε παράλληλη συνάντηση - που συνοδεύτηκε με έκθεση Ηπειρωτικών προϊόντων- με τον κ. Kemal Cicek έναν από τους μεγαλύτερους Τούρκους επιχειρηματίες του τουρισμού, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί περιοχές της Ηπείρου. Η συνάντηση έγινε στο Sed Hotel ιδιοκτησίας του και σε αυτή παραβρέθηκαν η αποστολή της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκπρόσωποι Δήμων που είχαν προσκληθεί από τον Τούρκο επιχειρηματία κατά την επίσκεψή του στην Ήπειρο και άλλοι επιχειρηματίες. Σε αυτή συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την τουριστική συνεργασία, έγινε ανταλλαγή προτάσεων για την οργάνωση των επισκέψεων και την περαιτέρω προβολή της Ηπείρου στην Τουρκία. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων κ. Π. Κολόκας και Μετσόβου κ. Στ. Κασσάρος, στους οποίους - όπως και για τον Δήμο Αρταίων- επιδόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: