Τι ζητάει η ΠΕΔ για τις ζημιές από την κακοκαιρία

Οι πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν, ιδιαίτερα την περιοχή μας, την Ήπειρο, επιτάσσουν την συνεργασία όλων των ΟΤΑ, την συνεργασία της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και την επίσπευση των ενεργειών των αρμοδίων φορέων για άμεση αποκατάσταση και συντήρηση των βασικών υποδομών.

Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, των Δήμων και των Περιφερειών, μετά και τις δραστικές μειώσεις που έχουν υποστεί τόσο από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) αδυνατούν να καλύψουν το κόστος συντήρησης των υποδομών μας, πολύ δε περισσότερο αποκατάστασής τους.
Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, χθες που συζητήθηκε το θέμα αυτό ειδικά, αποφάσισε και καλεί σε άμεση συνεργασία όλους τους αρμόδιους αιρετούς και εργαζομένους στους Δήμους, αλλά και στην Περιφέρεια προκειμένου να αποτυπώσουμε από κοινού τις ανάγκες μας.
Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο και την Εκτελεστική Επιτροπή να εξετάσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τρόπους εξασφάλισης χρηματοδότησης.
Οι κοινές αυτές ενέργειες και το σχετικό αίτημα να προωθηθούν αρμοδίως στις Αρχές.
Το Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, αναφέρθηκε επίσης στην αποτελεσματική λειτουργία – κατά τη διάρκεια των θεομηνιών – της Πολιτικής Προστασίας αλλά και όλων των άλλων δυνάμεων των Υπηρεσιών και φορέων καθώς και στη συνεργασία των δημόσιων φορέων με τις εθελοντικές οργανώσεις.
“Το πρόβλημα ενός Δήμου είναι πρόβλημα όλων των Δήμων”. Γι’ αυτό ως Π.Ε.Δ. Ηπείρου αλλά και ως Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), σύμφωνα και με τη δήλωση του Προέδρου της, κ. Πατούλη, θα κινηθούμε όλοι μαζί ενωμένοι για να διεκδικήσουμε αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων.
Ειδικότερα, για την Περιφέρεια Ηπείρου και για το σύνολο των Δήμων μας, εξειδικεύουμε τα παρακάτω σημεία ως ψήφισμα:
1. Άμεση οριοθέτηση και κήρυξη των περιοχών που επλήγησαν ως πλημμυροπαθείς.
2. Άμεση χορήγηση Κοινωνικού Επιδόματος – Βοηθήματος (στο ύψος των 1.500,00€) σε όλους τους πληγέντες ως αποζημίωση για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών τους.
3. Άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών ανά τομέα Υπουργείου (σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε οικίες, σε έργα υποδομής καθώς και στις επιχειρήσεις και στις βιοτεχνίες όλων των μεγεθών).
4. Έκτακτη και άμεση χρηματοδότηση όλων των πληγέντων Δήμων για την αντιμετώπιση των πρώτων έκτακτων αναγκών που δημιουργήθηκαν από τις πλημμύρες (Πολιτική Προστασία).
5. Άμεση αποκατάσταση του ιστορικού μνημείου «Γέφυρα Πλάκας» καθώς και χρηματοδότηση μελετών για την στατική επάρκεια όλων των παραδοσιακών – ιστορικών πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου.
6. Άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων στους Δήμους της Ηπείρου για εργατοτεχνικό κ.λπ. προσωπικό.
7. Προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων σε προτεινόμενα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης (όπως στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής)
8. Χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης Ορεινής Οικονομίας από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
9. Δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για έξι μήνες από τη ΔΕΗ προς τους πληγέντες κατοίκους των Δήμων της Π.Ε. Άρτας.
10. Πάγωμα των χρεών των πληγέντων σε εφορία, τράπεζες, κ.λπ. χωρίς προσαυξήσεις και τόκους καθώς και απαλλαγή τους από Δημοτική Τέλη.
11. Θέσπιση Ειδικού Προγράμματος για την Ήπειρο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής και την υλοποίηση νέων αντιπλημμυρικών έργων.
12. Τέλος, στηρίζουμε τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Άρτας, Νικολάου Σκουφά καθώς και των υπολοίπων Δήμων, τις οποίες και ενσωματώνουμε στο ψήφισμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: