Μια φωτογράφιση με πολλά μηνύματα

Μια εκπληκτική φωτογράφιση με θέμα «επιστρέφω αμέσως» πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας (3 Δεκεμβρίου) από τον Τάσο Μώκα, Λογοθεραπευτή και ιδιοκτήτη του Κέντρου Θεραπειών «Κιβωτός Εξέλιξη» και τον Αντώνη Παπαλάμπρου, Φωτογράφο.
Η πόλη της Ηγουμενίτσας έζησε μια πολύ όμορφη εμπειρία αυτές τις ημέρες καθώς έκλεισαν δρόμοι, διεκόπη η κυκλοφορία οχημάτων, διαβάσεις και θέσεις παρκινγκ κατελήφθησαν από αναπηρικά καροτσάκια, τα οποία φωτογραφίζονταν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στις παραλίες αναπηρικά καροτσάκια μέσα στην άμμο ενώ άλλα σκαρφαλωμένα σε σκάλες και σε εισόδους κτιρίων με αδύνατη την πρόσβαση σε ΑμΕΑ. Η φωτογραφία που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ένα καροτσάκι να κρέμεται πάνω από ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο πάνω σε μια διάβαση με ράμπα για ΑμΕΑ.
Στόχος της «τολμηρής» για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλίας των δύο αυτών «απίθανων» τύπων ήταν να περάσουν το μήνυμα της εύκολης και κυρίως ανεμπόδιστης πρόσβασης και διαβίωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην καθημερινότητα τους και σε όλες τις πτυχές και τους τομείς της ανθρώπινης δράσης, βάζοντας τους πολίτες σε μια λογική «ταλαιπωρίας» για μερικούς χρησιμοποιώντας το σλόγκαν επιστρέφω αμέσως όπως όλοι έχουμε σκεφτεί, καθώς τους εμπόδισαν είτε να παρκάρουν είτε να διασχίσουν τους δρόμους της πόλης «ανεμπόδιστοι» και «ανενόχλητοι» ως «κυρίαρχοι» των δρόμων, άσχετα αν οι ίδιοι καθημερινά εμποδίζουν κάποιους άλλους, για να νιώσουν και αυτοί το συναίσθημα των ατόμων εκείνων που ζητάνε τα αυτονόητα. Πρωτοποριακή ιδέα Πανελλαδικά, με την ευχή ότι όλοι πήραν το μήνυμά της!

Κιάπε Αμαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: