Τοποθέτηση Δώρη Δήμα για τον προϋπολογισμό του δήμου Ηγουμενίτσας

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας του Προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας για το 2015.
• Δεν είναι η πρώτη φορά που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου κατά εντολή και υπό την εποπτεία του Οικονομικού Παρατηρητηρίου. Άρα υπάρχει εμπειρία που οδηγεί αυτός ο δρόμος. Αποτυπώνεται με σαφήνεια στα νούμερα της εισήγησης.

• Μέσα από αυτήν την διαδικασία καταμερίζεται και εξειδικεύεται, στους Δήμους, η πολιτική του κεντρικού αστικού κράτους. Ο προϋπολογισμός εντάσσεται στο Νέο Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 , βασικό κρατικό εργαλείο για την προώθηση των αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο όπως αυτές προωθούνται με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Το Παρατηρητήριο είναι το μέσο με το οποίο επιβάλλεται και ελέγχεται αυτή η διαδικασία.
• Η περικοπή κονδυλίων οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων(237 στον Δήμο το 2011, 174 σήμερα) και αντικατάσταση τους με συμβασιούχους μερικών μηνών, με 5μηνίτες του προγράμματος «ανακύκλωσης της ανεργίας» , με ΜΚΟ, με ΚΟΙΝΣΕΠ.., άρα και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η περικοπή των κονδυλίων για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών ,οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση τους (π.χ. σκουπίδια). Άρα η περικοπή πόρων οδηγεί στην λειτουργία των Δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ,δηλαδή στην μετατροπή τους σε Α.Ε..
• Αυτή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα του δημόσιου χρέους, αλλά είναι Στρατηγική επεξεργασμένη ,δρομολογημένες εξελίξεις και αποφάσεις στην Ε.Ε. και στην χώρα μας, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις από την δεκαετία του 1990 (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ κλπ).
• Η σημερινή κρίση επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις μιας και υπάρχουν λιμνάζοντα κεφάλαια που απαιτούν να επενδυθούν για να έχουν κέρδη.
• Έτσι περικόπτονται ακόμα περισσότερο οι κρατικοί πόροι. Η ΣΑΤΑ το 2011 ήταν για τον Δήμο μας 1.450.000 ευρώ, σήμερα με άλλο όνομα 585.600 ευρώ, ενώ το Τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου είναι του ύψους των 19 εκ. ευρώ. Το Π.Δ.Ε. ανύπαρκτο. Για αυτό έργα αναγκαία για τον λαό και τον τόπο απουσιάζουν όπως έργα αντισεισμικής προστασίας, αντιπλημμυρικά, νέα σχολεία……
• Σας είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ καταψήφισε τον νόμο του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», η δε Λ.Σ. έχει εκφράσει ,επανειλημμένα, την αντίθεση της σε αυτόν. Ωστόσο με βάσει τον αυτόν και τους νόμους που ακολούθησαν οι Δήμοι θα έπρεπε να παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 4.079,4 δις ευρώ ,αλλά σε αυτόν έχει εγγραφεί το ποσό των 2.571,6 δις ευρώ. Δηλαδή δίνονται στους Δήμους ,από αυτούς που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον νόμο, 1.507,8 δις ευρώ λιγότερα !! Αυτά έρχονται προστεθούν στα 11 δις ευρώ που το κεντρικό κράτος έχει εισπράξει για λογαριασμό των Δήμων αλλά δεν τα αποδίδει σε αυτούς. Αλλά και ο Δήμος δεν διεκδικεί.
• Άρα το οικονομικό πρόβλημα της Τοπικής Διοίκησης είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί. Για αυτό με την υπερψήφιση αλλά και την υλοποίηση του προϋπολογισμού αναλαμβάνετε σοβαρές ευθύνες. Βοηθάτε να περάσει η κυβερνητική πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην φτώχια και στην εξαθλίωση.
• Η Λ.Σ. έχει προτείνει την μείωση των ανταποδοτικών τελών, πράγμα που έχει ζητήσει και το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας. Το ίδιο έκανε και εκπρόσωπος της Λ.Σ. και στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ για τέλη ύδρευσης αποχέτευσης με συγκεκριμένες προτάσεις. Απορρίψατε τις προτάσεις μας παραπέμποντας τες στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του Δήμου. Οι προτάσεις μας όμως δεν αφορούν μόνο αυτούς που δεν έχουν το πιάτο στο τραπέζι ,αλλά το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας , αφού για όλους έχει μειωθεί τα εισόδημα τα τελευταία χρόνια.
• Ο Θωμάς Παππάς που καταψηφίζει τον προϋπολογισμό είπε ότι «πιστεύει στην Ευρώπη». Αυτά όμως που συζητάμε είναι κατευθύνσεις από τα όργανα της Ε.Ε. και δεν υλοποιούνται μόνο στην Ελλάδα.
• Ο δε Ανδρέας Νταής που επίσης καταψηφίζει τον προϋπολογισμό είπε, αναφερόμενος σε αυτόν είπε, ότι «όλα όσα ξέρουμε αλλάζουν» γιατί με τις εκλογές που έρχονται «το Μνημόνιο φεύγει και αλλάζει η πολιτική κατάσταση». Καλά θα κάνει να μη λέει μεγάλα λόγια. Γιατί στις εκλογές αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι η κυβέρνηση. Αν όμως αναλάβουν πάλι δυνάμεις που ανάβουν κεράκι στο εικονοστάσι της Ε.Ε. ,τους ίδιους προϋπολογισμούς θα φέρνουν. Η κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την «Ευρώπη 2020» και το «euro+», που ακολουθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις πλην ΚΚΕ ,αυτά επιτάσσουν. Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι η αφορμή για να περάσουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις ,που έχουν αποφασισθεί στα όργανα της Ε.Ε. και υλοποιούνται σε όλες τις χώρες της.
• Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό όχι γιατί «έτσι είθιστε» όπως λέει ο Κ. Δήμαρχος αλλά γιατί αρνούμαστε την φιλοσοφία του ότι «αυτή είναι η κατάσταση, τι να κάνουμε;». Αν ,όπως εκτιμούμε όλοι, η κατάσταση είναι κακή τότε επιβάλλεται να την αλλάξουμε. Να καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό , να απευθυνθούμε στους κατοίκους του Δήμου μας, να τους ενημερώσουμε για τις αιτίες των προβλημάτων τους και να τους καλέσουμε να αγωνιστούμε για μια καλύτερη ζωή. Όλοι στους δρόμους. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με την ψήφο και τον λαό στους καναπέδες.
• Το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί σε αυτή την κατεύθυνση , για να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της λαϊκής πάλης και τις διεκδίκησης άμεσων μέτρων, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα για τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Διεκδικούμε:
Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας αύξηση της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, μείωσή του στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Καμιά συρρίκνωση και κατάργηση δομών και υπηρεσιών, διεύρυνσή τους..
Μόνιμη σταθερή εργασία, προσλήψεις προσωπικού για τις διευρυμένες ανάγκες που προκύπτουν. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων.
Καμιά απόλυση, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων των ΜΚΟ και των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε υπηρεσίες και αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών.
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής - αντιπυρικής προστασίας.
Επείγοντα μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας όπως τα έχουμε προτείνει στο Δ.Σ.



Ηγουμενίτσα 17/12/2014
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: