Συγκινητικές οι εκδηλώσεις για το Σεβαστιανό στην Κόνιτσα

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και πολλών ενθυμήσεων, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων απ' ολόκληρη την Ελλάδα, έγινε στην Κόνιτσα πνευματικό μνημόσυνο για τα 20 χρόνια από το θάνατο του αλησμόνητου Σεβαστιανού.
Η ηρωική μορφή του Ιεράρχη, που πρωτοστάτησε στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών, δίνοντας τρεις κατευθύνσεις στη δράση του: εκκλησιαστική, εθνική και κοινωνική, ξαναζωντάνεψε, όχι μόνο μέσα από τις ομιλίες, αλλά και από τα βίντεο και τα ηχογραφημένα αποσπάσματα από εκδηλώσεις κατά τις δεκαετίες του '80 και του '90, αλλά και από τραγούδια, που μελοποιήθηκαν προς τιμή του.


Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου, ο οποίος γνώρισε τον Σεβαστιανό σε μια επίσκεψή του στην Αμερική, όπου τότε, λαϊκός ακόμη, ήταν συνεργάτης στη ΝΑΣΑ. Τον συνεπήρε η προσωπικότητα και ο αγώνας του Σεβαστιανού, εγκατέλειψε την επιστημονική του καριέρα και χειροτονήθηκε στην Κόνιτσα στον πρώτο και στον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης. Ο Σεβασμιώτατος Νικόλαος, που έριξε «ματιές στο θησαυρό της ζωής του Σεβαστιανού» αναφέρθηκε με βιωματικό, αλλά και λογοτεχνικό τρόπο στο μεγαλείο, αλλά και στην απλότητα του αξέχαστου Σεβαστιανού. Αυτά τα δύο ήταν, σύμφωνα με τον ομιλητή, που τον ανέδειξαν σε πρωτοπόρο πνευματικό ηγέτη, που όμοιούς του δεν συναντά κανείς εύκολα στην ιστορία. Μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά, κατέδειξε ότι ο μακαριστός αρχιερέας δίκαια θεωρείται άγια φυσιογνωμία.

Ο Κονίτσης Ανδρέας
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας, ο διάδοχος του Σεβαστιανού, φανερά συγκινημένος, περιορίστηκε να πει ότι «μέσα στην καρδιά μου η θύμηση του Σεβαστιανού υπάρχει πάντα. Δεν τον έχω ξεχάσει, ούτε θα τον ξεχάσω ποτέ».

Ο εκπρόσωπος της ΣΦΕΒΑ
Ο εκπρόσωπος της ΣΦΕΒΑ Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης, πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ο Σεβαστιανός σαγήνευσε και ενεργοποίησε, θρησκευτικά και πατριωτικά, με το παράδειγμα και το λόγο του εκατοντάδες νέους.

Ο Θ. Μπεζιάνης
Ο Βορειοηπειρώτης Θεόδωρος Μπεζιάνης σε σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «ο Σεβαστιανός δεν ήταν και δεν είναι μόνο ο πνευματικός πατέρας μας, αλλά και ο πνευματικός μας ηγέτης. Για μας δεν έχει πεθάνει ποτέ».
***
Παρών στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν και ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ο οποίος παραχώρησε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δημαρχείου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Πριν το πνευματικό μνημόσυνο, προηγήθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία και θρησκευτικό μνημόσυνο στο ναό του αγίου Κοσμά.

H.M.



Δεν υπάρχουν σχόλια: