Οι «πληγές» που άφησαν πίσω τους οι κατολισθήσεις

Τι κατέγραψαν τα επιστημονικά κλιμάκια στην Ήπειρο
Ολοκληρωτική καταστροφή ή ζημιές σε περισσότερα από 60 κτίρια - σπίτια, σχολεία, εκκλησίες ή κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις -, καθώς και σε υποδομές, κατέγραψαν τα επιστημονικά κλιμάκια του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) έπειτα από αυτοψίες στις πληγείσες από κατολισθήσεις περιοχές της χώρας.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι τα φαινόμενα σε τρεις περιοχές (Ζωτικό Δωδώνης, Μεσόπυργο Καραϊσκάκη, Κλεπά Ναυπακτίας) είναι ακόμη σε εξέλιξη, οπότε θα πρέπει να γίνει επανεξέταση στο άμεσο μέλλον.

Η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης του Ινστιτούτου κινητοποιήθηκε μετά τα σοβαρά καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Ηπείρου, της Ευρυτανίας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας με εντολή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και του γενικού διευθυντή του ΙΓΜΕΜ κ. Νικολάου Νικολάου.

Οι ζημιές στην Ηπειρο
Το κλιμάκιο των γεωλόγων που μελέτησε τις πληγείσες περιοχές στην Περιφέρεια Ηπείρου διαπίστωσε ότι στον οικισμό Ψηλοκάστρου Πωγωνίου τα φαινόμενα ήταν διάσπαρτα εντός του οικισμού και επηρέασαν σοβαρά τρεις οικίες, εκ των οποίων οι δύο είναι παλαιού τύπου κατασκευές από λιθοδομή. Η καταλληλότητά τους θα ελεγχθεί από μηχανικούς του δήμου. Επίσης απαιτείται συμπληρωματική αυτοψία για την αποτύπωση των φαινομένων ώστε να υποβληθούν προτάσεις για την ανάσχεση των φαινομένων.
Στο Ζωτικό Δωδώνης παρατηρήθηκε ενεργοποίηση παλαιότερων φαινομένων (υπάρχει προηγούμενο ιστορικό κατολισθήσεων στην περιοχή) τα οποία επηρέασαν τρεις οικίες, το παλαιό σχολείο και την εκκλησία. Τα φαινόμενα είναι ακόμη σε εξέλιξη, οπότε αναμένεται νέα αυτοψία.
Στην Μπεστιά Δωδώνης η κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς κτηνοτροφική εγκατάσταση και στη Μηλιά Μετσόβου προκλήθηκε διάβρωση και αποκάλυψη θεμελίωσης κτιρίου (σε αυτό στεγάζεται βιοτεχνία ξυλόγλυπτων) από παρακείμενο χείμαρρο. Για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε η μετακίνηση του εξοπλισμού. Στη Μεγαλόχαρη του Δήμου Καραϊσκάκη διαπιστώθηκαν κατολισθήσεις κοντά σε δύο σπίτια, οι οποίες όμως δεν δημιούργησαν προβλήματα επικινδυνότητας.
Στον Μεσόπυργο Καραϊσκάκη οι κατολισθήσεις εντός του οικισμού επηρεάζουν κατοικίες, χωρίς όμως να υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ενοίκους. Οι επιστήμονες του ΙΓΜΕΜ έδωσαν συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά θα πρέπει να γίνει επανεξέταση επειδή τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη.
Στην Ελάτη του Δήμου Καραϊσκάκη κρίθηκε αναγκαία η μετακίνηση των ενοίκων από δύο κατοικίες οι οποίες επηρεάστηκαν από κατολίσθηση. Στην Κοινότητα Μελιανών του ίδιου δήμου καταγράφηκαν μικρές κατολισθήσεις στον οικισμό του Αετού οι οποίες δεν προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα. Στο Βελεντζικό σημειώθηκε κατολίσθηση σε επίχωμα μπροστά από κατοικία χωρίς να προκαλείται προς το παρόν πρόβλημα στην οικοδομή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: