«Λαϊκή Συσπείρωση» : Tοποθέτηση για το πρόγραμμα τεχνικών έργων 2015

Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά την συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για την έγκριση του “Σχεδίου τεχνικού προγράμματος έτους 2015» του Δήμου.
• Θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε επαρκής κρατική χρηματοδότηση με συνεχή ροή χρημάτων από το κεντρικό κράτος, όπως ειπώθηκε από συνάδελφο, για να μπορεί το Δ.Σ. να προγραμματίζει ετήσια τα έργα που είναι αναγκαία να γίνουν στον Δήμο. Πράγματι καλύτερα θα γινόντανε. Αλλά αλλιώς είναι τα πράγματα.

• Η πραγματικότητα όμως είναι όπως την περίγραψε ο κ. Δήμαρχος. Κρατική χρηματοδότηση δεν υπάρχει για τα έργα. Εκείνο που υπάρχει είναι διάφορα προγράμματα της Ε.Ε.( ΕΣΠΑ, leader κλπ). Οπότε ό Δήμος κάνει ένα κατάλογο έργων που θέλει να γίνουν και «ότι μας κάτσει» από τα προγράμματα.
• Κατά κανόνα όμως ,αυτά που γίνονται με αυτά τα προγράμματα, είναι έργα βιτρίνας. Στο Καστρί π.χ., σε ένα χωριό χωρίς δρόμους και με σοβαρά προβλήματα ύδρευσης ,επιλέγεται η πλακόστρωση σε ένα σοκάκι. Η στην Μαζαρακιά μέσω του Leader επιλέγεται η κατασκευή πεζοδρομίων. Σωστά ειπώθηκε ότι τα άλλα δεν είναι «επιλέξιμα». Γιατί αυτή είναι η πολιτική της Ε.Ε. και όχι η αγροτική ανάπτυξη.
• Στο 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας προτείνεται η «διαμόρφωση του προαύλιου χώρου» ,ενώ είναι γνωστό ότι σε αυτό το σχολικό συγκρότημα έχουν κτισθεί αυλές , γήπεδα, για να γίνουν αίθουσες διδασκαλίας και κατά δήλωση του κ. Δημάρχου στερείται οικοδομικής άδειας. Ακούστηκε δε στο Δ.Σ. ότι όλα τα σχολεία της Ηγουμενίτσας στερούνται οικοδομικής αδείας. Ποιος έχει ευθύνη για αυτό; Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου να λύσει αυτό το πρόβλημα; Σε περίπτωση σεισμού θα καταριόμαστε τα «ακραία φαινόμενα»; Μα σεισμοί γίνονται ανεξάρτητα από την θέληση μας. Υποχρέωση του κεντρικού κράτους αλλά και του Δήμου, είναι η αντισεισμική προστασία που δεν υπάρχει στα προτεινόμενα έργα.
• Έχει σημασία πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας στο Δ.Σ. τον ρόλο του κατά την συζήτηση του Τεχνικού προγράμματος. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει καταγραφή και ιεράρχηση των έργων που έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος. Π.χ. Κατασκευή σχολείων, έργα αντισεισμικής προστασίας, έργα αντιπλημμυρικά και διευθέτησης ρεμάτων . Την αναγκαιότητα των τελευταίων επιτάσσει η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον Δήμο μας μετά και τις τελευταίες πλημμύρες .
• Δεν αρκεί η καταγραφή και ιεράρχηση, πράγμα που δεν γίνεται από το προς συζήτηση Τεχνικό Πρόγραμμα , αλλά επιβάλλεται η ενημέρωση των κατοίκων και η αγωνιστική διεκδίκηση ,μαζί με τους Μ.Φ. και συνδικάτα εργαζομένων από ένα ανάλγητο κράτος, που δεν διαθέτει χρήματα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
• Σε αντίθεση περίπτωση θα περιμένουμε πότε θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. αυτά τα αναγκαία έργα, στο μεταξύ θα πνιγόμαστε με τις βροχές, θα καταστρεφόμαστε από σεισμούς και θα καταριόμαστε τα «ακραία φαινόμενα» και την «κακή μας μοίρα» . Γιατί το ξέρετε πολύ καλά ότι τα έργα αυτά δεν είναι «επιλέξιμα».
• Αναφέρθηκε ότι βάζετε όλα τα έργα στο πρόγραμμα για να καταγραφούν και να «ωριμάσουν».Γιατί όμως βάζετε ,δίπλα στα έργα , ποσά και πιστώσεις που δεν υπάρχουν; Έτσι παρουσιάζετε ένα πρόγραμμα Τεχνικών έργων 19 εκ Ευρώ, ενώ ξέρετε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Άλλωστε και ο εισηγητής αντιδήμαρχος ανέφερε ότι δεν είναι υλοποιήσιμο το πρόγραμμα. Η ΣΑΤΑ καταργήθηκε η δε ΚΑΠ είναι του ύψους των 400.000 ευρώ. Είναι ψέματα ότι τα περισσότερα έργα ήταν και σε Τεχνικά προγράμματα προηγουμένων ετών αλλά δεν έγιναν; Γιατί δεν βάζετε δίπλα στα έργα τις πιστώσεις που έχουν εξασφαλισθεί; Σε όσα δεν υπάρχουν πιστώσεις μπορείτε να βάλετε συμβολικά μονοψήφια η διψήφια νούμερα για να δείξετε την πραγματική κατάσταση. Να το δώσετε και στους κατοίκους να καταλάβουν τι γίνεται. Να το στείλετε και στην κυβέρνηση δείχνοντας ότι με τα χρήματα που μας δίνουν τι έργα μπορούν να γίνουν.
• Με την στάση σας καλύπτετε και συγκαλύπτετε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Καλλιεργείτε αυταπάτες ,χρησιμοποιείται τον Δήμο, για να περάσει αυτή η πολιτική που ενάντια στους κατοίκους του Δήμου μας.
• Τέλος πολλή κουβέντα γίνεται για τα έργα στα χωριά. Εκτιμούμε για ψηφοθηρικούς λόγους. Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι των χωριών έχουν σοβαρά προβλήματα. Στο πρόγραμμα όμως μπαίνουν δρομάκια, πλακοστρώσεις κλπ. Π.χ. στο Καστρί ενώ έχουν σοβαρό πρόβλημα με την ύδρευση και τους δρόμους προτείνετε πλακόστρωση. Το ίδιο ισχύει και για άλλα χωριά π.χ. κόμβος Γραικοχωρίου. Πρέπει και για τα χωριά να υπάρχει ιεράρχηση και αγωνιστική διεκδίκηση και όχι απλή καταγραφή και μάλιστα με πλασματικά κονδύλια.
• Με αυτές τις σκέψεις η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψηφίζει το «ΣΧΕΔΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ έτους 2015 » για των Δήμο μας



Ηγουμενίτσα 11/12/2014
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: