Αυτές είναι οι μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής όπλων στο κόσμο

Η πωλήσεις όπλων είναι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ειδικά για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σύμφωνα με σουηδικό Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
Η βάση δεδομένων του SIPRI δημιουργήθηκε το 1989 και περιέχει οικονομικά και εργασιακά στοιχεία για τις επιχειρήσεις που παράγουν όπλα σε όλο τον κόσμο.

Η λίστα δεν περιέχει Κινεζικές εταιρίες λόγω της “ μεθοδολογικής δυσκολίας λόγω της έλλειψης διαφάνειας σχετικά με τις πωλήσεις όπλων στην Κίνα”. Το SIPRI αναφέρει πως υπάρχουν πιθανόν εννέα εταιρείες στην Κίνα που θα μπορούσαν να περιληφθούν στους 100 μεγαλύτερους πωλητές όπλων.
Οι αμερικανικές εταιρείες κυριαρχούν στην λίστα. Στη πρώτη θέση είναι η Lockheed Martin ενώ ακολουθεί δεύτερη η Boeing και τρίτη η Βρετανική BAE Systems.
Σύμφωνα πάντα με το SIPRI, από τους 100 κορυφαίους κατασκευαστές όπλων, 42 έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, ένας στον Καναδά και 30 στη Δυτική Ευρώπη και είναι αυτοί που πραγματοποιούν σχεδόν το 90% των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων. Έξι ρωσικές εταιρείες περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ των 100 κορυφαίων κατασκευαστών όπλων. Η Almaz Antei βρίσκεται στη 14η θέση.
Οι 10 μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων πραγματοποίησαν τις μισές από τις συνολικές παγκόσμιες πωλήσεις κατά το 2012, την τελευταία χρονιά που καλύπτεται από τα στοιχεία του SIPRI.
Το SIPRI δημιουργήθηκε το 1966 από το κοινοβούλιο της Σουηδίας και παρακολουθεί τις στρατιωτικές δαπάνες και τις συγκρούσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια: